Arutelu:Kontrollarvutus (masinaehitus)

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Kontrollarvutus suunab praegu siia, aga arvavasti tehakse kontrollarvutusi mujalgi. Andres 2. mai 2006, kell 19.46 (UTC)

Kujutad ette, et ma viibin vähemalt 8 tundi päevas keskkonnas kus kõik seletavad midagi võllidest, keermetest ja muust säärasest. Kuigi jah tähelepanek oli õige ja viga kah õnneks juba parandatud.

Ei, viga ei ole tegelikult parandatud. Praegu on Kontrollarvutus ümbersuunamine sellele leheküljele siin. Aga seal peaks kirjutama kontrollarvutustest üldiselt. Ma ei tea, mida sinna kirjutada. Võib-olla ei ole tarvis eraldi artiklit kontrollarvutustest masinaehituses. Andres 3. mai 2006, kell 05.35 (UTC)

Kui vaadata näiteks Inglise keelset Vikipeediat siis seal on lahti seletatud ka üsna tähtsusetud masinaehitus terminid. Iga konstruktor kes projekteerib masinaid puutub kokku kontroll- ja projektarvutustega. Mis puutub kontrollarvutuste matemaatilisse osasse siis on vaja arvutused teha iga elemendi kohta eraldi. Näiteks hammasrihmülekande arvutus jne. Seega muutuks teema väga laialivalguvaks. Hiljem kui Vikipeedia sisu täieneb võib ju alla teha lingid näiteks kettülekannete arvutus, laineülekannete arvutus jne.


Küsimus on selles, kas 'kontrollarvutus' on ainult masinaehituses kasutatav mõiste. Kui ei, siis on tarvis üldist artiklit, kus selgitataks kontrollarvutuse mõistet. Kui kontrollarvutuse mõiste ise ei ole masinaehituses spetsiifiline, siis võib-olla eraldi artiklit ei ole tarvis.
See ei välista eraldi artikleid kettülekannete arvutuse jne kohta, kui vastavat sisu ei saa paigutada artiklitesse kettülekanne jne. Andres 3. mai 2006, kell 21.35 (UTC)

Täpselt ei oska vastata, kuid arvan, et kontrollarvutuse mõistet kasutatakse ka mujal (ka matemaatikas saab igasugu võrrandite lahendusi kontrollida ning seegi võiks olla ju kontrollarvutus). Samas ma ei saa aru miks ei võiks olla artikkel "Kontrollarvutus (masinaehitus)". Masinaehitus peaks ju otseselt viitama sellele millega tegemist.--Animagi 3. mai 2006, kell 21.49 (UTC)

Lisaks veel, et õpin Tallinna Tehnikakõrgkoolis masinaehitust ja õppeprogrammi masinaelementide kursuses on nii projektarvutus kui ka kontrollarvutus sees. Ütleks, et enamik konstrueerimisel vajaminevaid arvutusi on kas projektarvutused või kontrollarvutused. Projektarvutused tehakse siis enne projekti kui sellist. Alles saadud andmete põhjal tehakse joonised jms. Kontrollarvutused tehakse siis kui projekt on valmis, et kontrollida tehtud tööd. Arvan igatahes, et mõlemad mõisted on väga tähtsad. Võimalik muidugi, et ma ei ole suutnud nende sisu eriti värvikalt esile tuua, kuid asja olemust see ei muuda. Masinaelementide raamatutes on samuti mõlemad mõisted sees. Momendil on mulle kättesaadavad

I.Anikin A.Tsuikov "Masinaelemendid" 1974

Tiit Tiideman "Masinaelemendid" 1994

P.Dunajev O.Lelikov "Masinaelementide projekteerimine" 1989

--Animagi 3. mai 2006, kell 22.06 (UTC)

Loomulikult on need tähtsad mõisted.
Aga projekteerimine ei toimu ju ainult masinaehituses. Projekteeritakse ka hooneid, sildu jne. Siis arvatavasti tehakse ka teistel tehnika aladel kontrollarvutusi.
Paistab, et nii see on. Andres 3. mai 2006, kell 22.09 (UTC)


Ka majanduses on kontrollarvutused. Matemaatika terminina pole ma seda sõna kuulnud kasutatavat. Andres 3. mai 2006, kell 22.13 (UTC)

Ma ei ole pädev kirjutama artikleid teiste alade kohta. Ilmselt kui Vikipeedia täieneb leiab probleem aja jooksul lahenduse.--Animagi 3. mai 2006, kell 22.15 (UTC)


Jah, kindlasti. Märkused arutelulehel ei olegi adresseeritud otseselt Sinule. Andres 3. mai 2006, kell 22.24 (UTC)