Arutelu:Gab

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Tekst on praegu selline:

"Gab on Andrew Torba asutatud sotsiaalmeediaplatvorm, mis pakub alternatiivi Twitterile ja mis on täielikult tsensuurivaba. Gab on tuntud paremäärmuslusliku kasutajaskonna poolest."

Selline ülevaade kopeerib ingliskeelset Wikipediat, aga see ülevaade on poliitiliselt kallutatud ja propagandistlik väljendi "paremäärmuslik" kasutamise tõttu. Väljendit "paremäärmuslik" kasutatakse üsna meelevaldselt ja nii inglis- kui eestikeelses Wikipedias on selle väljendi definitsioon laialivalguv. Äärmuslane on näiteks see, kes teeb äärmuslikke üleskutseid. Ent kuigi GAB-is väidetavalt ei ole tsensuuri, peab see platvorm siiski alluma seadustele. Mitte mingisuguseid näiteks vägivallale õhutavaid üleskutseid ei saa seal teha riskimata kriminaalkaristusega.

Kuigi Vikikpeedia lühiartikkel GAB kohta on ilmselt ideoloogiline, on see samas tehniliselt ebakompetentne. Twitteri alternatiivina rajati mitte GAB vaid Mastodon. Mastodon on ühtlasi vabavara. GAB võttis Mastodoni vabavara kasustusele ja muutis seda. GAB rajamise eesmärgiks oli mööduda Ränioru infomonopolist, sest Google (eriti Youtube), Twitter ja Facebook rakendasid poliitiliselt motiveeritud tsensuuri.

Loomulikult tsensuuri puudumist ka kuritarvitatakse GAB-is. Ent sama hästi võiks Vikipeedias kirjutada, et Mastodon võtab maha kõik postitused, mis VÕIVAD kellelegi solvavana NÄIDA.

Kokkuvõttes ei soovita ma seda Vikipeedia artiklit GAB-ist paremaks muuta, ma isegi ei soovita seda artiklit ära kustutada, ma soovitan hoopis eestikeelset Vikipeediat ja ka ingliskeelset Wikipediat lihtsalt mitte kasutada nende propagandistlikkuse tõttu.

--Jüri Eintalu (arutelu) 1. oktoober 2021, kell 21:55 (EEST)[vasta]