Arutelu:Lənkəran

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

On küll tore kirjutada kohanimesid võimalikult originaalipäraselt, aga kui nimes sisalduvad sellised tähed, mida keskmine eestlane välja öelda ei oska peaks kindlasti olema lisatud hääldus. Ma toetan originaalipärast kirjutamist, kuid antud juhul on mindud kindlasti liiale. Sellist tähte nagu "ə" ei ole ju eesti tähestikus või olen ma väga ajast maha jäänud? Hiina hieroglüüfe me ju ei kirjuta. Me ei saa siin muidugi oma reegleid teha ja peame järgima EKI soovitusi, kuid selline nimekuju on minu jaoks küll üsna vastuvõetamatu. Siim 20:48, 30 Dec 2004 (UTC)

Paraku tuleb just nii kirjutada. See ei ole EKI soovitus. Eesti tähestikus ei ole paljusid ladinakirjaliste tähestike tähti. Eraldi jutt on häälduse lisamine. - Urmas 20:57, 30 Dec 2004 (UTC)
Kui see pole EKI soovitus siis kes ütleb, et tuleb nii kirjutada? Miks ei või kirjutada "Länkäran"? Ma arvan, et võiks teha vikipeedias reegliks, et kui nimi sisaldab tähti, mida eesti klaviatuuril ei leidu tuleb teha suunamine selliselt nimekujult, mida on võimalik klaviatuuri kasutades kirjutada. Siim 21:06, 30 Dec 2004 (UTC)
Suunamisleheküljed võib teha. Reeglit ainuüksi seepärast teha, et klaviatuuril tähte pole, ei ole põhjendatud. Vikipeedias peab saama lugeda korralikku ja õiget nimekuju, muidu muutub Vikipeedia kui selline suhteliselt mõttetuks. - Urmas 21:15, 30 Dec 2004 (UTC)
minu arvates ei tohiks selliseid tähti vähemalt veebidokumendi aadressis üldse kasutada, kuna võib tekkida probleeme dokumendi avamisega ning mõningatel juhtudel osutub see lausa võimatuks ... - Ahsoous 21:21, 30 Dec 2004 (UTC)
aserikeelne Vikipeedia neid rahulikult kasutab. aadressireal neid tähti üldse ei näe - praegu toimetamise ala on mul aadressreal: http://et.wikipedia.org/w/index.php?title=Arutelu:L%C9%99nk%C9%99ran&action=edit. sama on ka eesti tähestiku diakriitiliste märkidega tähedega. - Urmas 21:28, 30 Dec 2004 (UTC)
jääb mulje küll et ei ole probleem, aga ega sa vanemate arvutitega katsetand pole? mul pole samuti vanarauda käepärast et kontrollida ... - Ahsoous 21:35, 30 Dec 2004 (UTC)
Kui vana on vana? - Urmas 21:39, 30 Dec 2004 (UTC)
siin võib-olla vahe unicode kasutuselevõtmisele eelnenud aja progedes ie5.5-ga ei peaks probleeme olema, küll võib olla ie5.0-ga - vaatan omme järele - Ahsoous
IE ei näita väga paljusid tähemärke. Vikipeediates tegutsemiseks on asjalikumad muud brauserid. - Urmas 21:51, 30 Dec 2004 (UTC)
ei vaidle vastu - samas ega 16 megase mäluga win95 arvutisse suurt midagi muud ei installitud... muide ise kasutan peamiselt mozillat ja seda juba mingist 0.9 versioonist alates.
niisiis - win95 ja win98 peal ie-ga neid tähti näha ei õnnestu - lingid küll töötavad - Ahsoous 07:31, 31 Dec 2004 (UTC)
Kas Firefox win95 ja win98 peal jookseb, st IE asemel? - Urmas 07:35, 31 Dec 2004 (UTC)
nendel win95 arvutitel ei viitsi ma niikuinii midagi eriti proovida tegu on tõesti vanarauaga. win98 taga istun praegugi ning kasutan... mozillat - sellega probleeme pole samas päris kindlalt ei lähe mozilla tollel teisel raual tööle (mälu ja prose töökiirus jääb väheseks) ning firefox nõuab vähemalt win98-t (95ga too vähemalt ametlikult ei tööta) - Ahsoous 07:55, 31 Dec 2004 (UTC)
"Vikipeediates tegutsemiseks on asjalikumad muud brauserid." - juhin tähelepanu pisiasjale, et enamik entsyklopeediaid on mõeldud mitte ainult kirjutajatele, vaid ka tavakasutajatele. Kes ei pruugi srvuti ostmisel ja programmide valikul Vikipeedia nõuetest lähtuda. Aga noh, häda neile siis, eks ole. --Oop 11:36, 31 Dec 2004 (UTC)
