Arutelu:Politsei

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Mis te arvate, millise rubriigi alla selle artikli võiks paigutada? Andres 17:17, 6 Sep 2004 (UTC)

Ehk "ühiskonnakorraldus". Või Grupi "Ühiskond" alla uus link/artikkel "Riik", mille alla "Politsei". Või "Ühiskond" > "Poliitika" > "Riik" > "Politsei". --Kirju 20:09, 6 Sep 2004 (UTC)


erineb ta sõjaväest, mille eesmärk on kasutada jõudu välissuhetes - kas tõesti sõjaväe eesmärk ongi kasutada jõudu välissuhetes?? Arvan, et selle võiks kuidagi paremini sõnastada. --Boy 21:04, 22 mai 2005 (UTC)

Ongi! Jõudu võib olla vaja kasutada nii ründeks kui ka kaitseks teiste riikide suhtes (välissuhetes). Mitte-eesmärgipärase kasutamise näiteks on nõukogude armee kasutamine kartulipõllul majandusprobleemide lahendamiseks. Kui sõjaväge kasutatakse suuremastaapselt siseriiklikult, siis tasuks hoolikalt uurida -- äkki ongi tegu hoopis välissuhetega (veel tekkimata riigiga võitlemine). Nt Vene-Tšetseeni, Gruusia-Abhaasia, Etioopia-Eritrea jne. Kui riigi sisevägedest (politsei) ei piisa võitlemiseks "seaduserikkumisega", siis on rikkumine koheselt kahtlane. Ja seetõttu vajaks uurimist, miks riik (kes peab kaitma oma rahvast) saadab sõjaväe oma rahva vastu. Sel juhul saab olla tegu kas mitte-sihipärase kasutamisega (kodusõda) või välissuhtega. – Eelneva allkirjata kommentaari kirjutas Kirju (arutelukaastöö).
Nõustun Kirjuga. Taivo 26. september 2006, kell 11:31 (UTC)


Efektiivseks juhtimiseks ehitatakse jõustruktuurid üles hierarhiliselt, mis kõrvalnähtusena loob võimaluse sellise struktuuri ärakasutamiseks väljaspool ühiskonnaliikmete huve (nende vastu). Siiski on huvi kasutada politseid sellisel eesmärgil väike, sest suurearvulisem ning paremini relvastatud sõjavägi sobib selleks paremini (vt sõjaväelised riigipöörded).

Noh, mõte on siin sees küll, aga tuleks teisel kujul esitada. Andres 6. juuni 2011, kell 20:38 (EEST)[vasta]


_______________

Seda artiklit ei pane isegi mina heal tasemel kokku kuigi teatud asjaolusid arvestades oleksin siin aktiivsematest kõige pädevam seda kirjutama.


Viited puuduvad. Pelmeen10 (arutelu) 7. aprill 2017, kell 16:02 (EEST)[vasta]