Arutelu:Mitme muutuja funktsioon

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Minu meelest esimene lause ei ole mitme muutuja funktsiooni definitsioon, sest tähistus on selgitamata, selgituseks aga on tarvis mitme muutuja funktsiooni mõistet. Andres 7. jaanuar 2010, kell 17:23 (UTC)

Artikli algus on segane. Esimene lause ei ole definitsioon, teine lõik ("Matemaatika nõuab..." on arusaamatu. Andres 7. jaanuar 2010, kell 22:26 (UTC)

Mitme muutuja funktsioon on funktsioon (matemaatika), mille väärtused väärtused sõltuvad mitmest eri tegurist ehk argumendist. Kas see sobib definitsiooniks? Ilmar255 8. jaanuar 2010, kell 11:58 (UTC)
Jah, kui sõnastada "mitmest sõltumatust muutujast", siis võib öelda, et neid nimetatakse mitme muutuja funktsiooni argumentideks. Võib-olla veel lisada sõna "korraga" vms. Siis peaks saama mitteformaalse definitsiooni. Valemi kohta võiks öelda, et nii tähistatakse mitme muutuja funktsiooni. Andres 8. jaanuar 2010, kell 12:56 (UTC)

mingi eeskirja ƒ abil

Mis see tähendab? Minu meelest tuleks see ära jätta. Andres 8. jaanuar 2010, kell 23:23 (UTC)
Selliselt kõlab definitsioon matemaatilises analüüsis. Eeskirja all mõeldakse operatsiooni ehk tehet või tehete hulka argumentidega. Muutumispiirkond Z (funktsiooni võimalike väärtuste z hulk) peab kindlasti definitsiooni juures olema ehk tähistusena Ilmar255 10. jaanuar 2010, kell 20:15 (UTC)
Esiteks, mida sõna "eeskiri" juurde annab? Teiseks, "eeskiri" on minu meelest eksitav, sest jääb mulje, nagu ei oleks jutt kõigist võimalikest funktsioonidest. Üldjuhul ju funktsiooni kohta mingit eeskirja anda ei saa, st ei saa anda tema kirjeldust. Kolmandaks, f on ju funktsiooni enda tähis. Muidugi, funktsioon ise ongi operatsioon, aga pole ju mõtet defineerida funktsiooni tema enda kaudu.
Problemaatiline on ka punkti eristamine järjestatud ennikust. Alguses ju sisuliselt öeldakse, et funktsiooni argumendid on ennikud, siis aga, et punktid, mis on ennikute funktsioonid (P).
Sa võid Z definitsiooni sisse tuua, aga minu meelest teda siin tarvis otseselt tarvis pole (selle olemasolu on näha artiklist Funktsioon (matemaatika. Edasi, kas mitte ei tule eristada funktsiooni muutumispiirkonda (funktsiooni väärtuste hulka) ja sihthulka (või kuidas seda nimetataksegi). Need langevad kokku ainult juhul, kui tegu on sürjektiivse kujutusega. Mainida võiks sihthulka Z, kuid see ei kitsendaks ega täpsustaks mitme muutuja funktsiooni mõistet. Andres 11. jaanuar 2010, kell 06:43 (UTC)