Arlet Palmiste

Allikas: Vikipeedia
Arlet Palmiste meremeeste klubi üritusel 2020. aastal

Arlet Palmiste (sündinud 22. mail 1973 Tallinnas) on laulja ja õhtujuht.

Haridus[muuda | muuda lähteteksti]

1991. aastal lõpetas ta Tallinna 20. Keskkooli eesti keele ja kirjanduse eriklassi ning 1996. aastal Tallinna Pedagoogilise Ülikooli näitejuhtimise erialal. Õpib Usuteaduste Instituudi kristliku kultuuriloo magistriõppes.[viide?]

Tegevus[muuda | muuda lähteteksti]

Arlet Palmiste 1997. aastal

Arlet Palmiste juhtis 1994. aastal Eesti Televisioonis noortesaateid "Va bank", "Reis ümber Euroopa" ja "Kaos TV", olles samal ajal ka Nukuteatri ja teatri G-Garaaž näitleja. Hiljem oli Kanal 2s hommikuprogrammi juht.

1996. aastal pälvis ta ETV lauluvõistlusel „Kaks takti ette“ III koha.

Ta asutas MTÜ Sääsküla Huviklubi (millega on korraldanud mälumängusarja "Järva Kilb", kontserdisarja "Käravete järvemuusika", Eesti Joogimeistrite Festivali, Aravete Teatripäevi), MTÜ Piibe Maantee Arendus (arendades turismialaseid ühistegevusi Piibe maanteel), PiibeTeatri (aastal 2015) ja kaasasutas Johan Pitka Tubamuuseumi Jalgsemal, Türi–Tamsalu raudtee muuseumvaguni Järva-Jaanis.[viide?]

Korraldab ühinguga Järva-Jaani laata ja tänavafestivali.

On kirjutanud arvamusartikleid ajalehtedele (Järva Teataja, AjaLeht jne), näidendid ("Jäneda poiste pajatused" (Jäneda Põllutöökooli ajaloost), "Loojangupuna" (Johan Pitka eluloost), "Mees raamatust" (Raimond Kaugveri eluloost), "Lõikuspidu" (Aravete Kolhoosi ajaloost), kuuldemängu "ÖÖ surnukuuris", "Moe Mees" (Moe piiritusetehase ajaloost), "Varjud" (Udriku küla metsavendade tapatalgutest), "Vaikuse saar" (Rabasaare turbatööstusest ja külast), "Palusalu" (olümpiavõitja Kristjan Palusalust) "K.E. von Baeri lõpetamata uurimus" (K.E. von Baeri elust)) ning raamatuid ("Autojuhi joogiraamat", "Suveõhtu sisustaja", "Tolle ja Lolle jõuluootus", "Nädalalõpp Kanal 2ga parimad palad", "Ambla vald – reisijuht rändajale", "Järva-Jaani vald 25", "Arno Kannike - Piimapoisi elus").

Lisaks on ta töötanud paljude telesaadete ("Nädalalõpp Kanal 2ga", "Bingo Loto", "Kuldvillak", "Suur Komöödiaõhtu", "Sõnasõda", "Rahvabänd", "Tõehetk", "Võta või jäta", "Evelin" jne) stuudioadministraatorina[viide?].

Ta on mänginud pisirolle teleseriaalides ja filmides. 2019-2020 mängis Jänku-Jussi TV3 samanimelises lastesaates, 2019. aastal oli mängujuht noorteseriaalis "#Pind". 2021. aastal oli koos Jaagup Kreemiga TV3 suveseikluse "Kurvist kurvi" saatejuht.

Ta on olnud Ambla kultuurikeskuse juhataja, Paide Kultuurikeskuse müügijuht, Järva-Jaani valla arendusnõunik. Alates 2005 Arulepiku talu OÜ juhatuse liige. 2005–2013 Ambla vallavolikogu liige. Ta on solist ansamblis Poss[viide?] ja õhtujuht.

Asutas 2011. aastal kohapärimuslikke lavastusi esitava PiibeTeatri.[viide?]

Tunnustus[muuda | muuda lähteteksti]

Palmiste on saanud parima meesnäitleja auhinna Järva teatripäevadel 2008 ja Eesti harrastusteatrite festivalil 2009. Ta on olnud Ambla valla aasta tegija (2011) ning saanud Järvamaa tulihingelise eestvedaja auhinna (2010), Järvamaa aasta parim turismisündmuse auhinna (2011), Järvamaa aasta kultuuriedendaja auhinna (2011), Jõgeva valla loomingupreemia (2018), Jõgeva Kultuurkapitali aastapreemia (2018) ja Järvamaa kultuuritegija preemia 2022.

Isiklikku[muuda | muuda lähteteksti]

2004. aastast elab ta Järvamaal Sääskülas. Tal on koos elukaaslasega kolm last.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]