Albert Sánchez Piñol

Allikas: Vikipeedia
Albert Sánchez Piñol
Sünniaeg 11. juuli 1965 (58-aastane)
Barcelona

Albert Sánchez Piñol (katalaani hääldus: [əɫˈβɛrt ˈsaɲtʃeθ piˈɲɔɫ]; sündinud 11. juulil 1965 Barcelonas) on Hispaania katalaani antropoloog ja kirjanik, kes kirjutab katalaani keeles.

Sánchez Piñol on Barcelona klaretiinide kolleegiumi (Col·legi Claret de Barcelona) vilistlane[1]. Barcelona ülikoolis alustas ta juuraõpinguid, ent lõpetas ülikooli antropoloogina. 1990. aastail käis ta seoses doktoritööga kahel etnograafilisel ekspeditsioonil Kirde-Kongos Mbuti pügmeede seas, kuid pidi kodusõja (1996-97) tõttu maalt lahkuma. 2000. aastatel on ta tegelnud peamiselt kirjandusega, kuid töötab ka Aafrika-uuringute keskuses.

Ajalehe The Guardian kriitik Giles Foden on nimetanud teda "silmapaistvaks Euroopa kirjanikuks".[2][3][4] Piñoli fantastikas võib leida Robert Louis Stevensoni, Joseph Conradi ja Howard Phillips Lovecrafti mõju.

Sánchez Piñoli esikromaan "Külm nahk" (2003) kirjeldab nimetu meteoroloogi viibimist üksikul Antarktika-lähedasel saarel Lõuna-Atlandil. On arvatud, et algidee pärineb galeegi kunstniku Miguelanxo Prado koomiksist "Trazo de Tiza" ("Kriidikriips", 1992). 2002. aastal võitis romaan auhinna Ojo Critico Narrativa. Teos on tõlgitud enam kui 36 keelde (sh hiina keelde), sellest on ilmunud üle 25 trüki katalaani ja vähemalt 8 hispaania keeles. "Külm nahk on esimene osa triloogiast, mille teine osa on "Pandora Kongos" ning kolmandat osa autor alles kirjutab[5].

Raamatu järgi on režissöör Xavier Gens hakanud tegema filmi. Stsenarist on Jesús Olmo, produtsendid Mark Albela ja Denise O'Dell.[6] Teistel andmetel on filmi režissöör David Slade ning stsenaristid Alex ja David Pastor[7].

Teoseid[muuda | muuda lähteteksti]

  • "Compagnie difficili" (2000), koos itaalia kirjaniku Marcelo Foisiga
  • "Pallasos i monstres" (2000; "Pajatsid ja monstrumid"), satiiriline essee kaheksast Aafrika diktaatorist
  • "Les edats d'or" (2001; "Kuldsed ajad"), lühijuttude kogu
  • "La pell freda" (2003; eesti keeles "Külm nahk", 2007)
  • "Pandora al Congo"(2005; eesti keeles "Pandora Kongos", 2011)
  • "Tretze tristos tràngols" (2008; "Kolmteist kurba ristteed", hispaania keeles "Trece tristes trances"), kogumik 13 lühiloost
  • "Victus" (2012)
  • "Vae Victus" (2015)

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]

Selle artikli kirjutamisel on kasutatud ingliskeelseid artikleid en:Albert Sánchez Piñol, en:Cold Skin ja en:Anthony Mary Claret, saksakeelseid artikleid de:Albert Sánchez Piñol ja de:Im Rausch der Stille, venekeelset artiklit ru:Санчес Пиньоль, Альберт, prantsuskeelset artiklit fr:Albert Sánchez Piñol, hollandikeelset artiklit nl:Albert Sánchez Piñol, katalaanikeelseid artikleid ca:Albert Sánchez Piñol, ca:La pell freda, ca:Pandora al Congo, ca:Tretze Tristos Tràngols ja ca:Col·legi Claret de Barcelona, hispaaniakeelseid artikleid es:Albert Sánchez Piñol ja es:La piel fría ning itaaliakeelseid artikleid it:Albert Sánchez Piñol ja it:Marcello Fois seisuga 15. veebruar 2012.