Arutelu:Karl Terras

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Ja artikkel Elizabeth II tuleb kindlasti ümber nimetada Elizabeth Alexandra Mary Windsor'iks. Mitme eesnimega isikute mainimisel ei loeta iga kord kõiki nende eesnimesid pidulikult ette. See ei oleks lihtsalt ratsionaalne. Pealkirjas tuleb anda see eesnimi (eesnimed), mille järgi nad tegelikult tuntud on. Kunagi elas näiteks hispaania prints [[Alfonso Maria Isabel Francisco Eugenio Gabriel Pedro Sebastian Pelayo Fernando Francisco de Paula Pio Miguel Rafael Juan José Joaquin Ana Zacarias Elisabeth Simeón Tereso Pedro Pablo Tadeo Santiago Simon Lucas Juan Mateo Andrès Bartolomé Ambrosio Geronimo Agustin Bernardo Candido Gerardo Luis-Gonzaga Filomeno Camilo Cayetano Andrès-Avelino Bruno Joaquin-Picolimini Felipe Luis-Rey-de-Francia Ricardo Esteban-Protomartir Genaro Nicolas Estanislao-de-Koska Lorenzo Vicente Crisostomo Cristano Dario Ignacio Francisco-Javier Francisco-de Borja Higona Clemente Esteban-de-Hungria Ladislado Enrique Ildefonso Hermenegildo Carlos-Borromoeo Eduardo Francisco-Régis Vicente-Ferrer Pascual Miguel-de-los-Santos Adriano Venancio Valentin Benito José-Oriol Domingo Florencio Alfacio Benére Domingo-de-Silos Ramon Isidro Manuel Antonio Todos-los-Santos de Borbón]] (1866-1934). See kõik kokku on ühe mehe nimi. Vikipeedia keeldub seda pikka rodu punaseks värvimast.

Moraal: artikkel nimetada tagasi Karl Terras.

Google otsing näitab, et Karl Johannes Terrast on ka päris sageli kasutatud. Ja ära jonni koguaeg. – WooteleF 22. november 2007, kell 10:25 (UTC)

Keegi peab vikipeedial silma peal hoidma, et siin päris jamaks ei läheks.

Nendest mitme eesnimega isikutest nii mõnedki kasutavad aeg-ajalt ühte, aeg-ajalt teist, vahel ka mitut koos. Selles olen ma küll suhteliselt kindel, et ametlikel dokumentidel on tema puhul (praktilisest) alati mõlemad eesnimed kirjas. Ja kui nüüd Inglismaast rääkida, siis kuningaks saades võivad printsid võtta endal kasutusele suvalise muu eesnime, et prints Charles'ist võib kuningana saada hoopiski (enim pakutud alternatiiv)...George VII . ja nuh näiteks kui Henry Charles Albert David ehk laiemalt tuntud kui prints Harry sõjaväkke võeti oli ka tema puhul kasutusel perekonnanimi (vist Wales), kui ta abiellub, siis nondel dokumentidel saab tõenäoliselt perekonnanimena kirja Mountbatten-Windsor. Nii et sõltub olukorrast. - Ahsoous 22. november 2007, kell 10:52 (UTC)

