Mine sisu juurde

Arutelu:Õpilasfirma

Lehekülje sisu ei toetata teistes keeltes.
Allikas: Vikipeedia

Siin on sama lugu. Õpilasfirma mõiste on selle programmiga lahutamatult seotud. Tuleb lihtsalt ümber sõnastada. Andres 3. november 2008, kell 07:03 (UTC)

No ei ole :-) Õpilasfirmad on olemas ka siis, kui seda programmi ei ole. Kk 3. november 2008, kell 14:52 (UTC)

Ei ole Kk-ga nõus - mis asi see õpilasfirma siis peaks olema? teadaolevalt on õpilased alaealised ja enda firmat teha ei saa. Kuid artiklis kirjeldatud jaa tõi õpilasfirma kui ettevõtlusõppe programmi Eestissse oma emaorganisatsioonilt (vt http://www.ja.org/programs/programs_high_coprgrm.shtml) ning registreerib ja juhendab seeläbi siin tegutsevaid õpilasfirmasid. Kusjuures Euroopa tasandil teiste õpilasfirmadega võistelda tohtiv õpilasfirma tohib tegutseda vaid jaa koolituse läbinud juhendaja käe all (vt http://www.firstjob.ee/index.php?sisu=tekst&mid=77&lang=est)

Õpilasfirmasid on tehtud mitmete koolide juures, mis kuidagi selle programmiga seotud ei ole. Ja samuti ka teistes riikides. Sel programmil pole mingit ainuõigust õpilasfirmadele. Peale selle pole õpilasfirma mitte programm, vaid on firma. Kk 3. november 2008, kell 16:49 (UTC)

Tõsi, õpilasfirmasid tehaksegi mitmete koolide juures. Nt eelmine aasta tehti üle saja õpilasfirma üle terve Eesti ja nad kõik registreeriti jaa juures (vt http://www.ja.ee/opilasfirma.htm)! Seda seetõttu, et koolid ja majandusõpetajad on ühinenud ühtse õpilasfirma programmiga, mida koordineerib just nimelt jaa. Ja tõsi, et kümnetes teistes riikideski tegutsevad õpilasfirmad. Ja kõikides neis riikides korraldatakse õpilasfirma programmi junior achievementi organisatsiooni juhendamisel (vt http://www.ja-ye.org/Main/Default.aspx?Template=TMain.ascx&phContent=ProgrammeShow.ascx&CatID=25&ArtID=56&LngID=0) Lisaks sellele, on õpilasfirma just nimelt õppeprogramm, sest firmasid asutavad täisealised inimesed vastava juriidilise isiku vormis, olgu selleks AS, OÜ, TÜ vms, mis registreeritakse äriregistris. Õpilasfirmat juriidilise kehandina olemas pole ning ainuke õpilasfirma toimimist tõendav dokument on jaa väljastatav registreerimistunnistus.

Sellest just tulekski kirjutada. Loomulik keeletaju ütleb ju, et tegu on liitsõnaga, kus põhisõna on "firma". Kuna on aga seadusega pandud vanusetsensus firma omanikule ja töötajatele, siis tavaliselt ei ole õpilastel seda tõepoolest võimalik teha. Vastavalt siis õppeprogrammid - loogiline. Aga ikkagi huvitav, kas sellel programmil on monopol õpilasfirmade üle? See on ka vajalik, et osata neid artikleid kategoriseerida - kas tegu on kaubamärgi, õppeaine/õppekava, või laste ettevõtlusvormiga. :-)) Kk 3. november 2008, kell 19:05 (UTC)



kuniks muud sarnase sisuga artiklit eesti Vikis ei ole, siis on hetkel kõik korras. Miks kustutada? Selline asi on olemas ja kui on olemas, siis ei tohiks kustutada.--Hendrix 3. november 2008, kell 18:00 (UTC)