Arutelu:Kõlbeline puhtus

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

"Kõlbeline puhtus" on kristlikus traditsioonis levinud väljend kõlbelise käitumise ehk kõlbluse kohta, millest siinsel autoril on imelik arusaam. Sama mõistet tähistavate väljendite kohta eraldi artikleid olema ei pea. Kustutan. --Oop (arutelu) 21. veebruar 2014, kell 12:19 (EET)[vasta]


Abieluvälise ja -eelse seksi keelatus on omane kõigile (võib-olla on erandeid) kristlikele kirikutele ja kogudustele. Abieluvälist seksi nimetatakse abielurikkumiseks. Kui siin öeldakse, et tegu on äärmusega, mis on omane islamile ja "Kristuse kirikule" (mingi kristlik denominatsioon?), siis see ei ole neutraalne ja on koguni väär. Arutlused onaneerimise keelamise ebaloomulikkuse kohta ei ole neutraalsed. Andres 6. jaanuar 2007, kell 08:56 (UTC)

Kas on kindel, et kõlbeline puhtus on seotud ainult seksuaalsusega. Mis vahekorras on (kõlbeline) puhtus ja südamepuhtus? Andres 6. jaanuar 2007, kell 09:01 (UTC)


Puudub lehekülg Puhtus. Andres 6. jaanuar 2007, kell 09:03 (UTC)


Katoliiklikku õpetust puhtusest vaata siit. Andres 6. jaanuar 2007, kell 09:09 (UTC)

Jura kustutamine[muuda lähteteksti]

Vikipeedia on hea näide sellest, et teatud küsimusi ei saa anda kellele iganes lahendamiseks,kuna huvi ja ettevalmistus seavad tõkkeid selgeks kaemuseks. Keegi on tundnud end paarist lausest väga puudutatuna, mis osutab tõsiasjale, kui terav võib olla sõna ja salvav tõde peegelpildis. Samas ilmselge jura kirjutajate tekst tuleks süümepiinadeta eemaldada.

Kustutatud Atsi tekst:

Religioonis[muuda lähteteksti]

On religioonis sektantlik aseksuaalne ideoloogia milles arvatakse, et seks iseenesest on paha. Äärmuslikum vorm (rigorism) keelab igasuguse seksi väljaspool või enne abielu (nt "Kristuse kirik", islam).

Onaneerimise keelamine on ebaloomulik. Vastupidi, enne abielu või kui partner on ära siis on onaneerimine kõlbelise puhtuse väljendus.

Mõõdukad arvavad, et lubamatu on ainult seks väljaspool abielu.

On kolmas arvamus, et seks kas rahuldab või mitte ja ei ole kõlbluse kategooria.

Andres 6. jaanuar 2007, kell 14:20 (UTC)


Kõlbeline puhtus (ladina puritas, inglise purity) on enda laitmatu ülalpidamine ja normide järgimine suhtluses vastassugupoolega. Vastand on liiderdamine.

Praegune redaktsioon tekitab mitu küsimust. Kas kõlbeline puhtus on sama mis puhtus? Sõnal "puhtus" on muidugi ka teisi tähendusi, kuid see kehtib ka ladina ja inglise sõna kohta.
Mis vahekorras on puhtus ja südamepuhtus?
Kas puhtus puudutab ainult käitumist või ka siseelu?
Kas liiderdamine on sama mis liiderlikkus? Andres 6. jaanuar 2007, kell 14:24 (UTC)
Mis vahekorras on kõlbeline puhtus siivsusega? Andres 6. jaanuar 2007, kell 14:42 (UTC)


Kas inimene, kes suhtlemises vastassugupoolega järgib laitmatult norme aga muidu valetab, varastab ja peksab naabri koera, on kõlbeliselt puhas? -- 88.196.100.205 6. jaanuar 2007, kell 15:33 (UTC)