Arutelu:Hööveldamine

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Metalli hööveldamine toimub põhimõtteliselt samamoodi kui puidu hööveldamine käsihöövliga. Höövelmasinaga antakse lõiketerale edasi-tagasi liikumine. Ma sügavalt kahtlen erinevate artiklite vajaduses. Kui artikkel peaks aja jooksul liiga pikaks kasvama siis on võimalik seda osadeks jaotada, kuid artikkel hööveldamine peaks käsitlema üldmõistet mitte rääkima vaid puiduhööveldamisest.--Animagi 22. märts 2008, kell 05:13 (UTC)

Ma püüdsin algul neid asju kokku sobitada, aga minu arust peab siis kaks definitsiooni panema. Kas ma saan õigesti aru, et metalli hööveldamine on põhimõtteliselt nagu spooni hööveldamine – sirgjooneliselt liikuva noaga lõigatakse ühtlane kiht maha? --Epp 22. märts 2008, kell 05:26 (UTC)
Millised mõisted ja väited siin ka metalli puhul kehtivad? Ilmselt käsitsi ei hööveldata? Ja soonte jne töötlemist ka nii ei nimetata? Kuidas saaks kokku panna – Hööveldamine on tooriku lõikamine käsihöövli või höövelmasinaga. Tavaliselt mõistetakse hööveldamise all pinna tasapinnaliseks muutmist või silumist, kuid hööveldada võidakse ka sooni, valtse või kujupindu... Ja siis saaks kirjeldada kaht põhimõtteliselt erinevat lõikeviisi ja viidata samas ka spoonile? --Epp 22. märts 2008, kell 05:37 (UTC)
Metallihööveldamise puhul liigub höövlitera edasi-tagasi ning toorikule antakse sirgjooneline ettenihe. Lõikesügavus jääb seejuures muutumatuks. Höövlitera sarnaneb seejuures tavalisele treiterale. Põhimõtteliselt peaks hööveldamisega saama lõigata ka sooni, kuid peamiselt hööveldatakse siiski tasapindu. Tänapäeval on metalli hööveldamine vähe levinud ja ma ise pole sellega otseselt kokku puutunud.--Animagi 22. märts 2008, kell 05:50 (UTC)
Nojah, siis on sama nagu spooni puhul. Ma mõtlesingi seda, et enamasti seostatakse hööveldamise mõistega puitu. Ma proovin midagi kokku panna. Kas metallitöötlejatel käib ka vaidlus selle üle, kas on õigem kasutada sõna 'masin' või 'pink'? Kumba siin kasutatakse? Sest mina tahtsin höövelmasinate alla liigitada ka elektrilise käsihöövli ja siis võib jälle sassi minna, kui puidu puhul höövelmasin tähistab mitut, metalli puhul aga üht kindlat asja. --Epp 22. märts 2008, kell 05:55 (UTC)
Arvan, et definitsioonis piisaks, kui asendada sõna puittoorik sõnaga materjal. Edasi oleks siis võimalik teha eraldi alajaotused puiduhööveldamisele ja metallihööveldamisele.--Animagi 22. märts 2008, kell 05:56 (UTC)
Peaks kasutama sõna 'pink' kuid vabalt võib kasutada ka sõna 'masin'.--Animagi 22. märts 2008, kell 06:01 (UTC)
Mulle meeldib ka pink rohkem.:-) Just sel põhjusel, et masinaid võib ju käes ka hoida. --Epp 22. märts 2008, kell 06:07 (UTC)

Sooni, jms. hööveldatakse metalldetailide korral üsna palju. Üksjagu sõltub sellest, et kas puidutöötlemine ja metallitöötlemine hoid lahus või mitte, muidu on samad küsimused treimisega, jne. Zosma 22. märts 2008, kell 06:02 (UTC)

Kas sooni hööveldatakse siis ka samal viisil? Kas freesida poleks lihtsam? --Epp 22. märts 2008, kell 06:05 (UTC)

Avadesse jahZosma 22. märts 2008, kell 06:09 (UTC)


Nüüd täiendage ja parandage. --Epp 22. märts 2008, kell 07:31 (UTC)