Arutelu:Kvaliteet (majandus)

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Valju sa ütled, et nii ei saa "kvaliteeti" defineerida. Palun seleta pikemalt, miks ei saa "kvaliteeti" nii moodi defineerida. Mina ju äsja tegin seda. Pigem tahtsid sa õelda, et sa ei saanus "kvaliteedi" sellisest defineerimisest aru? Panin alapealkirja "Kvaliteet filosoofias", vahest see täpsustab minu mõtet. Ja ikkagi seleta oma seisukohta või siis mis seisukohalt sa seda väitsid.--Peaaru 5. märts 2007, kell 21:43 (UTC)

Selles artiklis on defineeritud pigem olemus või substants kui kvaliteet. Asja kvaliteet võib muutuda, ilma et asi lakkaks olemast see, mis ta on. Näiteks vaha muutub kuumutamisel tahkest vedelaks. Andres 6. märts 2007, kell 08:22 (UTC)

Kuidas asi ka muutub, on ta teatud ajani just see asi, mitte aga midagi muud, st on kvalitatiivselt määratletud.

Kvalitatiivne määratletus tähendab seda, et asjal on kindlad kvaliteedid. Kui need muutuvad, siis ka asja kvalitatiivne määratlus muutub. Andres 6. märts 2007, kell 08:23 (UTC)

asja selline määratlus

Mida siin mõeldakse määratluse all? Andres 6. märts 2007, kell 08:24 (UTC)
Veidi valgust võib-olla aitab.--Peaaru 6. märts 2007, kell 20:15 (UTC) Primaarsed ja sekundaarsed omadused. Üks võimalik vastus küsimusele “milline on eseme tõeline värvus” on niisugune: tegelikult on asjad värvitud. Tõeliselt pole laud pruun, rohi roheline ega banaan kollane. Värvustest on mõtet rääkida vaid seoses tajujaga; nad on olemas vaid niivõrd, kuivõrd on inimesi, kes neid tajuksid. Mõned filosoofid on seda mõtet edasi arendanud nii: igal esemel on kaht laadi omadusi (kvaliteete) – primaarsed ja sekundaarsed. (Seda eristust seostatakse kõige sagedamini John Locke'i nimega. Kuid analoogilisi mõttekäike võib leida ka varasematel filosoofidel. ) Tõelisus tuleb omistada ainult eseme teatud omadustele. Need primaarsed omadused on asjast lahutamatud, on tal olemas olenemata tunnetajast. Niisuguseks omaduseks võiks ehk olla eseme omadus hõlmata teatud ruumiosa; või tema mass või tihedus, või koosnemine aatomitest. Arvamused selles osas, millised omadused nimelt pälvivad primaarsete nime, on erinevatel primaarse-sekundaarse eristust pooldanud filosoofidel olnud erinevad. Locke’il kuulusid primaarsete omaduste hulka ulatuvus, kuju, asukoht, mehhaaniline liikumine, kestus jt.) Eseme sekundaarsed omadused sõltuvad tajuja meelelisest kogemusest; nad tekivad tajuprotsessis. Seda laadi omadused on värvus, maitse, lõhn, helid.
Siin pole vastust ühelegi minu küsimusele ega märkusele. Andres 6. märts 2007, kell 20:48 (UTC)

Sõnal on mitu tähendust. Peale filosoofilise tähenduse on tal majanduse ja tehnika valdkonda kuuluv tähendus ning ka tähendus males. Lingid tuleb korda teha. Andres 6. märts 2007, kell 08:30 (UTC)


-------------

Kvaliteet on asja selline määratlus, mille tõttu ta on just see asi ja mitte midagi muud. Kuidas asi ka muutub, on ta teatud ajani just see asi, mitte aga midagi muud, st on kvalitatiivselt määratletud.

Võtsin välja, sest see on vale. Andres 23. märts 2007, kell 13:38 (UTC)

Integreerida, artiklist Kvaliteedi tagamine:

