Arutelu:Ilumetsa ürgmetsa kaitseala

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

EE 12.köites on tõesti sellise pealkirjaga artikkel, kuid kaitseala kui sellist tegelikult ei ole, on kaitstav looduse üksikobjekt - Rebasmäe allikas. Üksikobjektil on piiranguvöönd 50 meetrit[1], mis teeb piiranguvööndi pindalaks (π • r²) = 0,785 ha (alla 1 ha).

Kaitstav üksikobjekt on Keskkonnaregistris kirjega: Rebasmäe allikas; Ilumetsa ürgmets allikaga. Teine nimekuju paistab olema kellegi keskkonnaametniku mugandus 1981. aastal kaitse alla võtmisel kasutatud fraasist: "Maastikuline üksikelement - Ilumetsa allikas koos ümbritseva ürgmetsaga. Pindala 1,2 ha." Seega tegelikult allikas koos ümbritseva väikse metsaalaga, mitte ürgmets koos allikaga. Kaitseala ei moodustatud isegi 1981. aastal. Võeti kaitse alla üksikelement - allikas (ainuses), mitte allikad. EE luuletab, Keskkonnaregister luuletab ja artikkel luuletab veel otsa.

Piiranguvööndi ulatust on 2003. a. Keskkonnaministri määrusega vähendatud.

Keskkonnaregistris (ühtlasi ka EELISes) on lisaks asukoha määratlus vigane. Allikas asub Orava vallas, mitte Veriora vallas. Orava vallale viitab mh piiranguvööndi kehtestamise määrus. EE12 ütleb isegi õigesti, et Orava vald. Valla piirini on ca 1,5 km. Viga võib olla tekkinud sellest, et Ilumetsa raudteepeatus on Veriora vallas.

Kaitseala artikkel tuleks kustutada. Piiranguvööndi info saab lisada artiklile Rebasmäe allikas.--VillaK (arutelu) 3. veebruar 2015, kell 06:14 (EET)[vasta]

Pakun, et mitte kustutada, vaid teha ümbersuunamiseks ja täiendada allika artiklit, sest kui see on teatmeteoses olemas, siis seda võidakse otsida. Asjad, mis on autoriteetsetes allikates valesti, tuleks eksplitsiitselt õiendada koos selgitusega ja vajalike viidetega. Andres (arutelu) 3. veebruar 2015, kell 12:11 (EET)[vasta]