Arutelu:Aktiivturism

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Aktiivturism

Aktiivturism


Aktiivturism (inglise keeles adventure tourism) ^1 on turism, mille käigus harrastatakse aktiivset puhkust ja liikumist: jalgsi, rattaga, suuskadega, hobusega, kõike mis on kuidagi seotud spordiga. Aktiivturism on märkimisväärne suur tööstussektor, mida on tänaseks suhteliselt vähe uuritud. Eestis on aktiivturism hästi arenenud, tänu Eesti looduse unikaalsusele, erinevatele maastikualadele ja rabadele. Turism on iseenesest aktiivne, kuid aktiivturism võib olla kui eneseületamine. Aktiivturismi peamine eesmärk on sportlikkus ja seiklemine, nagu näiteks mägironimine või vabalangemine. See on turismivorm mida harrastatakse ka suuremates gruppides. Enamik asjakohast teaduskirjandust pärineb aga muudest turismi, vaba aja veetmise ja õuesõppe valdkondadest. Ökoturismi, puhketurismi, turismikaitsealade turismi ja isegi eluslooduse majandamist käsitlevad tekstid räägivad seiklusturismi kohta vähe, kuigi mõned neist mainivad möödaminnes kaubanduslikke varustajaid ja vaba aja veetmise võimalusi ^2.


sisukord: 1.Aktiivturismiga seotud raamatud 2. Aktiivturismi vormid 3.Aktiivturism Eestis -. Vaata ka -. Viited

1. Spetsiaalselt seiklusturismiga seotud raamatud: Miles and Priest (1999) seikluste programmeerimisest õuesõppes Hudson (2002), peamiselt sporditurismile pühendatud Swarbrooke et al. (2003) inimeste seikluste psühholoogiast Easson (2006) ekstreemspordi filosoofiast ja psühholoogiast Buckley (2006)seiklusturismi toodete struktuuri kohta. ^2 2. Aktiivturismi vormid matk: kanuumatk, rattamatk, kajakimatk, harrastajate sporditurismi võistlus suusatamine, lumelauasõit mägirattaga sõitmine parvetamine vabalangus 3.Aktiivturism Eestis Peamisteks aktiivturismi atraktsioonideks Eestis on kanuu- ja süstamatkad ning seikluspargid. Populaarsemad seikluspargid on Alutaguse, Kiviõli ja Otepää. Enamus kanuumatku viiakse läbi Soomaal, samuti Põhja-Eestis- Prangli saare ümbruses, Kolga lahel ja Sauga jõel ning Lõuna-Eestis peamiselt Võhandu , Ahja ja Piusa jõe. Mägiratast saab sõita Kiviõlis, Türi lähistel ja Lõuna-Eestis Vooremäel. Eestis on parimad kärestikulised lõigud just parvetamiseks Jägala jõel ning seal on võimalik saada tõeliselt kiire andrenaliinilaeng.


Vaata ka Loodusturism Ökoturism Maaturism Seiklusturism

Viited ^1 Glosbe. "Adventure tourism". Failitüüp: URL. Vaadatud 3.05.2021. Inglise keeles. ^2 Griffith University. “Adventure Tourism Research: A Guide to the Literature”. (lk 3). 2006. Failitüüp: PDF. Vaadatud 3.05.2021. inglise keeles. ^3 https://www.visitestonia.com/en/what-to-see-do/activities-adventure/water-sports-leisure https://www.wroomer.ee/rattaga-maest-laskumine-on-super-fun/ https://www.dontforgettomove.com/estonia-travel-guide-itinerary/