Andriamanelo

Allikas: Vikipeedia

Andriamanelo (1540 Imerimanjaka1575 Alasora[1]) oli merinade maa (Madagaskari keskpiirkond) valitseja 16. sajandi keskpaigas. Andriamanelo oli Merimanjaka kuninganna Rangitamanjakatrimovavy teine ja noorim poeg tema teisest abielust. Andriamanelo isa oli Manelobe[2].

Andriamanelo viis oma pealinna Alasorasse (praegu Antananarivo kagupoolne eeslinn). Andriamanelo viis Alasora ehitamise lõpule. Ta laskis oma lossi ümber kaevata vallikraavi (hadivory). Lisaks laskis ta ehitada valvekraavi hadifetsy. Ta rajas lossi ainsa sissepääsu vavahady, kiviplaatidest portaali, mida märgistasid kuningriigi sümbolid aviavy (viigipuud). Hilisemad Imerina kuningate residentsid ehitati tema lossi eeskujul[3].

Merinade pärimuses on Andriamanelo kultuuriheeros, kellele omistatakse näiteks rauast relvade (odaotste; "lendav raud" või "lendav tuli") ja labidate leiutamine või kasutuselevõtt[4]. Nende relvade ning sugulastest Menabe kuningatelt saadud tulirelvade abil hirmutas Andrianamelo oma naabreid ja laiendas oma valdusi[5].

Samuti omistatakse talle puust piroogide valmistamise leiutamine (viimane oli tegelikult küll tuntud juba enne Madagaskari asustamist). Samuti olevat tema võtnud kasutusele ümberlõikamise, fanorona ning alaondrana rituaali, mis võimaldab lähisugulaste abielu.

Andriamanelo saabumine märkis vazimbade valitsemise lõppu Alasoras ja Andriana dünastia algust[6].

Ajalooliselt on teada, et Andriamanelo ja tema poeg Ralambo panid alguse vallutustele, mis viisid ühtse merinade riigi tekkimiseni ja lõpuks Madagaskari ühendamiseni. Selleks abiellus ta oma vägeva naabri, Ambohidrabiby kuninga Rabiby tütrega (Ambohidrabiby asus Ambohimanga lähedal Antananarivost kirdes). Ta töötas oma poja Ralambo ning kõikide merinade kuningate jaoks välja dünsastiliste abielude reeglid. Ralambol soovitas ta abielluda oma venna Andriamanitany, tütre Ratsitohininaga, kuid laskis siiski venna tappa. Oma õe Rafotsindrindra Rasoavimbahoaka pani Andriamanelo mehele teisele ülikule Andriandranandole, kes aitas kaasa riigi suurenemisele ja Andriamanelo võimu kindlustumisele[7].

Andriantompokoindrindra, Andriandranando, Andrianamboninolona ja Zana-dRalambo amin'Andrianjaka olid esimesed andriana (aadlike) seisuse kastid peale Zanak'Andriana (kuninglik perekond) ja Zazamarolahy (mittevalitsevate vendade ja õdede perekond). Hiljem tegi Andriamasinavalona oma järglastest esimese kasti, mille nimi on ka aunimetus teenete eest kuningriigi ees[8].

Abielu[muuda | muuda lähteteksti]

Andriamanelo abiellus Rabiby ja Ramaitsoakanjo tütre Randapavola Ramaitsoanalaga. Nende poeg oli Ralambo[9].


Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Circuit, visite et curiosité à Antananarivo: les 12 collines sacrées". Originaali arhiivikoopia seisuga 1. detsember 2008. Vaadatud 28. septembril 2008.
  2. "Aviavy Family Tree". Originaali arhiivikoopia seisuga 9. juuli 2009. Vaadatud 26. juunil 2009.
  3. "Circuit, visite et curiosité à Antananarivo: les 12 collines sacrées". Originaali arhiivikoopia seisuga 1. detsember 2008. Vaadatud 28. septembril 2008.
  4. "Circuit, visite et curiosité à Antananarivo: les 12 collines sacrées". Originaali arhiivikoopia seisuga 1. detsember 2008. Vaadatud 28. septembril 2008.
  5. Alasora valla tutvustus[alaline kõdulink]
  6. "Circuit, visite et curiosité à Antananarivo: les 12 collines sacrées". Originaali arhiivikoopia seisuga 1. detsember 2008. Vaadatud 28. septembril 2008.
  7. "Circuit, visite et curiosité à Antananarivo: les 12 collines sacrées". Originaali arhiivikoopia seisuga 1. detsember 2008. Vaadatud 28. septembril 2008.
  8. "Circuit, visite et curiosité à Antananarivo: les 12 collines sacrées". Originaali arhiivikoopia seisuga 1. detsember 2008. Vaadatud 28. septembril 2008.
  9. "Aviavy Genealogy". Originaali arhiivikoopia seisuga 11. november 2009. Vaadatud 26. juunil 2009.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]