Akupank

Allikas: Vikipeedia

Akupank (inglise keeles power bank) on kaasaskantav seade, mis võimaldab oma sisseehitatud akumulaatorisse salvestatud elektrienergiat USB-ühenduse kaudu üle kanda mitmesuguste elektrienergiat kasutavate seadmete akumulaatoritesse.[1] Akupangad on populaarsed nutitelefonide ja teiste mobiilsete infotehnoloogiaseadmete akumulaatorite elektrienergiaga laadimisel. Akupank võimaldab elektrienergiat tarvitavate seadmete akumulaatorite laadimist elektrivõrgu ühenduseta.[2] Sisuliselt on tegu universaalse kaasaskantava varuakumulaatoriga.

Akupanga akumulaatorit laetakse tavaliselt Micro-USB-ühenduse kaudu. Akupank koosneb kaitsekesta paigutatud laetavast liitiumioonakust või liitiumpolümeerakust, trükkplaadist (PCB, inglise keeles printed circuit board) ja trükkplaadil paiknevast mikrokontrollerist, mis kontrollib ja stabiliseerib väljundvoolu ja kaitseb akut nii lühise kui ka ülekoormuse eest.

Üldistades saab öelda, et mida suurem on aku elektrienergia mahutavus, seda suuremate mõõtmetega on akupank.[3]

Tehnilised näitajad[muuda | muuda lähteteksti]

  • Mahutavus[4] – mõõdetakse milliampertundides (mAh), mis iseloomustab akupanga akumulaatorisse salvestatud elektrilaengut ehk elektrihulka. Nimetatud elektrihulka on akupank võimeline teoreetiliselt andma tühjendamisel elektriahelasse (laetava seadme akumulaatorisse).
  • Sisend- ja väljundpinge – USB-ühenduste kaudu on sisend- ja väljundpingeks üldjuhul 5 volti alalisvoolul (5 V DC).
  • Väljundvoolutugevus – akupanga poolt tööprotsessis (väljundisse andmisel) antava elektrivoolu tugevus amprites (A). Tuleb jälgida, et nimetatud parameeter oleks vähemalt 2,1 A. Vastasel korral ei pruugi akupank suuremate seadmete, näiteks tahvelarvuti, akut laadida. Esineb akupanku, millel on eri seadmete akude laadimiseks eri voolutugevusega väljundid[5].
  • Samaaegne täis- ja tühjaks laadimine – mõningaid akupankasid on võimalik kasutada samaaegselt tema laadimisega.
  • Turvalisus – akupankade standardi kohaselt on ohutusmeetmeteks ülepingekaitse, ülelaadimiskaitse, liigvoolukaitse, ülekuumenemiskaitse, lühise ja liigse tühjenemise kaitse.
  • Keskkond – tuleb vältida pikaajalist hoidmist madalal ja kõrgel temperatuuril.
  • Kaasaskantavus – tuleb arvestada, et mida suurema elektrienergia mahutavusega on akupanga aku, seda suuremad on tema mõõtmed.

Akupangaliigid[muuda | muuda lähteteksti]

  • Universaalne akupank – toodetakse eri suuruse ja mahutavusega akupanku, vastavalt laetava seadme vajadustele.
  • Päikesepaneeliga akupank – akupanga korpuse peal asub päikesepaneel, millega on võimalik akupanga akut laadida kui asetada akupank päikesevalguse kätte. Kuna päikeseenergiaga laadimine on aeglane siis on võimalik akupanka laadida ka USB-ühenduse kaudu.
  • Lisaakuga telefoni ümbris – on mugav kasutada, kuid mahutavus on veel väike ja iga telefoni jaoks pole sobivat ümbrist saada.
  • Akupank-käivitusabi – sisepõlemismootori käivitamiseks (kui aku on liigselt tühjenenud), annab käivitusvool 200–400 A.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Akupank

Akupanga tekkeprotsessi saame kokku võtta etappidena. Esimene neist leidis aset aastatel 2001–2003, kui grupp üliõpilasi pani kokku AAA-patareidest koosneva CEs 2001. See oli mahutavuselt väike ja mõõtmetelt ebamõistlikult suur. Teises faasis aastatel 2004–2006 keskenduti rohkem turukontseptsiooni leidmisele. Järgmisel aastal sai akupank laiemalt tuntuks, kuna üha rohkem elektroonikafirmasid hakkas selle arendamisega tegelema. Aastal 2007 tuli tehasest esimene iPhone, mille klientidest sai suurim akupanga potentsiaalne klientuur, kuna telefoni aku oli sisse ehitatud ja mahutavus väike. Alates aastast 2009 on akupangal üle 500 brändinime ning jätkub jõudne kasv. Samuti on vähenenud märgatavalt akupankade välised mõõtmed ning mahutavust kasvatatakse vastavalt vajadusele.[6]

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. glosbe.com (Vaadatud 27.02.2017.)
  2. BATTS, home of batteries: What is a power bank? (Vaadatud 27.02.2017.)
  3. Read this before buy a power bank (Vaadatud 09.03.2017.)
  4. "Mitu korda saab laadida akupangaga nutiseadet?". 21.06.2020.
  5. Kuidas valida just sulle sobiv akupank (Vaadatud 19.03.2017.)
  6. "History of Power Bank". Vaadatud 05.03.2017.