Aldiinid

Allikas: Vikipeedia
Aldus Manutiuse poolt 1501. aastal kasutusele võetud kirjastuse logo

Aldiinid on Veneetsia trükkali Aldus Manutiuse (itaaliapärane nimekuju Aldo Manuzio, 1449–1515) ja tema järglaste poolt 15. sajandi lõpus ja 16. sajandil trükitud raamatud. Neid peetakse oma aja parimateks trükikunsti saavutusteks.

Aldus Manutius asutas oma kirjastuse ja trükikoja Veneetsias 1494. aastal ning andis sealtpeale välja eelkõige kreeka ja rooma klassikute tuntud töid, sekka ka mõningaid kaasaegsete autorite teoseid. Kirjastus on trükinduse ajalukku läinud mitme uuendusega: nad olid esimesed, kes võtsid kasutusele kursiivi (kaldkirjas trükikirja – sellel oli praktiline põhjus, sest nii mahtus ühe rea peale rohkem tähemärke ja Aldus võttis sellele ka patendi) ja nad olid esimesed, kes hakkasid raamatuid trükkima kaasavõtmiseks mugavas taskuformaadis, väikeses oktaavis. Samuti omistatakse kirjastusele semikooloni kasutuselevõttu trükinduses.

1501. aastal võttis Aldus kasutusele delfiini ja ankrut kujutava logo, mida kirjastuse suure populaarsuse ja prestiiži tõttu hakkasid peaaegu kohe kuritarvitama ka erinevad piraatkirjastused nii Itaalias kui ka Prantsusmaal.

Alduse eluajal anti välja 127 raamatut. Pärast mehe surma 1515. aastal võtsid kirjastamise üle ta lesk Maria ja äi Andrea Torresano, neilt omakorda Alduse poeg Paolo (1512–1574) ja seejärel viimase poeg Aldo (1547–1597), kes jätkas raamatute väljaandmist kuni oma surmani, misjärel kirjastuse tegevus lõppes.