Ehk peaks soovitusliku (neutraalses vormis loomulikult) märkuse lisama esilehele. Stiilis "Mõningatel juhtudel ei näita/Juhul, kui te ei näe ... kasutage/proovige mõnda teist ..." - Urmas 12:06, 31 Dec 2004 (UTC)
Teist mida? Mõtleme nyyd hetke, mis on tavakasutaja puhul ootuspärane käitumine: kas ta võtab tõrke korral teise brauseri, teise opsysteemi, teise arvuti või teise saidi? Pakun viimast. Ses mõttes pole sellisest soovitusest esilehel mingit kasu. Mõttekam on tagada, et Vikipeedia oleks võimalikult suures mahul võimalikult paljudel eri platvormidel loetav ning jätta vahvad leiutised lisarõõmude valda - nii et nende sobimatus konkreetse kasutaja tehniliste vahenditega põhjustaks talle võimalikult vähe ebamugavusi. Kui tahta kõiki maailmas kasutatavaid ladina tähestiku variante yheks miksida, sooviks mina näiteks sumeri ja akkadi transkriptsiooni korrektselt esitada - mis tähendab, et ma tahan h-tähte (suurt ja väikest), mille all oleks kaareke kumerusega allapoole; paraku olen seda siiani kohanud ainult spetsiaalsetes assyrioloogilistes fontides. Allpunktiga s kuluks samuti ära, see on õnneks semiidi keeltes laiemalt levinud. Praktikas lepin ma sellega, mis on, soovimata ajada eesti tähestikku kolmesajatäheliseks ning soovitan sama ka teistele. --Oop 00:32, 4 Jan 2005 (UTC)
Ikkagi ei pea õigeks lähtuda antud kohast kõige viletsamate võimalustega brauserist. On vähemalt kolm brauserit, millega ei teki ladina diakriitikutega probleeme. Olen harvemini esinevaid tähti kontrollinud Opera, Firefoxi ja Mozillaga. Need kolm saavad hakkama. Arvan, et paljukeelsena ja paljukirjalisena mõeldud Vikipeedia projekti ideed ei tohi vägisi toppida IE kitsaste võimaluste raamidesse. See ei järgiks absoluutselt Vikipeedia loogikat.
Loomulikult ei tee mulle headmeelt, et IE jääb selle koha pealt ikka veel nõrgaks. Kui aga väga vaja, siis lihtsuse ja ühetaolisuse mõttes võiksime alustada 'ä', 'õ', 'ö', 'ü', 'š' ja 'ž'-st ? Väga paljud ju kirjutavad mh 'sh', 'zh' ja 'y'. - Urmas 05:40, 4 Jan 2005 (UTC)
Ma toetan üldiselt Urmast. Õiged tähed peavad olema esitatud. See võib küll tähendada, et me peame näiteks vanakreeka ja udmurdi keelega ja sanskriti latinisatsiooniga ootama, kuni IE neid toetama hakkab. Ega Firefox ju ka nendega hakkama ei saa? Või saab? Viimasel juhul võime vastaval leheküljel soovitada Firefox alla laadida. Selles ei ole küll midagi imelikku. Andres 06:26, 4 Jan 2005 (UTC)
Firefox näitab "kaste" ilma vastava fondi installimiseta arvutisse nt tšerokii, khmeeri, birma, gooti, ahmari ja vist ka tiibeti kirja puhul vikikeeltest, kuid ladina, kirillitsa, kreeka tähestikku kasutavate keelte juures pole ma "kaste" tähtede asemel näinud (win on 2000). Ehk, kui keegi veel järgi proovib, saaks asjale selgemat kinnitust. - Urmas 07:23, 4 Jan 2005 (UTC)
See ei sõltu niivõrd firefoxist vaid op.süsteemist, kui see sul ikka unicode-i renderdada ei suuda pole brauseri vahetamisest suurt miskit abi. Windows NT4, 2000 ja XP toetavad unicode'i win 95-s, 98s ja ME- s on toetus osaline, mitte täielik, saab küll tõmmata alla igatsugu keelepakke, aga pole üldse kindel, et mitte miski muu täht ette ei sattu - Ahsoous

Lugemisprobleemid aina vähenevad. Ma ei ole kindel, kas see märkus peab olema, aga selle võiks vormistada nagu viite. Andres 26. jaanuar 2010, kell 08:36 (UTC)---


48 800 (2004). Andres 16. november 2010, kell 12:50 (EET)[vasta]


Vana elanike arv: Elanikke: 48 500 (2008) Velirand (arutelu) 24. august 2019, kell 13:38 (EEST)[vasta]