Arutelu:Pilditöötlustarkvara

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Kas tarkvara on programm?

Minu meelest ei ole. Tarkvara on üldmõiste, mille alla kuuluvad operatsioonisüsteemid, programmid, seadmete juhtprogrammid (draiverid) jne. Valju 14. mai 2008, kell 19:31 (UTC)
Noh, siis on ju siin midagi valesti. Andres 14. mai 2008, kell 19:56 (UTC)
On valesti ning mitte ainult selles artiklis. Samuti on siin pildittöötlusprogramme kitsendatud ainult rastergraafikaga, ka vektorgraafika kuulub pilditöötluse alla. Valju 14. mai 2008, kell 20:09 (UTC)


Palun paranda. Mina ei tunne asja. Andres 14. mai 2008, kell 20:20 (UTC)
minu meelest peaks käesoleva artikli pealkiri olema Pilditöötlustarkvara ja ümbersuunamine oleks pilditöötlusprogrammilt. Ja tarkvara suhe programmisse on nagu taime suhe paplisse või kasesse.--Hendrix 15. mai 2008, kell 06:56 (UTC)


tarkvara on tarkavara ja programm on programm? kuulge, nii ei saa asja defineerida.

me ei saa 6elda, et suur puu on puu, mis on suur, ok? see ei anna asja olemuse kohta mitte mingit infot. tarkvara alla käib programm nagu naksti, milles probleem on? ja ma ei saa aru miks pilditöötlustarkavara alla peaks käima vektorgraafika? miks on programm parem sõna kui tarkvara? suurem osa pilditöötlusprogesid ei võimalda vektorgraafikaga tegeleda. pigem võiks öelda et pilditöötlusprogedel võib olla vektorgraafika loomiseks töötlemiseks mõeldud võimalusi, aga see pole reegel. ja ma räägin teemal, millega ma iga päev kokku puutun tänu oma erialale--Täitsa Topitav Konn 15. mai 2008, kell 03:12 (UTC)

* Logod, ikoonid, märgid, embleemid, vapid on loodud vektorite abil. Ka paljud illustratsioonid on tehtud vektorgraafikas, näiteks [1] ja [2]. Kas need pole pildid? On küll.
erialases seltskonnas e i nimetata vektorgraafika progesid pilditöötluseprogedeks, pilditöötlus on siin konkreetse tähendusega -fototöötlus/ rastergraafikatöötlus..--Täitsa Topitav Konn 16. mai 2008, kell 11:29 (UTC)
Ma ei näe mitte mingisugust põhjust, miks foto saab olla ainuke pilt ja miks pilditöötlus on ainult fototöötlus. Kui on soov kirjutada fototöötlusest, siis tulebki nii teha, aga teise pealkirja all. Rastergraafika ning vektorgraafika on mõlemad arvutis piltide kirjeldamise meetodid, fotode ja teiste fotosarnaste piltide puhul on lihtsalt otstarbekam kirjeldada neid punktide, mitte vektorite abil.
Erialases (fotograafide) seltskonnas kõneldakse tihti optikast, kuid mõeldakse selle all ainult objektiive. See aga ei muuda veel objektiivi optikaks. Objektiiv on optiline valgust suunav seade, optika on õpetus valguskiirte levimisest. Samamoodi võib üks erialane seltskond enda jaoks piirata mõne teise mõiste tähendust, näiteks mõista sõna pilt all ainult fotot või skaneeringut. Valju 17. mai 2008, kell 08:41 (UTC)
* Tarkvaral ja programmil on sarnane erinevus kui transpordil ja veoautol või riistvaral ja emaplaadil. Tarkvara on kõik see, mis on vajalik riistvara töölepanekuks, nt põhimõtted, reeglid, programmid, juhendid jne. Programm on käskude jada, mille alusel arvuti töötab. Üldkeeles nimetatakse programmiks sellist arvutiprogrammi, mida inimene saab käivitada, juhtida ja lõpetada või mille töötamist ta saab jälgida ning mis pole operatsioonisüsteemi osa ega op süsteemi graafiline liides. Valju 15. mai 2008, kell 06:12 (UTC)
kas programm pole siis tarkvarapakett?
no mina sain vikist:

Computer software is a general term used to describe a collection of computer programs, procedures and documentation that perform some tasks on a computer system.[1] The term includes application software such as word processors which perform productive tasks for users, system software such as operating systems, which interface with hardware to provide the necessary services for application software, and middleware which controls and co-ordinates distributed systems.

"Software" is sometimes used in a broader context to mean anything which is not hardware but which is used with hardware, such as film, tapes and records.[2]

ehk siis pigem ytleks rakendustarkvara? ;)--Täitsa Topitav Konn 15. mai 2008, kell 11:11 (UTC)

Mida see tsitaat tõendab? Andres 15. mai 2008, kell 18:45 (UTC)

tõlgin siis teise lause alguse eesti keelde? termin (tarkvara) sisaldab rakendustarkvara nagu näit tekstitöötlustarkvara, mis täidab loovülesandeid kasutaja jaoks... --Täitsa Topitav Konn 16. mai 2008, kell 11:37 (UTC)

võib küll antud juhul kasutada mõistet rakendustarkvara. See ei ole vale, pigem isegi õigem. See eristab pilditöötlustarkvara süsteemitarkvarast. Aga siis peaks käima kaasas ladus jutt selle kohta, miks pilditöötlustarkvara on just rakendustarkvara, mitte süsteemitarkvara.--Hendrix 16. mai 2008, kell 17:00 (UTC)
Mis pakett see üksik programm on? Andres 15. mai 2008, kell 10:40 (UTC)
Peale selle, tarkvara all mõeldakse tarkvarapakettide, programmide jne kogumit. Andres 15. mai 2008, kell 07:36 (UTC)


Puudub lehekülg Pilditöötlus? Andres 11. mai 2008, kell 13:57 (UTC)

windoosaga kaasas olev Paint peaks olema üsna tuntud--Hendrix 14. mai 2008, kell 16:43 (UTC)

kas on põhjendatud Adobe Photoshop ja Adobe Photoshop Elements eraldi välja toomine. On ju veel näiteks Adobe Photoshop C3. Võiks nad ühise nimetaja Adobe Photoshop alla viia.--Hendrix 14. mai 2008, kell 16:49 (UTC)

CS3 on Adobe Photoshopi üks versioon, nii nagu ka CS2, CS, 7, 6, 5 jne. Adobe Photoshop Elements, mille viimane versioon on 6, on küll alguse saanud Photoshopist. Selle esimene versioon oli küll suuremas osas Photoshopi lihtsustus ja mugandus, kuid hilisemad versioonid on läinud oma teed. Photoshop Elements on kodukasutaja programm. Valju 14. mai 2008, kell 19:31 (UTC)

Pealkiri ja sisu pole kooskõlas. Andres 18. mai 2008, kell 13:27 (UTC)


Kas Pilditöötlusprogramm SNAP väärib siin mainimist? --Andres (arutelu) 19. aprill 2023, kell 16:38 (EEST)[vasta]