Arutelu:Dispositsioon (muusika)

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Tõstsin välja:

"Organist on nagu dirigent, ja osaliselt nagu helilooja, kellest sõltub väga palju oreliteose esituses, sest organistist väga palju sõltub milliseid registreid ta kasutab teatud orelis." --Tiuks 22. juuli 2008, kell 21:22 (UTC)


Dispositsioon on peale oreli ka tšembalol, võib-olla ka mõnel muul pillil. Andres 23. juuli 2008, kell 13:18 (UTC)

Tšembalo dispositsioonist[muuda lähteteksti]

Sooviks täpsustada, mida mõeldakse tšemabalo dispositsiooni all. Samuti ka allikas, kust sellist tšembalote dispositsiooni mainitakse. Ausalt pole sellisest dispositsioonist kunagi kuulnud. Tšembalol, ehk klavessiinil võib olla kaks manuaali ja teatud tämbrite ümberlülituse nupud, kuid tal pole registreid sellises mõistes nagu orelil. Dispositsioonist võib näiteks rääkida ka harmooniumil. Dispositsioon on registrite loetelu orelil ja ka harmooniumil. Harmoonium on teatud mõttes oreli sugulane. Ta on samuti puhk-klahvpill. Heli tekiib õhuga ja tal on samuti registrid (oreli mõistes).

Võib-olla ma eksin, sest lähtusin ingliskeelsest allikast, mis pealegi on kontrollimata: en:Disposition (harpsichord). Igatahes aga, kui harmooniumil on dispositsioon, siis tuleb praeguse pealkirjaga artiklis rääkida ka sellest. Andres 23. juuli 2008, kell 20:55 (UTC)
Klavessiinil on näiteks "harfi" ja "lauto" register. (Muusikaentsüklopeedias). --Tiuks 24. juuli 2008, kell 00:53 (UTC)

Dispositsioonist[muuda lähteteksti]

Aitäh! Sain teada cembalo(it.) sama nimi (klavessiin(fr.), harpsihord(ingl.)Võib küll rääkida dispositsioonist. Olen vaadanud arvan, et usaldusväärsest allikast: encyclopedia.thefreedictionary.com. Dispositsioonist võiks rääkida kui teatud pilli iseloomustusest, tema omadustest (orel, harmoonium, cembalo). Ei julge sama väita teiste pillide kohta, kas võib näiteks rääkida klaveri, viiuli, trompeti jne dispositsioonist. Terminil "dispositsioon" on palju erinevaid mõisteid.

Inglise vikis en:Disposition (harpsichord) on sama tekst, kopipeist :). --Tiuks 26. juuli 2008, kell 00:38 (UTC)
Ei, asi on ümberpöördult: tollele saidile on kopeeritud artiklid Vikipeediast.
Häda on igatahes selles, et me ei saa inglise sõna disposition tähendusi automaatselt üle kanda eesti sõnale "dispositsioon". Seetõttu tuleks toetuda eestikeelsetele allikatele. Andres 26. juuli 2008, kell 01:03 (UTC)
Artiklis Valga Jaani kiriku orel on registrite loetelu. Nüüd saan aru, et see siin saab kirjutada kõikide pillide dispositsioonist, millel on registrid. Akordionis on need paika pandud pilli suurusega (80 või 120 bassiline). Vastavalt sellele oleks registrite loetelu. --Tiuks 29. juuli 2008, kell 08:24 (UTC)

Välja tõstetud:

Kõik orelid on erinevad ja isegi ühe ja sama oreliehitaja orelid on erinevad nagu inimesed. Oreli registrid on omamoodi hääled, ilma milleta orel ei mängi. --Tiuks 28. juuli 2008, kell 09:14 (UTC)

Registrite loetelu[muuda lähteteksti]

Siin artiklis ei ole ju üldse oreli registrite loetelu kuigi definitsioon ütleb seda. --Tiuks 28. juuli 2008, kell 09:16 (UTC) Ma parandasin nüüd natuke. Kirjeldan oreli dispositsiooni reegli, mis järjekorras registreid orelitel kirja pannakse, kuid ei tea nüüd , kas registrite kirjelduse peaks registri artikli juurde panema? Paraku oreliehituses on kõik seotud, ei oskagi eraldada termineid ja mõisteid. Kas kõik need artiklid nagu Register, Manuaal, Tuulepõhi, Dispositsioon, Vile ei peaks oreli kohta artili juurde lisama? Mujal, näiteks saksa Vikipedias lugesin oreli kohta, seal on küll kõik need terminid oreli artikli juures. Väga põhjalik. Või iga termin tuleb eraldi? --Jyriorel 28. juuli 2008, kell 17:15 (UTC)

Oreli artikli juures kirjutatakse lühidalt ja vastavas alajaotuses kasutatakse malli {{vaata}} ja juhatatakse põhjalikuma artikli juurde. Igast terminist peab olema artikkel, sest muidu ei saaks ju linke lisada. --Tiuks 28. juuli 2008, kell 17:50 (UTC)