Arutelu:Nimetav kääne

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Kõigi keelte puhul ei ole sõnastikuvorm nominatiiv. Ma ei mäleta täpselt, aga see vist on nii näiteks mõne Põhja-Kaukaasia keele puhul. Andres (arutelu) 2. aprill 2016, kell 18:24 (EEST)[vasta]

Siin on mitu probleemi.

"Nominatiiv ehk nimetav kääne on keeleteaduses üks kõige tavalisemaid käändeid. Nominatiivi vorm on sõna algvormiks ja sõnastikus esinevaks põhivormiks."

Mis tähendab, et see on üks kõige tavalisemaid käändeid? Ja mis puutub siia keeleteadus?

Väga paljudes keeltes ei ole üldse mingeid käändeid. Ning nominatiiv ei saa olla kõigi sõnade algvormiks, see võib olla mingiks algvormiks vaid käändsõnade puhul.

Kuid seegi on väga kaheldav.

Eesti keele morfoloogias peetakse käändsõna tüveks hoopis omastava käände ehk genitiiviga tekkivat vormi, millele liituvad siis muude käänete lõpud ainsuses. Mitmuse puhul on aluseks hoopis akusatiiv ehk osastav kääne.

Mul on hea meel, et selline artikkel on tehtud.

Aga vaja oleks veidi laiemat käsitlust. Kui eesti õpilane tahab siit midagi teada saada, siis see ei tohiks olla eksitav.

Lulu (arutelu) 3. aprill 2016, kell 20:59 (EEST)[vasta]

Mul on hea meel, et arutelu tekkis. Sellepärast ma artikli lõingi. Ja olen väga nõus, et on vaja laiemat käsitlust.
Üks kõige tavalisemaid käändeid tähendab minu arusaamise järgi seda, et see on väga tavaline keeltes, milles on käänded. Keeleteaduse sõna võib ka definitsioonist välja jätta, panin valdkonna märkimiseks. Algvorm ei ole sama mis vormimoodustusel kasutatav tüvi. Adeliine 3. aprill 2016, kell 21:39 (EEST)[vasta]