Arutelu:Keelpillide loend

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Kui Tamburitza artikkel peaks kirjeldama horvaadi rahvapilli, siis peaks tulevane pealkiri olema kujul Tamburica (või tamburitsa). Horvaadi Vikipeedia aga ei erista tamburat ja tamburicat ning peab teist nimetust lihtsalt hellitusnimeks. Valju 22. august 2008, kell 18:27 (UTC)

Ma hetkel ei ole süvenenud aga google otsing ei andnud eestikeelseid tulemusi tamburitsale. Inglise vikis on tamburitsa tüübid en:Types of Tamburitza aga kui horvaatia oma lehel ei erista, siis võib olla on tõesti õigem tambura. --Tiuks 23. august 2008, kell 15:03 (UTC)
Tambura nime kannab ka Makedoonias ja Lõuna-Bulgaarias levinud pill. Ma ei tea, kas tegu on sama pilliga, aga võib-olla on horvaadi (levinud osalt ka Serbias ja Sloveenias) nimi antud kujul tamburica, et teda teisest pillist eristada. Igatahes on ka tamburica õige nimekuju. Andres 23. august 2008, kell 15:12 (UTC)

Sellel loendil on mõtet, kui kõik keelpillid oleks koos, mis mõttega on neid jagada tüübi järgi, kui on olemas eraldi loendid näppe- jt keelpillide kohta? --Metsavend 6. detsember 2008, kell 11:43 (UTC)

See lihtsamat teed minemine ja need alamloendeid näidataksegi sellel lehel. Muusikainstrumentide loendis on pillid alfabeetiliselt. Küsimus on selles, et siin on alajaotus teised kordofonid, mida ilma selleta keelpillide hulka ei lisata (näiteks klaver jääks ainult kordofonide loendisse). --Tiuks 6. detsember 2008, kell 12:28 (UTC)
See põhjendus on arusaamatu. Kui teisi kordofone ei loeta keelpillide hulka, siis ei tohiks nad ka selles loendis olla. Andres 6. detsember 2008, kell 21:52 (UTC)
See on vaieldav küsimus. Igasugune klssifitseerimine toimub mingil alusel. Kui klaver on klahvpill, siis ta ei ole mitte keelpill vaid klahvkeelpill, mille kohta ei ole kuskilt konkreetselt lugeda. Kordofon on ta kindlasti ja seepärast selline täpsustav alajaotus. See on tehtud inglise viki järgi. --Tiuks 7. detsember 2008, kell 03:17 (UTC)
Kui pealkiri on "keelpillide loend" ja Sa väidad, et klaver ei ole keelpill, siis ei saa klaver selles loendis ka olla. Siin ei aita mingi alapealkiri. Pean silmas, et Sinu argument ei ole üldse veenev.
Iseasi on see, kas keelpille kordofonidega samastada või mitte. Selle üle oleme vaielnud, aga ma ei mäleta, kuidas see vaidlus lõppes või kas ta üldse lõppes. Igatahes eestikeelsed teatmeteosed samastavad neid. Andres 7. detsember 2008, kell 08:31 (UTC)
Meil jäi vaidlus pooleli ja siiani ei ole sellele konkreetset vastust leidnud. Küsisin otse: kas keelpill = kordofon ja ei saanud sellele vastust. Kõik pidi olenema klassifitseerimisest. Loogiline mõistus ütleb, et klaver on klahvpill, mitte keelpill. Klahvkeelpillide kohta ei ole mul infot aga tean, et nii ka liigitatakse. Jään sellele vastust otsima. --Tiuks 7. detsember 2008, kell 22:37 (UTC)
Kes oleks autoriteetne vastaja? Andres 8. detsember 2008, kell 04:29 (UTC)
Seda peaks küsima muusikateadlastelt ja probleemi laiemalt arutusele võtma. Tegelen sellega. --Tiuks 8. detsember 2008, kell 11:52 (UTC)