Antigone

Allikas: Vikipeedia
 See artikkel räägib tegelasest; Sophoklese näidendi kohta vaata Antigone (Sophokles); Anouilh' näidendi kohta Antigone (Anouilh); lindude perekonna kohta Antigone (perekond).

Antigone

Antigone (vanakreeka keeles Ἀντιγόνη) oli vanakreeka mütoloogias Teeba kuninga Oidipuse ja tema naise Iokaste tütar, Ismene, Eteoklese ja Polyneikese õde.

Kui Oidipus suundus pagendusse, oli Antigone talle saatjaks. Kui Antigone pärast isa surma Teebasse naasis, oli tema vendade vahel puhkenud tüli Teeba trooni pärast. Polyneikes läks koos oma kaaslastega Eteoklese vastu sõjaretkele (seitsme sõjaretk Teeba vastu) ning lahingus langesid mõlemad vennad. Teeba uus valitseja, Antigone onu Kreon keelas Polyneikese surnukeha matta, sest ta oli võidelnud oma kodulinna vastu. Antigone, kes pidas jumalikke seadusi inimlikest ülemaks, sooritas keelust hoolimata matmisrituaali, puistates Polyneikese kehale mulda. Kui valvurid selle avastasid, pühkisid nad surnukeha uuesti puhtaks ning jäid varitsema. Öösel tuli Antigone taas matmisrituaali sooritama ning ta võeti kinni. Karistuseks müüriti ta kaljukoopasse, kus poos end üles. Sellest teada saanud, tappis end ka Antigone peigmees, Kreoni poeg Haimon.