A. H. Tammsaare muuseum (Tallinn)

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Anton Hansen Tammsaare Memoriaalmuuseum)
Muuseumi peasissekäik

A. H. Tammsaare muuseum on Eesti kirjandusklassiku A. H. Tammsaare korter-muuseum Kadriorus, aadressil Koidula 12A.

Muuseum avati kirjaniku sajandal sünniaastapäeval 30. jaanuaril 1978. Samas hoones asub tänapäeval ka Kadrioru raamatukogu.

Selles hoones elas kirjanik aastatel 1932–1940 ning kirjutas oma 1930. aastate kõrgperioodi loomingu ("Tõde ja õigus V", "Elu ja armastus", "Ma armastasin sakslast", "Kuningal on külm", "Põrgupõhja uus Vanapagan").

Maja teisel korrusel asub kirjaniku viietoaline korter, mis on sisustatud algupärasel kujul. Hoone teises tiivas on kirjanduslooline väljapanek Tammsaare elust ja loomepärandist. 2006. aastal avatud uus püsinäitus "Tõde on inimeses" püüab vaadata maailma Tammsaare silmade läbi ning läheneb kirjanikule selliste märksõnade nagu "maastikud", "linnad", "inimesed" ja "ühiskond" kaudu.

Aastast 1971 oli A. H. Tammsaare muuseum halduslikult ühendatud Eduard Vilde muuseumiga ning muuseumi nimi oli E. Vilde ja A. H. Tammsaare Memoriaalmuuseum[1]. 2005–2016 kuulus Tammsaare muuseum Tallinna Linnamuuseumi koosseisu. 2017. aastal moodustati Tammsaare ja Vilde muuseumide haldamiseks Tallinna Kirjanduskeskus.

Muuseumi kogudes on ligikaudu 10 000 säilikut.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. A. H. Tammsaare muuseum (Tallinn) Eesti entsüklopeedia veebiversioonis (vaadatud 09.10.2015)

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]