Arutelu:Noorlätlased

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Artikli lõpus on väide, millele on raske leida allikat. Sellele võiks lisada viite.

Noorlätlased hakkasid esmakordselt kasutama ühisnimetust lätlased (läti keeles latviešu), kasutades selleks keskajalt sakslaste poolt latgalite kohta kasutatud saksakeelset nimetust (Letts).

Sõna latvis "lätlane" esineb minu info kohaselt juba 17. sajandi sõnastikes, aga viidates piiratud kogukondadele (nagu nt Kuramaa, aga mitte ainult - ehk siis ka latgalid). Samatüveline latgalis viitab ammusest latgalitele.

Väide on pole lihtne faktiväide, et noorlätlased seda kasutasid, vaid toetub ilmselt ulatuslikule uurimistööle. Seetõttu oleks tähtis seda natuke rohkem avada ja näidata allikat.

Ka kontrolliks üle väite sisu: kas nad olid üldse esimesed, kes kuidagi läti aladel elanud hõimudele ühise nimetuse pakkusid (sh. siis latgalid, kuralased ja kes veel?) või olid nad - nagu eestlaste puhul - need kes esmaselt autoetnonüümi kasutusele võtsid (kui nt sakslaste poolt oli selliseid nimesid ehk varem pakutud). Huvitav oleks teada aga ka, mis nimetused olid siis levinud lätlastel enda kohta varem.

Või kas nad siis võtsidki otse saksa keelest kuigi latvis ja latgalis olid ehk juba lätikeelselt olemas. See on ju samuti võimalik.

Muidu väga põnev artiklike ja tänan selle kirjutamise eest!

Pusle8 (arutelu) 2. jaanuar 2016, kell 11:20 (EET)[vasta]