Google otsing nimetab teda ka Karl-Johannes Terras. Ega kõike ei tasu ka uskuda, mis kirjas. Olen näinud tema omakäelisi allkirju dokumentidel ja nimekirjutust vanades Riigi Teatajates.
Puust ja punaselt ette, koos viitega: Riigisekretär K. Terras [1]. Teisi näiteid kiiruga netist ei leidnud.
"Karl Johannes Terras" on Google'is ainult 5 korda, kusjuures üks kord sidekriipsuga. "Karl Terras" on 356 korda. Minu meelest on see piisavaks tõendiks selle kohta, et "Karl Terras" on kasutatavam. Pooldan tagasi teisaldamist. Andres 22. november 2007, kell 12:25 (UTC)
see et miski asi google'is nii mitu korda on, ei ole küll mingi argument ja pealegi teatmeteoseid ei saa kirjutada selle järgi, et miskeid nimekujusid enim kasutatakse. -- Ahsoous 22. november 2007, kell 14:25 (UTC)
Meil ei ole sellist reeglit, et pealkiri peab olema täisnimi. Mõlemad pealkirjad oleksid õiged, ja täisnimi tuuakse niikuinii artikli alguses ära. Minu meelest on üldjuhul parem panna pealkirjaks tuntum nimekuju; aga kui seda pole tehtud, siis pole samuti suurt midagi katki, ainult et siis Vikipeedia tahes-tahtmata propageerib vähem tuntud nimekuju ning jätab mulje, et seda tulekski kasutada, ja see pole hea, kui selleks mingit põhjust pole. Kui jutt on sellest, milline nimekuju on tuntum, siis Google on minu meelest küll hea näitaja, kuigi mitte absoluutselt usaldusväärne. Antud juhul on erinevus nii suur, et tuntuse asi on minu meelest väljaspool mõistlikku kahtlust. See, et ühe veebisaidi koostaja on arvanud heaks kasutada täisnimekuju, on minu meelest irrelevantne. Andres 23. november 2007, kell 08:49 (UTC)
google'i otsingut ei pea mina juba kasvõi sellel põhjusel väga usaldusväärseks, et näiteks minu enda kohta on google'is üle mitu korda rohkem lehekülgi, kui antud isiku kohta, muideks absoluutselt valede nimekujudega lehekülgi on kümneid kordi rohkem kui tema kohta täieliku nimekujuga lehekülgi, aga see selleks. Kui kellelgi oleks mahti riigiarhiivist tolleaegseid dokumente lugeda küllap leiab üles, mida seal kasutatakse. -- Ahsoous 23. november 2007, kell 09:09 (UTC)
Mina olen, aga seda ei usu keegi. [Anonüüm]
Jah, mõni vale nimekuju võib tõesti Google'is väga levinud olla, ja võib olla koguni nii, et õiget nimekuju ei leiagi. Aga antud juhul ei ole ju kumbki nimekuju vale. Andres 23. november 2007, kell 09:32 (UTC)
Ja arvan, et jonnimise etteheitmine on kohatu. Andres 22. november 2007, kell 12:28 (UTC)
Tänan toetuse eest.

Ma kordan: tema nimi oli Karl (mitte Johannes K. või Yokhannes Karlovich) Terras (need teised eesnimed on samasugune kurioosum, nagu Kalevipoja nimi, neid võiks mainida artikli avalauses, mitte pealkirjas). Kas ma pean tema nimetamise otsuse teile ette näitama? Teiseks: minu teada oli Terras kõige esimene riigisekretär. Käärik oli Vabariigi Valitsuse asjade valitseja.

Riigi Teatajas (RT 1921, 21 [lk. 133]) on tema nimetamine avaldatud järgmiselt:

Riigisekretääri k. t. Karl Terras ― riigisekretääriks, arvates 16. märtsist 1921.

Kunagi tulevikus otsin välja ka originaali. Ta oli alates riigisekretäri ametikoha loomisest (mäletatavasti 5. jaanuarist 1921) riigisekretäri kohusetäitja ja enne seda Vabariigi Valitsuse asjade valitseja (nagu Theodor Käärik).

Siin tekib üldisemat laadi küsimus. Vikipeedia ei avalda originaalseid uurimistulemusi. Aga kui ma teen enda uurimistulemuste avaldamiseks mingi algelise kodulehekülje ja panen sinna enne materjali üles, siis võib seda ju ka vikipeediasse üle kanda?

Põhimõte on see, et allikad peavad olema usaldusväärsed. See tähendab laias laastus, et keegigi on selle üle vaadanud. Aga selle üle tuleks igal konkreetsel juhul otsustada. Kui Sul on dokumendi foto, siis võib-olla probleemi ei teki. Andres 9. juuni 2008, kell 08:55 (UTC)
Kõigi huvipakkuvate dokumentide skaneerimine läheb kulukaks.

Surmakoht ei saa olla Vjatka, sest see nimetati juba 1934 ringi.  • • • Kasutaja:Ahsoous • arutelu 26. veebruar 2014, kell 10:23 (EET)[vasta]