Arutelu:Pakistan

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

See ei puuduta ainult Pakistani, Kõikidel riikidel on puudu märge riigireligiooni või religioosse kuuluvuse kohta? 212.7.9.46 13:03, 6 Sep 2004 (UTC) Leon 13:05, 6 Sep 2004 (UTC)

Mul läks jupp aega enne kui mõistsin, mida sa öelda tahtsid.

Mis sa ise arvad miks see nii on? Mina arvan, et riigireligioone paljudel riikidel ei ole. Kui aga üritada välja tuua protsentuaalselt riigi elanikkonna religioosne kuuluvus siis põrkume suurtele raskustele. Millele tugineda, küsitlustele? Võibolla aga küsimuse püstitusest sõltub suurel määral vastus. Erinevais riikides on need erinevalt koostatud ja vastused erinevad. Kui minult küsida kas ma usun jumalat siis ma vastaks, et ei usu järelikult oleksin justkui ateist. Kui aga küsida kas ma olen kristlane siis ma vastaks jah. Võta siis nüüd kinni kuhu mind paigtada. Asi on selles, et minu jaoks usk ei ole jumalasse uskumise küsimus vaid kultuuriline nähtus. Ei ole religioonita inimesi on vaid inimesed kes ei tunnista jumala olemasolu, kuid see käsitlus võib erinevatel inimestel ja erinevatel riikidel suuresti erineda. Osades on lubatud variant ateism teistes ei ole. Mõnedes riikides, kui uskuda statistikat pole üldse religioosseid inimesi (Põhja-Korea) jne. Kokkuvõtteks võib öelda, et need andmed poleks võrreldavad ehk neid pole mõtet koguda. Siim 13:57, 6 Sep 2004 (UTC)

Pakistan - Islamiriik, Eesti -ilmalik maa, Poola -katoliiklik, Tiibet -budistlik, jne. Sellised määratlused on rahvusvaheliselt fikseeritud. Nt: Iraani on Siiitlik maa. Kui see on teada siis tuleb lisada vist RIIGIKORRD: all? Lugupidamisega --Leon 14:01, 6 Sep 2004 (UTC)
Paljud riigid pole nii lihtsalt klassifitseeritavad. Peale selle on su jutus väga palju vasturääkivusi ja vigu. Kui Pakistan on islamiriik siis miks Iraan ei ole? Miks Poola on katoliiklik, aga Eesti ei ole protestantlik, Tiibet pole riik ja üsna pea elab seal ühe tiibetlase kohta 10 hiinlast(Hiina poolt sihikindlalt läbi viidav nn. vaikne genotsiid), mis budismist me räägime. Pealegi riigikord tähendab midagi muud. Siim 14:14, 6 Sep 2004 (UTC)
Leon, mida Sa mõtled määratluse "rahvusvaheliselt fikseeritud" all? Andres 17:54, 6 Sep 2004 (UTC)

VASTUS: näiteks seda et Iraani on ametlikult Šiiitlik. Paljud araabia maad on ametlikult islami riigid, võiksime selle välja tuua!? aga ei pea.. --Leon 18:09, 6 Sep 2004 (UTC)

Leon, kas Sul on käepärast Iraani põhiseadus, milles on nii öeldud? Kui on, siis tuleb kiriku ja riigi seotust mainida alapeatükis "Riigikord". Kuid, et nt Poola on (valdavalt) katoliiklik riik, tuleb kirja panna alapeatükki "Religioon". Seejuures märkusega, nii ja naapalju usklikke järgib seda või teist religiooni. - Urmas 19:34, 6 Sep 2004 (UTC)
Iraani Islamivabariigi põhiseaduse artikkel 1 ütleb ingliskeelses tõlkes nii: The form of government of Iran is that of an Islamic Republic, endorsed by the people of Iran on the basis of their longstanding belief in the sovereignty of truth and Qur'anic justice, in the referendum of Farwardin 9 and 10 in the year 1358 of the solar Islamic calendar, corresponding to Jamadi al-'Awwal 1 and 2 in the year 1399 of the lunar Islamic calendar (March 29 and 30, 1979], through the affirmative vote of a majority of 98.2\% of eligible voters, held after the victorious Islamic Revolution led by the eminent marji' al-taqlid, Ayatullah al-Uzma Imam Khumayni. See kuulub tõepoolest riigikorra juurde.
Ma sain vist aru, mida Leon mõtles. Riigikorra juures saab tõepoolest öelda, kas sellel riigil on mingi riigiusund või on ta ilmalik riik. Andres 21:07, 6 Sep 2004 (UTC)

see parag 1 näide on hea. Eesti on ju Vabariik. Tegu on märksõnaga: RIIGIKORD? --Leon 21:19, 6 Sep 2004 (UTC)

Iraani konstitusiooni artikkel 2 täpsustab ka, millesse usutakse:

The Islamic Republic is a system based on belief in: the One God (as stated in the phrase "There is no god except Allah"), His exclusive sovereignty and the right to legislate, and the necessity of submission to His commands; Divine revelation and its fundamental role in setting forth the laws; the return to God in the Hereafter, and the constructive role of this belief in the course of man's ascent towards God; the justice of God in creation and legislation; continuous leadership (imamah) and perpetual guidance, and its fundamental role in ensuring the uninterrupted process of the revolution of Islam; the exalted dignity and value of man, and his freedom coupled with responsibility before God; in which equity, justice, political, economic, social, and cultural independence, and national solidarity are secured by recourse to: continuous ijtihad of the fuqaha' possessing necessary qualifications, exercised on the basis off the Qur'an and the Sunnah of the Ma'sumun, upon all of whom be peace; sciences and arts and the most advanced results of human experience, together with the effort to advance them further; negation of all forms of oppression, both the infliction of and the submission to it, and of dominance, both its imposition and its acceptance.

Aga iseenesest sellest, mis on riigi ametlik nimi, vist ei saa veel teha järeldusi riigiusu või selle puudumise kohta.
Arvan küll, et alajaotuse "Riigikord" all võib sääraseid asju mainida. Muidugi peaks iga maa riigikorrast olema ka omaette artikkel, kus sellest saab veel põhjalikumalt rääkida.
Pakistani Islamivabariigi põhiseaduse preambula räägib sellest, kuidas riigi eesmärgid on allutatud Allahile ning artikkel 2 sätestab, et islam on riigiusk. Võite lugeda ingliskeelset tõlget siit.
Eesti Vabariigi põhiseaduse § 40 ütleb:

Igaühel on südametunnistuse-, usu- ja mõttevabadus.

Kuulumine kirikutesse ja usuühingutesse on vaba.

Riigikirikut ei ole.

Igaühel on vabadus nii üksinda kui ka koos teistega, avalikult või eraviisiliselt täita usutalitusi, kui see ei kahjusta avalikku korda, tervist ega kõlblust.

See on omane ilmalikule riigile.
Poola Vabariigi põhiseaduse Artikli 25 ametlik ingliskeelne tõlge:

1) Churches and other religious organizations shall have equal rights. (2) Public authorities in the Republic of Poland shall be impartial in matters of personal conviction, whether religious or philosophical, or in relation to outlooks on life, and shall ensure their freedom of expression within public life. (3) The relationship between the State and churches and other religious organizations shall be based on the principle of respect for their autonomy and the mutual independence of each in its own sphere, as well as on the principle of cooperation for the individual and the common good. (4) The relations between the Republic of Poland and the Roman Catholic Church shall be determined by international treaty concluded with the Holy See, and by statute. (5) The relations between the Republic of Poland and other churches and religious organizations shall be determined by statutes adopted pursuant to agreements concluded between their appropriate representatives and the Council of Ministers.

Minu meelest on ka siin teremist ilmaliku riigiga. Preambulas on juttu väärtustest, mis on kristlastele ja mittekristlastele ühised, kuigi nende allikad on erinevad. Andres 21:53, 6 Sep 2004 (UTC)

Rahvaarv (2003)
Rahvastiku tihedus
150 694 740
187,4 in/km²

Andres 29. märts 2006, kell 11.36 (UTC)

rahvaarv = 162 420 000 (2005) Andres 31. mai 2009, kell 21:43 (UTC)
rahvaarv = 163 985 400 (2006) [1]
rahvastiku_tihedus = 202 Taivo 7. jaanuar 2010, kell 15:15 (UTC)

Kuidas ma saan teha nii, et siin näitaks "Pakistani presidendi kohusetäirja", aga link läheks artiklile "Pakistani president"? Andres 19. august 2008, kell 09:11 (UTC)


Kuidas teile tundub, kas uus asendikaart on parem või halvem? Andres 21. mai 2009, kell 05:47 (UTC)


Kas tõesti kannab Pakistani luure inglisekeelset nime?--WooteleF 28. august 2009, kell 11:49 (UTC)

Inglise keel on üks Pakistani riigi- või ametikeeltest. Andres 28. august 2009, kell 13:50 (UTC)

"Tegelikult on Pakistani nimi 1933. aastal Inglismaal Cambridge'i välja mõeldud akronüüm, millega märgitakse ära riigi peamised etnilised piirkonnad. "P" tähendab Pandžabit, "A" afgaane (mõeldes sellega puštusid), "K" Kashmiri, "S" Sindhi ja "tan" Belutšistani." (Amy Chua. Poliitilised hõimud : grupivaist ja rahvaste saatus. Tallinn, 2020. Lk. 51). Velirand (arutelu) 23. juuli 2020, kell 09:50 (EEST)[vasta]

  1. EE 15. kd, lk 452.