'''Kvaliteet''' (ladina keeles ''qualitas)'' on protsessi, toote, tegevuse, süsteemi, organisatsioonei või mistahes nende kombinatsioonide eristavate tunnuste kogum, mis võimaldab rahuldada kindlaks määratud ja eeldatavaid vajadusi.<ref>''Kvaliteedijuhtimine ja kvaliteedi tagamine. Sõnavara''. (1995). EVS-EN ISO 8402: 1996. Eesti Standard. Eesti Standardiamet. Tallinn.</ref>  See on püüdlemine täiuslikkuse poole ning täiuslikkus tähendab teha õiget asja õigesti.<ref>Tammaru, T. (2004). Kvaliteedijuhtimine turismiettevõttes.</ref> == Kvaliteedi olemus, kujunemine ja olulisus == Tootmises on kvaliteet mõõde täiuslikkusest või seisundist, kus puuduvad veadja olulised erinevused. See on tingitud rangest ja järjekindlast pühendumusest teatud standarditele, mis tagavad toote ühetaolisuse konkreetsete klientide või kasutajate vajaduste rahuldamiseks.<ref>{{Netiviide|Autor=|URL=http://www.businessdictionary.com/definition/quality.html|Pealkiri=Quality|Väljaanne=|Aeg=|Kasutatud=}}</ref> Kvaliteet ilmneb mitmesugustes erinevates suhetes, kus esitatakse nõudmisi ja neid nõudmisi ka täidetakse.<ref name=":0">Euroopa Kvaliteedivisiooni poole – Tee edasi? (2000). In: ''Towards a European Vision of Quality – The way forward. Report version 1.0.'' European Organization for Quality, Center for Excellence Finland e. a., Helsinki. Tõlge eesti keelde: Eesti Kvaliteediühing, 2000.</ref> Kvaliteet on suhteline nähtus, kuna igal inimesel on oma ettekujutus ja arusaam kvaliteedist. Ometi aga teab inimene, kui ta kvaliteeti kogeb või näeb.<ref>Tooman, H. (2017). Kvaliteedijuhtimine. </ref> Kvaliteedi määrab klient. Kvaliteet kujuneb kliendi ootuste ja kogetud teenuste subjektiivsest võrdlusest. Kliendid aga võivad tajuda kvaliteeti täiesti erinevalt ning kvaliteet võib neile tähendada täiesti erinevat asja, emotsiooni või tunnet. Kliendid tajuvad kvaliteeti tervikult - kuidas toode või teenus temani jõuab ning millist väärtust see tema jaoks sisaldab. Teeninduses toimub pidevalt erinevaid vastastikuseid tegevusi teenuse pakkuja ja kliendi vahel, mis mõjutavad oluliselt klientide poolt tajutavat kvaliteeti.<nowiki><ref name=":1">{{Netiviide|Autor=|URL=http://www.hkhk.edu.ee/uus/klienditeenindus/teenuse_kvaliteet.html|Pealkiri=Teenuse kvaliteet|Väljaanne=|Aeg=|Kasutatud=}}</ref> Kvaliteeti ennast võib vaadelda ka kui väärtust. Inimajaloo jooksul on mitmesugused erinevad ühiskonnad ja sotsiaalsed liikumised loonud ja avaldanud väärtusi, nagu vabadus, individuaalsus ja kaasinimestest lugupidamine. Sellele sarnaselt on ka kvaliteediliikumine aktiivselt propageerinud teatud väärtusi. Kõige üldisemal tasemel tähendab kvaliteet eelistada kõiges headust, eetika anda endast parim ning oodata parimat, austades professionaalsust, ilu ja oskuseid. Kvaliteet on oluline, sest see aitab meil eristada head halvast, vastuvõetavat vastuvõetamatust ning mahajääjaid tegutsejatest. Kvaliteet rajaneb väärtustel ning seda väljendatakse oma valikutega.

Andres (arutelu) 15. november 2017, kell 09:13 (EET)[vasta]


Inglise vikis on vastava artikli pealkiri en:Quality (business) (eesti keeles võiks olla näiteks Kvaliteet (majandus). Pealkirja Kvaliteet all oleks pigem mõistlik rääkida (filosoofilisest) üldmõistest.--Andrus Kallastu (arutelu) 2. aprill 2021, kell 18:11 (EEST)[vasta]

Kuhugi tuleks viia ka see tekst: "== Tehnilised omadused == Paljud tehnilised omadused on mõõdetavad. Näiteks [[IP kaitseklassid]], [[Mõõteriista täpsusklass|mõõteriistade täpsusklassid]] jne. ==Kvaliteet filosoofias== '''Kvaliteedi''' mõistet [[filosoofia]]s kasutas [[Aristoteles]] [[kategooriate õpetus]]es. Kvaliteet on tihedalt seotud asja või nähtuse olemusega või lähenemisnurgast asjale. Kvalitatiivne määratletus väljendub omadustena. --Andrus Kallastu (arutelu) 2. aprill 2021, kell 18:20 (EEST)[vasta]