Arutelu:Merlot

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Meil on kombeks tuua alajaotused välja alapealkirjade abil. Andres 13. aprill 2006, kell 13.49 (UTC)


Vikipeedia stiilis on ette nähtud täislausete kasutamine. Andres 13. aprill 2006, kell 13.51 (UTC)


Aroomis on mustsõstart ja ploomi.

Mida see tähendab? Ei ole ju mõeldud sõna-sõnalt? Andres 28. september 2006, kell 19:42 (UTC)

maitselt pehmem ja täidlasem kui Cabernet

Kas on mõeldud Cabernet Sauvignoni? Andres 28. september 2006, kell 19:43 (UTC)

Kirjeldused tuleks kirjutada nii, et nad oleksid ka võhikule arusaadavad. Andres 28. september 2006, kell 19:44 (UTC)

"Merlot'st valmistatud veinide omadused" - kas nii on parem? Alapealkirjade muutmine tuleb hoiolikalt läbi mõelda, sest need peaks olema kõigis sama kategooria artiklites yhtlustatud. --Oop 29. september 2006, kell 08:57 (UTC)

Kas omaduste all on mõeldud Merlot'st valmistatud veini omadusi? Jutt viinamarjadest ja veinist tuleks selgelt eraldada. Andres 28. september 2006, kell 19:48 (UTC)

Kahjuks ei ole võimalik viinamarjasortide ja neist valmistatud sordiveinide omadusi eraldi artiklitesse panna, kuna kogu veiniviinamarjakasvatamise iva ongi konkreetsete marjasortide avaldumises veini aroomis ja maitses. Merlot'st rääkides tuleb näiteks silmas pidada, et Merlot' kui viinamarjasordi reputatsioon on lahutamatult seotud sellest valmistatavate veinide reputatsiooniga. Seepärast käsitlebki önoloogiakirjandus marju ja veine koos. Jällegi: sellest kõigest on tore, hea ja kasulik kirjutada, aga mitte iga yksiku sordi all. --Oop 29. september 2006, kell 08:57 (UTC)

Loomulikult ei tule kõiki selgitusi igas artiklis korrata. Kuid tuleb tagada minimaalne arusaamise tase ning anda link kohta, kust lähemat seletust saab.
Kui jutt on sordiveinide omadustest, siis tulekski mainida sordiveini. Ma oletan, et omadused ilmnevad ka veinis, milles on kasutatud mitu viinamarjasorti.
Mul ei ole midagi selle vastu, et viinamarjasorti ja sellest valmistatud veini käsitleda samas artiklis. Aga artikli raames peab olema arusaadav, millal räägitakse lihtsalt marjadest ja millal veiniks tehtud marjadest. Viinamarjadel on ju maitse ja lõhn ka siis, kui neid lihtsalt suhu panna.
Ploomi ja mustsõstra aroom jääb endiselt hämaraks.
Palun arvestada seda, et artikkel peaks ka võhikutele arusaadav olema. Sõnastus peab seda arvestama. Andres 29. september 2006, kell 17:38 (UTC)
Alustaks sellest, et mina ei mõelnud seda juttu välja ("aroomis on see ja teine"), ma pyydsin hakatuseks teksti vaid natuke inimlikumalt sõnastada. Kyll ajapikku saab paremini. Ingliskeelsed veiniartiklid ei ole ka enamasti väga head, ses mõttes on ilma eeskujuta pisut raskem. Ilmselt peaks võtma miski yhe marjasordi ja selle kohta käiva jutu väga hoolikalt ära lihvima, et selle saaks siis ylejäänute puhul malliks võtta. Samas oleks ehk hea sellega mitte yle pingutada, et saaks lihtsalt formaadi ja kinnisväljendid paika ning samal kujul enamiku teisi olulisi sorte ära kaetud, siis selguvad ajapikku vead ja kel huvi, saab nende ymber ka muud olulist kasvatama hakata. Et oleks pigem mingi systeem paigas kui et yks imehea artikkel ja tykk tyhja maad. Mõtlen selle yle. Niisugune vahepealkiri, nagu siin kasutasin, ei tule tegelikult muidugi kõne alla, ettepanekud oleks head. Teen enda arutelu alla mingi visandi, kus saaks käsitleda asju, mis konkreetsete artiklite faktoloogiasse ei puutu (muidu kaovad põhimõttelised märkused siia kuhugi ära). Aga kontekstuaalse eristuse jaoks peaks see systeem töötama, kus alguses on pealkiri a la "Mari" ja siis "Vein". --Oop 2. oktoober 2006, kell 19:12 (UTC)
Muuseas, kuskil veiniartiklites oli juttu liikidest jms. Artikli en:Grape järgi kasutatakse veinitegemiseks ypriski mitut viinapuuliiki, samas ei saa minu meelest tõmmata mingit selget vahet punaste ja valgete marjade vahele, nii et linkidel "punane viinamari" jne pole erilist mõtet. Hakkasin kahtlema ka linkides "Viinamarjasordile", kuna mis ma seal all kirjutaksin? "Viinamarjasort - sort viinamarju"? Ehk oleks mõttekam teha artikkel "Viinamari", nii nagu porgandisordid on artiklis "Porgand"? Segadus. --Oop 2. oktoober 2006, kell 19:16 (UTC)
Võib-olla saaks artiklis Viinamari selgitada seda liikide asja. Võib-olla oleks selleks kohasem just artikkel Viinamarjasort.
Kui punast viinamarja üldse mainitakse, siis peaks selle mõiste kohta ka eraldi artikkel olema. See, et ei saa selget piiri tõmmata, ei ole ju artikli kirjutamisel takistuseks. Seal tulebki mainida, et ei saa selget piiri tõmmata. Andres 3. oktoober 2006, kell 06:36 (UTC)

Väga hea! Yks asi lisaks, mida veiniartiklites peaks ka käsitlema: nimelt, veinipärm. See on sama oluline nagu viinamarjasort. Kasutatakse nii metsikuid veinipärmi tyvesid, mis tulevad kaasa vastava sordi marjade ja seemnete ja istikutega, aga kasutatakse ka puhtaid liine, ehk siis veinipärmi kultuure ehk sorte. Kes sellest veidi rohkem teab, võiks vastavaid asjaolusid juurde lisada. --Lulu 2. oktoober 2006, kell 19:19 (UTC)

Kindlasti. Ajapikku väärib oma artiklit, ehkki sordikaupa artikeldamine peab vist kaua asjatundjat ootama. Omaette probleem on, et selle kohta on eestikeelses veinikirjanduses vähem juttu, kuna lõpptarbija puutub pärmiga vähem kokku ja pealegi ei näe pärm eriti atraktiivne välja... --Oop 2. oktoober 2006, kell 19:25 (UTC)