Arutelu:Kräkker

Lehekülje sisu ei toetata teistes keeltes.
Allikas: Vikipeedia

"Kräkker" tähendab eelkõige ikkagi pahatahtlikku arvutimuukijat (isikut). Andres 19. november 2007, kell 13:16 (UTC)

minu arust on need häkkerid ja kräkkerid hetkeseisuga siiski sõnastiku materjal. Ja kõigile lisaks on nad toorlaenud. Sellisel kujul peaksid olema neist ka tõlked inglise keelest. Inglise keeles tehakse neil kahel terminil vahet. Arvutimuukijad on aga mõlemad - kumb on halvem? --Hendrix 28. november 2007, kell 20:41 (UTC)
Neist saab kirjutada entsüklopeediliselt.
Need ei ole toorlaenud, vaid eesti keele sõnad.
Mis tõlked peaksid olema?
Ka eesti keeles tehakse neil vahet. Ja sõnal "häkker" on ka laiem tähendus. Pahatahtlik arvutimuukija on kräkker. Andres 29. november 2007, kell 10:22 (UTC)
võimalik, et ma ei jaga asja päris täpselt, kui minu meelest on nad mõlemad arvuti turva- ja litsentsipoliitikast läbitungijad. Ses mõttes peaks neid tõlkima hacker->häkker en:hacker ja craker->kräkker en:cracker. Kuigi on seal üsna palju segast ja kahemõttelisust. Näiteks kräkkimine - kord öeldakse, et parooli muukimine ja siis litsentsipoliitika murdmine. Minu arust sobiks kõige paremini - arvutikurjategija.

Kas tõesti on häkker ja kräkker eestikeelsed sõnad?--Hendrix 29. november 2007, kell 17:23 (UTC)

häkker - arvutientusiast
kräkker - arvutimuukija
suwa 29. november 2007, kell 21:48 (UTC)
Vaata ka e-teatmikku (hacker, cracker). Andres 30. november 2007, kell 11:44 (UTC)
kas siis tuleb nentida tõsiasja, et Linux'i loojad/arendajad on kõik häkkerid... Ja Linus Torvalds on üks maailma esihäkkeried. --Hendrix 30. november 2007, kell 17:19 (UTC)
Jah, nii ongi. Ja loe raamatut: Pekka Himanen. Häkkerieetika ja informatsiooniajastu vaim. ISBN 9949407001 Selle järgi on ka Vikipeedia tegijad häkkerid. Andres 30. november 2007, kell 19:36 (UTC)
võibolla piisab kui lugeda en:Richard Stallman ja en:GNU läbi ? suwa 30. november 2007, kell 20:28 (UTC)

en:hacker ju ütleb suisa välja, et mõiste häkker pärineb tegevusest, mille moraalne aksepteeritavus on kaheldav -"Also, this citation makes it clear that the common theory that "hacker" originally was a benign term and the malicious connotations of the word were a later perversion is untrue. The malicious connotations of the word were present from its origins in MIT slang." Ja häkker on ikkagi inimene, kes kasutab oma teadmisi ühiskonna poolt mitte heakskiidetud viisil. Kevin Mitnick pisteti ju lõpuks trellide taha kui häkker. Arvutientusiasmist on asi kaugel. Põhisisu on ikka häkkerlusel arvutiprogrammide turvameetmete likvideerimine - kas siis midagi süsteemi juurde kirjutades või sealt midagi välja lõigates. Seda ju nimetatakse häkkerluseks, kui elimineeritakse programmi koodist vastavad lõigud. Ilus arvamus häkkerlusest - "Häkkerid ei ole olemuselt pahatahtlikud, neid ühendab tavapärasest erinev arusaam intellektuaalsest omandist." Lahe ju... Seega mina oleksin solvunud, kui mind kutsutaks häkkeriks. Olen siiski ainult arvuti hingeelust huvitatud, kuigi möönan, et olen ka häkkerlusega tegelenud, kuid ainult paar korda ja üsna piiratud ulatuses - lihtsalt tahtsin teada, kui keeruline on programmist turvakoodi elimineerimine - ei olnud üldse raske. Kuid kas häkkimine on hea või halb, on juba omaette teema. Peamine on asja sisu - häkker ei ole mitte arvutientusiast, vaid infotehnoloogia alase intellektuaalse omandi võõrandaja.--Hendrix 1. detsember 2007, kell 00:39 (UTC)

see pole nii lihtne, sest kui sul on rohkem nutti, siis algse häkkeri, halvemal juhul isegi kräkkeri, ostavad üles suured firmad a-la IBM jne, mis mõnel aastal võtab erinevates riikides palju patente, sellistel juhtumitel taandub asi sellele, kuidas sa suhtud autoriõigustesse ja avalikesse standarditesse. Nt kui võrgusoket oleks pärit Xeroxi PARC-ist, siis sa plekiksid selle tarkvarajupi kasutamise eest palju, kuid täitsajuhuslikult on see pärit BSD koodist ja kasutad tasuta. Loomulikult on eetiline et autor saab tasutud oma aja- ja ajukulu eest, kuid lõputu plekkimine kinniseid koode pooldavale vahendus-firmale tundub ju ebaeetiline? suwa 1. detsember 2007, kell 07:49 (UTC)
Sõnal "häkker" ja inglise sõnal hacker võib olla mitu tähendust ja sõma tähendus võib olla aja jooksul muutunud. Andres 1. detsember 2007, kell 20:29 (UTC)

Seletussõnaraamatute järgi on nii, et hacker (toksija) on inglise keeles tähendanud (veidi iroonilise varjundiga öelduna) inimest, kes tegi jupiti mingit tööd või siis tööd, mis on seotud kirjutusmasinal toksimisega. Hack writer oli ajalehtedele kaastööd tegev kirjamees, ajakirjanik. Sõnal hack on (eriti slängis) mitmeid tähendusi, ei puudu ka halvustavad tähendused. Arvutiasjandusega seotult anti sellele sõnale algselt tähendus arvutiga tegeleja, arvutihuviline, arvutiarendaja jmt. Kuritegevusse kaldunud arvutihuvilised on kasutanud seda sõna ilmselt selleks, et oma tegevusele teistugust värvi anda kui sellel on. --Vikker 14. mai 2009, kell 07:24 (UTC)


Katkine link 2[muuda lähteteksti]

Korduval kontrollimisel on leitud, et järgnev välislink ei tööta. Kontrolli selle toimimist ja vajadusel paranda vigane link.

--MastiBot (arutelu) 6. juuli 2013, kell 12:13 (EEST)[vasta]