Arutelu:Roomassaare

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

veider, et see Kaarma valla küla ei ole. kuressaarest on sinna 3 km. kas selle peaks mainima, et linnast eemal asub? avjoska 20. august 2006, kell 19:18 (UTC)

selle pealkirja peaks ehk reserveerima poolsaarele (Roomassaare poolsaar ehk Roomassaare), olemas on ka Roomassaare sadam --Dj Capricorn 9. veebruar 2009, kell 18:11 (UTC)

---
Roomassaare linnajao nimi tuleneb eelkõige poolsaare nimest. Poolsaarel asuvad tänapäeval sadam, Kuressaare lennujaam, Kullimäe veepuhastusjaam, linnuvaatlustorn, jalgrattatee, jms. Linn laieneb selles linnaojaos (enne ringteed) eramajadega pidevalt poolsaare suunas edasi. Sama arenemissuund on andnud nimesid ajalooliselt ka tänavatele. vt. Kuressaare ja selle ümbruse kohanimed
Küla poolsaarel tänapäeval ei olegi, on vaid poolsaarest tulenev kohanimi. Kuressaare linn ja Kaarma vald saavad suhteliselt hästi läbi. Lennujaam, sadam ja poolsaar asuvad kahtlematta linnast väljas. Kui mõelda aga Roomassare linnajagu, siis asub see muidugi linnas. Poolsaarel käib ainult majutus-, tanspordi-, majandus ja puhkealane tegevus. Linna ringtee on keskmiselt 2km kaugusel kesklinnast, peale seda jätkub poolsaar. Kuidas aga täpsed piirid linna ja valla vahel looklevad, peab kaardilt vaatama, sest isegi linna ringtee jääb kord linna, kord valla piiridesse (vahelduvad kiirusepiirangud). Saareprints 16. märts 2011, kell 21:11 (EET)

Üllatus, üllatus - vaadates ja suurendades Kaarma valla kaarti tundub, et Kuressaare on terve Roomassaare poolsaare ära neelanud (Punane joon on vallapiir) ! Aga teisalt ... juba Roomasaare sadama rajamine 1890. aastatel oli eelkõige linna huvides. Saareprints 16. märts 2011, kell 22:31 (EET)

Väike ekskursioon: Põhja tänavalt Roomassaarde, u.10min Saareprints 22. märts 2011, kell 22:00 (EET)[vasta]


---

Mierzeyewski mudaravila kandis ametlikult Roomassaare mudaravila nime (asus Uue- ja Vana- Roomassaare tänava vahel), kohalikele aga meeldis asutust rohkem nimetada kuulsa arsti nimega: "Roomassaare Mudasu-pelusasutus (Badeanstalt Romasar) – ehitati 1876. a Peterburi arsti dr. med. Wladislav Laurentius v. Szeliga-Mierzeyewski (1841–1918) poolt Allee tänava lõppu, omal ajal oli Baltikumi moodsaim, hävis aastal 1941." (vt. Kuressaare ja selle ümbruse kohanimed). Mudaravila asukohas seisab praegu mälestuskivi, kus kirjas palju arste selle perenimedega. Saareprints 16. märts 2011, kell 23:11 (EET)