Arutelu:Pärsia kirjandus

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

7./8. sajand Islandi mõjusfäär.

Uue kultuuri struktuuri loob uus religioon. Avesta pühakiri, seda säilitati suuliselt, preestrilt preestrile. Kirjandus kui selline ei mõista me tänapäevases mõttes, valdavad tekstid olid usulised, ajalooromaanikad, rakenduslikud (igasugused seadused, majanduslikud jne) ning müüte seletavad tekstid.

Müüt kui kõike hõlmam tekst. Nii usuline kui ajalooline. Ei ole mingeid jaotusi. Müüdid sõnastasid olulise info, andes info kogu maailmast kuigi ebatäpselt. Et mõista neid tekste, hakkati koostama sõnaraamatuid, grammatikat jne.


              algtekst -> kommentaar -> kommentaari kommetaar ->

Aleksandri vallutused mõjusid katastroofiliselt kultuurile. Avesta on säilinud kommentaaridena ja osadena keskpärsia stiilis ja sakssamüütide ajast. Vanades kultuurides ei eritsatata kirjanduse liike. Rahvalaulik kandis edasi, ning mälu pidi olema hea, kandmasks edasi muutumatuna kultuuri. Kanti edasi müüte( ja püha?)

Müüt - maailma loomine, esimene inimene, inimese roll (püüda elada maailmas ja säilitada nii nagu jumal seda loonud oli). Müütide määramisel on oluline õige (kosmos, valgus) ja vale (kaos, pimedus). Ahura Mazda (7 ingilit/vaimud), tema vastandisk on pimedus Ahura Maiu. Kuna maailmas on segunenud nii õige ja vale, siis on maailm ebapüsiv. Tänu sellele pole ka teada miks jumal kõik nõnda lõi.

Välja tõstetud. Andres 14. oktoober 2008, kell 13:28 (UTC)

Art. "Pärsia kirjandus" = d:Q365585? --Janggun Dungan (arutelu) 30. august 2017, kell 11:30 (EEST)[vasta]

Jah. Andres (arutelu) 30. august 2017, kell 13:10 (EEST)[vasta]