Arutelu:Alempois

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Vaatan, et pidevalt promob mingi seltskond sellist terminit nagu "Maavald". Kas see on eesti ajaloolaste poolt tunnustatud nimetus? Siim 07:37, 10 juuli 2005 (UTC)

Ei, see tuleb asendada "Eesti" või "Muinas-Eestiga". Andres 12:35, 10 juuli 2005 (UTC)

Taivo, need muudatused on tehtud sellepärast, et muinasmaakonnad ja muinaskihelkonnad ei jookseks segamini kirikukihelkondadega. Peale selle on probleem hoopis sügavamal. Eesti haldusjaotusete kategooriad vajavad ümbertegemist, et erinevad asjad segamini ei läheks. Näiteks Maakond oli muinadsajal, (ehki olen ka ise viimasel ajal kirjutanud ja parandanud ajaloolised), oli tsaari ajal oli I Eesti Vabariigi ajal, oli Eesti NSV ajal ja on praegu. Kusjuures, kuigi nii mõnelgi juhul on nimi sama kuid tegemist mitte sama alaga ja samade sündmustega, järelikult tuleb need eraldi kategoriseerida. Tegelesin natuke selle kategooriate süsteemiga, mis puudutab eesti haldusjaotudt. Kui ise selgeks saan pakun välja.Akra 17. aprill 2006, kell 12.42 (UTC)

Kategoorias Ajaloolised kihelkonnad peavadki kirikukihelkonnad ja muinaskihelkonnad läbisegi olema. Kui see sulle ei meeldi, siis tee eraldi kategooriad muinaskihelkondade ja kirikukihelkondade jaoks. Sel juhul peavad need mõlemad olema kategooria Ajaloolised kihelkonnad alamkategooriad. Taivo 17. aprill 2006, kell 16.53 (UTC)
See, et nad veel koos on on kasvuraskus Wikis. Esialgu, kui artikleid vähe käis küll. Aga see ei ole ainult kihelkondade küsimusvaid vaid kogu haldusjaotuse kõsimus.

Ei hakkanud lahmima uusi kategooria kaupa, et siis jälle ümber tegema hakata, proovin natuke süsteemsemalt välja pakuda, kuid haksasin sorteerima mille Sa nullisd.Akra 17. aprill 2006, kell 17.15 (UTC)

Ajalooline – sõna kui mõiste (algab möödunud ajahetkest ja ...)on liiga lai seda on vaja sobival viisil tükeldada. Ilmselt tuleb tagasi tuua eesti puhul sõna muinas.Akra 17. aprill 2006, kell 17.15 (UTC)

Lisaks sellele, et lisasin mõned laused, kustutasin ka ühte ja teist.

Ei ole kindel, et Alempoisis oli üks muinaslinnus. Kindlalt oli muinaslinnus Vahastul, kuid muinaslinnus võis olla ka hilisema Paide ordulinnuse kohal, mis kuulus ka tõenäoliselt Alempoisi. Lisaks tekitab kahtlusi Mädara muinaslinns Vändra pool, kuigi esiteks ei ole selle ala kuulumine Alempoisi 100% kindel, nagu ei ole 100% kindel ka see, et see linnus 13. saj. algul toimis. Kaevatud seal ei ole.

Suuremad keskused olid arvatavasti Alempoisi veel kaasaegse Türi kohal (asula? küla?) ja Lõõlas (Lõolinn?) -- Valdopraust, 17.8.2006 1.01 UTC