Arutelu:Monoteism

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Leon, Sa väidad, et on kolm monoteistlikku religiooni, aga kuidas on lood sikhismiga, Bahai usuga, zoroastrismiga? Andres 07:03, 17 Sep 2004 (UTC)


Monoteistlikud on ikkagi ainult mõned hinduismi vormid, näiteks krišnaism. Hinduism tervikuna ega ve(e)dade religioon küll monoteistlik ei ole. Andres 18:14, 21 Jan 2005 (UTC)

Kaasaegse teaduse ja tehnika revolutsiooni tingimustes on kõik kohad täis tekste, mille järgi "kõik usundid on yks" ja "me kõik kummardame yhe ja sama jumala erinevaid nägusid" (tänan väga, mina kyll ei kummarda). Ses mõttes ei ole otsesõnu vale väita, et iga usundi kohta on olemas mõni monoteistlik tõlgendus. Klassikaliselt hinduism siiski monoteism ei ole (nii nagu ka algbudism on rohkem ateism ja meieaegne budism pigem polyteism), nii et viskan ta välja. --Oop 16:24, 22 Jan 2005 (UTC)

  • Polyteism ei ole "monoteismi vastand". Selliste vaadete järgi on kõik muud maailma usundid tehtud yhe või teise monoteismi vormi kiusamiseks - nii tähtis see monoteism nyyd ka ei ole.
  • Mida tähendab "nn Hinduism (Vedaism, Veedareligioon?)"? Hinduism on hinduism, mitte "niinimetatud hinduism". Ka ei ole kogu hinduism ainuyksi vedanta. Yhtlasi juhin tähelepanu, et eesti keeles ei kirjutata usundite nimesid suure algustähega. --Oop 16:44, 22 Jan 2005 (UTC)