Mine sisu juurde

Arutelu:Narva Postiljon

Lehekülje sisu ei toetata teistes keeltes.
Allikas: Vikipeedia

ainuke eestikeelne regulaarselt ilmuv ajaleht

Kas on olemas mitteregulaarselt ilmuvad ajalehed? Kas regulaarne ilmumine on sama mis perioodiline ilmumine? Sel juhul ei mahu mitteregulaarselt ilmuvad lehed ajalehe definitsiooni alla? Regulaarse või perioodilise ilmumise kohta peaks olema ka mingi artikkel. Andres 6. november 2005, kell 08.10 (UTC)
Regulaarne=perioodiline. Periood võib erinevate ajavahemikel erinev olla, peamine, et leht ise teatab, missugune tema ilmumisperiood on. Mitteperioodilised ajalehed on ka täiesti olemas. Ma arvan, et see seletus tuleks panna artiklisse "ajaleht", mis kunagi sünnib. Peremees 6. november 2005, kell 10.06 (UTC)
Lähtusin ENE 1. väljaandes antud definitsioonist, mille kohaselt ajaleht on perioodiline trükis. Võimalik, et seda definitsiooni tuleb korrigeerida.
Arvan, et seda, mis tähendab perioodiline ilmumine, tuleks selgitada mitte artiklis Ajaleht, vaid artiklis pealkirjaga Perioodiline väljaanne vms. Andres 6. november 2005, kell 10.32 (UTC)
Nõus, et ilmselt see termin tuleks korrigeerida. Küsin ajakirjandusosakonnalt, kuidas nemad soovitavad definitsiooni nii sääda, et sees oleks ka mitte-perioodilised. Perioodilise väljaandega täiesti nõus. Peremees 6. november 2005, kell 11.14 (UTC)

Kas Narvskaja Gazeta on lihtsalt Narvski Rabotši uus nimi? Sel juhul vist pole õige öelda, et tegu on kahe lehega, millest üks on teise järglane. Andres 6. november 2005, kell 08.18 (UTC)

Jah, siin parandan veidi sõnastust. Uurin veel bibliograafidelt, kuidas peaks käsitlema lehtede ühinemisi (nt Sõnumileht+Õhtuleht=SL Õhtuleht). Samuti näiteks lehed, mis ilmusid kuni 1940 ja siis kusagil 1989. tuli aktivistide punt kokku ja taastas sama nime all väljaande (mul selline näide Narvas ka olemas). Omanik on ju uus? Järjepidev ümbernimetamine ja tagasinimetamine, kusjuures omand lõpuks taastatakse, on tegelikult hästi vaadeldav [Postimehe] puhul. Kui mahti saan, siis Postimehe artiklisse selle ajaloo kõik sisse.
Järjepidevalt ilmunud lehe puhul, mis nime muudab antakse üldiselt loendina "eelmised nimed", samas need peaksid olema ka eraldi märksõnadena leitavad ja samuti kategoorias "ilmunud ajalehed". Peremees 6. november 2005, kell 10.06 (UTC)
Minu meelest on juhul, kui ajaleht lihtsalt muudab nime, ikkagi tegemist sama ajalehega. Hoopis teine asi on siis, kui ajaleht sünnib mitme lehe ühinemisel või kui uuele lehele pannakse vana lehe nimi. Arvan, et iga ajalehe kohta võiks olla eraldi artikkel, kus muidugi tuleb ära tuua ka lehe varasemad nimed. Ajalehtede loenditesse võiks tähestiku järjekorras panna ka ajalehtede endised nimed koos nähtava viitega praegusele nimele. Selleks et ilmuks omaette kategooria, tuleks vist ümbersuunamis- ja täpsustuslehekülgede asemele teha eraldi leheküljed, kus öeldakse, et see ja see on selle ja selle ajalehe endine nimi, võib-olla ühe lehe kohta mitu lehekülge. Kahtlen, kas see on otstarbekas. Kategooria nimi "Ilmunud ajalehed" ei ole hea esiteks sellepärast, et nii ei saa vahet teha ilmumise lõpetanud ajalehtede ja pmbernimetatud ajalehtede vahel, teiseks sellepärast, et ka praegu ilmuvad lehed ilmusid ka minevikus.
Probleem tekib juhul, kui võimud on ajalehe sulgenud ning ajaleht alustab uuesti ilmumist teise nime all. Sel juhul on sisuliselt tegemist sama ajalehega, kuid ametlikult (juriidiliselt) mitte. Andres 6. november 2005, kell 10.32 (UTC)
Arvestades, et viki on ajas muutuv ja uuenev, siis loogiline oleks, et parasjagu kehtiv nimi on põhiartikkel ja iga minevikus eksisteerinud nimeversiooni kohta on oma lehekülg, mis põhilehele viitab. Samas on ka erandeid, see sama Postimees. Tegelikult on praegune ametlik nimi "Postimees, eesti päevaleht" aga leidma peaks kindlasti otsinguga "Postimees".
Kui on tekkinud uus leht vana nimega, siis peaks vist uus nimi olema põhiartikkel ja sealt viide vanale väljaandele (nt: põhiartikkel Põhja Kodu (1990-1996), vt ka Põhja Kodu (1920-1930)).
Pooldan sellist lähenemist. Arvan, et praeguse lehe puhul jääks lihtsalt lehe nimi. Päisesse saab teha täpsustuse lingiga muudele sama nimega väljaannetele. Andres 6. november 2005, kell 11.56 (UTC)
Praegu on selline asi nagu "ilmunud lehed" olemas, mitte kategooriana, vaid alajaotus Eesti ajalehtede loend. Mis me sellega peale hakkame, kui käituda nii, nagu sa pakud? Peremees 6. november 2005, kell 11.14 (UTC)
Arvan, et sinna tuleks panna need lehed, mis on üldse ilmumise lõpetanud. Praeguste lehtede endised nimed võib panna omaette alajaotusesse. Andres 6. november 2005, kell 11.56 (UTC)