Arutelu:Liivapaber

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Liivapaberi peale ei liimita kohe mitte liiva see on küll vale jutt Ei ole tegelikul liivapaber vaid abrasiivpaber.

Kas siis pole tõsi, et liivapaber kitsamas mõttes, klaaspaber ja smirgelpaber on abrasiivpaberi ehk liivapaberi laiemas mõttes liigid. Kui see on tõsi, siis mis on kitsamas mõttes liivapaberi eripära?
"Teaduse ja tehnika seletav sõnaraamat" ütleb liivapaberi (sandpaper) kohta: Stout paper or cloth with a thin coating of fine sand glued to one side, for use as abrading material. Millisest allikast Sa lähtud?
Arutelulehel allakirjutamiseks vajuta neli korda ~ .

Kui tegemist on liivapaberiga siis tahaks teada, mis on selle paberi eesmärk. Rahvasuus on liivapaber igatahes lihvpaber ja see on tegelikult vale. Ma pean tiba kaevandama paberi tootjate andmetes aga lihvpaerlie liimitakse peale erinevaid metalli jm osaksei mis kindlasti ei ole "liiv" (Liiv on purdsete, mille terasuurus on 0,0625...2 mm (Wentworthi lõimiseskaala)).

Kas Sa pead silmas, et lihvpaberit nimetatakse rahvasuus liivapaberiks? Kas artiklites en:Sandpaper ja de:Schleifpapier räägitakse samast asjast? Kas abrasiivpaber ja lihvpaber on üks ja seesama? Andres 30. september 2006, kell 18:38 (UTC)
Arutelulehel allakirjutamiseks vajuta neli korda ~ .
Mina ei ole asjatundja. Lähtusin ainult ülalnimetatud allikast. Võib-olla on terminid eri autoritel erinevad. Vaata näiteks artiklit nn:Sandpapir. Seal öeldakse, et "liiva" all mõistetakse teravaid liivateri, klaasipulbrit või näiteks korundi, karborundi või teemanti. Sel juhul mõeldakse liivapaberi all ikkagi liivapaberit laiemas mõttes ehk abrasiivpaberit ehk lihvpaberit. Kui on tegemist liivateradega, on tegu kitsamas mõttes liivapaberiga, kui klaasipulbriga, siis klaspaberiga, teistel juhtudel vist smirgelpaberiga. Võib-olla liivateri enam ei kasutata, aga neid vähemalt on kasutatud. Andres 30. september 2006, kell 18:46 (UTC)

Kui tähti närida, siis ei saa liivapaber kuidagi riie olla.--Ken 30. september 2006, kell 18:57 (UTC)

Jah. Aga kui artiklis on öeldud, et liivapaber on paber või riie, siis pole midagi katki. See küsimus, mida Erkki tõstatab, on aga sisuline. Andres 30. september 2006, kell 19:08 (UTC)

Niisiis vaatasin om materjale natuke ja kui nüüd võtta aluseks et liivapaber (sandpaper) on mõeldud lihvimiseks (sanding) Siis: Lihvimine on kaapimisel põhinev lõiketöötlemine ning lihvimisel kasutatakse suure kõvaduse ja haprusega looduslikke või tehislikke peenestatud aineid ehk abrasiive. Abrasiivid liimitaske riidele või paberile epetsiaalsete vaikliimide abil. Lihhvriiete ja paberite valmistamisel kasutatakse põhiliselt elektrokorundi ränikarbiidi, räni ja peenestatud klaasi. Lisaks on tootjate nagu ekamant ja mirka andmetest teada, et põhiliselt kasutatakse Alumiinium oksiidi ja ränikariidi. Mina nagu liivaks ei nimetaks neid, ma muidugi ei oska ütelda seda et äkki need ongi liiva koostisosad aga siiski need ained on suht teralisuste ja tera kujude järgi sõeltud ja sorteeritud peenike teadus. Nagu lihtsalt liiv ütelda on minu arust vale. PS! sellist sõna nagu lihvimine polnudki vikipeedias.

Vajaduse korral võib täpsustada, mida "liiva" all mõeldakse (nii nagu ülalrefereeritud uusnorra vikipeedias on tehtud). Sõnastada võib muidugi ka teisiti, aga paistab, et abrasiivpaberite ehk lihvpaberite lihvimispaberite ehk laiemas mõttes liivapaberite jaotus liivapaberiteks (sandpaper kitsamas mõttes), smirgelpaberiteks (emery paper) ja klaaspaberiteks (glass paper) on kuskil olemas või olemas olnud. Võib-olla liivapaber kitsamas mõttes tähendab lihvpaberit, mis pole smirgelpaber ega klaaspaber, ja laiemas mõttes on liivapaberi "liiv" mis tahes abrasiivpulber, mida sellel kasutatakse. Andres 2. oktoober 2006, kell 21:22 (UTC)