Anna Kurnikova

Allikas: Vikipeedia
Anna Kurnikova
Anna Kurnikova
Isikuandmed
Riik  Venemaa

Anna Sergejevna Kurnikova [k'urnikova] (vene Анна Сергеевна Курникова; sündinud 7. juunil 1981 Moskvas) on vene tennisist ja fotomodell.

Aastatel 19952003 oli ta elukutseline tennisist. Ta karjäär katkes seljavalude tõttu. Kui ta pärast seitsmeaastast vaheaega 2010. aastal taas võistlema hakkas, osales ta kõigepealt koos Martina Hingisega Wimbledoni kutsetega turniiril.

Kuigi ta ei tõusnud tennises päris tippu, on ta tänu modellitööle üks maailma tuntumaid naistennisiste.

Tema suuremad saavutused on tulnud naispaarismängus. Koos Martina Hingisega võitis ta 1999. ja 2002. aastal Austraalia lahtised meistrivõistlused ning oli mõnda aega paarismängus maailma esireket.

Kurnikova mängustiil sobib paarismänguks. Teda on võrreldud Pam Shriveri ja Peter Flemingiga, kes on võitnud arvukalt paarismänguturniire koos lühemate partneritega (Martina Navrátilová, John McEnroe). Kurnikova ja Hingis on end naljatamisi nimetanud tennise Spice Girlideks.

Ta elab USAs Miami Beachis. 2009. aastal sai ta ka USA kodakondsuse.

Elukäik ja tennisekarjäär[muuda | muuda lähteteksti]

Tema vanemad on majandusteadlane Alla Kurnikova ning professor ja endine maadleja Sergei Kurnikov. Ta on nende ainuke laps.

Ta hakkas treenima viieaastaselt, tema esimene treener oli Larissa Preobraženskaja. Kümneaastaselt astus ta USA-s Floridas asuvasse Nick Bollettieri tenniseakadeemiasse.

Anna Kurnikova (vasakul) ja Martina Hingis, 2002

13-aastaselt hakkas Kurnikova noortetennises rahvusvaheliselt silma paistma. Ta võitis mitu turniiri, sealhulgas Rooma meistrite turniiri 1995. Samal aastal tuli ta 14-aastaselt Euroopa ja maailma noorte- (alla 18-aastaste) meistriks.

Profitennises debüteeris Kurnikova 14-aastaselt Fed Cupi karikavõistlustel Venemaa võistkonnas. Ta oli kõigi aegade noorim osavõtja ja noorim võitja. 15-aastaselt võitis ta USA lahtistel meistrivõistlustel kolm kohtumist, kuni kaotas edetabelijuht Steffi Grafile.

Statistika[muuda | muuda lähteteksti]

Üksikmängus oli tema kõrgeim koht maailma edetabelis kaheksas (20. november 2000) ja paarismängus esimene (22. november 1999). Paarismängus on tal 16 turniirivõitu, üksikmängus mitte ühtegi WTA turniiri võitu (küll on ta võitnud kahel korral ITF turniiri).[1]

Isiklikku[muuda | muuda lähteteksti]

Ta elab USA-s Florida osariigis.

Ta oli tippsporti tehes 173 cm pikk ja kaalus 56 kg. Ta on paremakäeline.

Tunnustus[muuda | muuda lähteteksti]

  • 1996 – WTA Newcomer of the Year
  • 1999 – WTA Doubles Team of the Year (koos Martina Hingisega)
  • 2002 – ESPN-i Hottest Female Athlete

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]