Arutelu:Loomingu Raamatukogu

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Kas tegemist on ikkagi ajakirjaga. Ma pigem ütleks, et tegemist on raamatusarjaga.--Boy 20. juuni 2006, kell 09.46 (UTC)

Loomingu Raamatukogu on omanimetuse kohaselt ajakiri. Raamatukogunduslikust aspektist on ta minu meelest tõepoolest pigem jätkväljaanne, mis on ka märksõnastatud märksõnaga "raamatusarjad". Aga asjaolu, et tema täispealkiri on "Loomingu Raamatukogu: Eesti Kirjanike Liidu ajakiri" ei saa jätta mainimata. -- Toomas 20. juuni 2006, kell 09.57 (UTC)
Sisuliselt küll, aga seda on nimetatud ajakirjaks. Nagu ajakirjal, on sellel kindel arv numbreid ja kindel ilmumissagedus, samuti on ta ajakirja kombel ettetellitav. Selle toimetus on alati olnud osa Loomingu toimetusest. Andres 20. juuni 2006, kell 09.58 (UTC)
Väga hea, et Sa märkisid ära kindla ilmumissageduse. Selle viimase osas ei olnud ma kindel. Kindel numbrite arv ja kindel ilmumissagedus koos täiendpealkirjaga lubavad seda väljaannet käsitleda tõepoolest ajakirjana. -- Toomas 20. juuni 2006, kell 10.15 (UTC)
Tõsi küll, numbrid ja ilmumissagedus on tinglikud. Üks vihik võib sisaldada kuni neli numbrit, ja ilmumissagedus on üks number nädalas. Andres 20. juuni 2006, kell 10.19 (UTC)
Ja üks asi veel: numbri hind on fikseeritud. Andres 20. juuni 2006, kell 10.21 (UTC)
Ajakirja puhul on tavaliselt tegemist spetsiaalselt selle ajakirja jaoks ajakirjanike poolt kirjutataud artiklitega. Loomingu raamatukogu sarjas ei ole ajakirjanduslikke artikleid, vaid on varem kirjutatud kirjandusteosed, mis nende kaante vahel regulaarselt ilmusid. Regulaarseid raamatusarju on ju rohkemgi. Hind oli NSVLiidus kõikidel asjadel fikseeritud.--Kinks 20. juuni 2006, kell 10.24 (UTC)
Mis puudutab hinda, siis jutt on sellest, et fikseeritud on ühe numbri hind nagu ajakirjadelgi ka praegu. Minu teada on loomingu Raamatukogu ühe numbri hind ka praegu fikseeritud. Andres 20. juuni 2006, kell 10.36 (UTC)

Asjade formaalsest küljest. Loomingu Raamatukogu asutati Loomingu lisana. Loomingu Raamatukogu toimetaja oli Loomingu peatoimetaja asetäitja. Kas see oli kohe algul nii, pole teada. Tõenäoliselt korrastati ametinimetused selliseks siis, kui loodi kirjastus Perioodika. Loomingu peatoimetajal oli nõukogude ajal lõpupoole kaks asetäitjat, üks Loomingu alal ja teine Loomingu Raamatukogu alal. Loomingu Raamatukogu alal tegutsejat nimetati ühtlasi ka Loomingu Raamatukogu toimetajaks. Pärast Eesti taasiseseisvumist muutus kirjastamis- ja alluvussüsteem ebamääraseks, kas siis oli Loomingu toimetajal kaks asetäitjat, ei ole kindel, tõenäoliselt nii ei olnud. Loomingu Raamatukogu muudeti iseseisvaks ajakirjaks aastal 2008, sellest ajast peale on toimetuse juhi ametinimetus peatoimetaja. Eri aegadel võis olla erinevaid väljaandjaid, kuid 1970. aastaist peale nõukogude aja lõpuni oli väljaandjaks kirjastus Perioodika. (Andmed kontrollitud, aga võivad vajada täpsustamist.)--Vikker 22. aprill 2009, kell 08:47 (UTC) Välja otsitud andmebaasist "http://et.wikipedia.org/wiki/Arutelu:Looming_(ajakiri)"

... tegevtoimetaja. See tekitab täpsusearmastajates segadust. Tänases mõistes on tegevtoimetaja peatoimetaja parem käsi jne., täidesaatev juht. Kas 'tegevtoimetaja' oli ametinimetus 1991–2008? Anu Saluäär oli Jüri ojamaa ja Agu Sisaski ametisoleku ajal toimetaja tegeliku töötegemis mõttes. Kas Sisaski lahkumise järel nimetati ta tegevtoimetajaks?--Vikker 22. aprill 2009, kell 09:16 (UTC)

Ei ole mainitud Loomingu Raamatukogu juhte Otto Sammat, kelle ajal LR välja kujunes; Jüri Ojamaad, kes 1983. aastal (kui tehti kaadripuhastust ja ka Loomingut ning Loomingu Raamatukogu taheti "puhastada") pidigi lahkuma (otsitud pahanduse pärast, tema toetaja, tollane loomingu peatoimetaja Kalle Kurg jäi vaevu oma kohale); Agu Sisaskit. Nimetatud on ka tõlkijad.--Vikker 22. aprill 2009, kell 09:23 (UTC)

Kui Ojamaa maha võeti, olnud Kalle Kurel veel üks pahandus, sellepärast, et Rein Ristlaan pannud selja taga kohale Rudolf Rimmeli, aga Kurg saanud teada ja olnud järsult vastu ning nii jäänud Rimmel kohale panemata. Rimmel oli kuuldavasti üks Ristlaane tööriistu. Sellest oli kuskil lugeda, aga praegu ei mäleta, kus. Vääriks ka mainimist, kui saab viidata. --Niki 4. juuni 2009, kell 13:36 (UTC)
Palun täienda. Andres 22. aprill 2009, kell 09:28 (UTC)

Muutsin veidi, aga on vaja aastaarve jm. Seda on internetist raske leida.--Vikker 22. aprill 2009, kell 09:44 (UTC)

Lisasin natuke, osalt EE ja ENE põhjal, osalt peast.

Perioodika andis Loomingu Raamatukogu välja algusest peale. Praeguse nime sai kirjastus 1965. aastak. Andres 22. aprill 2009, kell 10:19 (UTC)


Viimane välislink ei vii õigesse kohta. Andres (arutelu) 22. jaanuar 2017, kell 00:55 (EET)[vasta]