Ajupiirkond

Allikas: Vikipeedia

Ajupiirkond on suuraju ruumiliselt piiritletav piirkond.

Üks peaaju uurimise põhilisi lähenemisi on neokorteksi jaotamine anatoomiliselt ja funktsionaalselt eristatavateks piirkondadeks. Neid piirkonde uuritakse seejärel kui peaaju talitluse "ehituskivideks". Tulemuseks on mitmesugused lokalisatsiooni teooriad.

Anatoomiliste erinevuste olemasolu suurajus on alati olnud vaieldamatu ja sellele juhtis tähelepanu eriti Korbinian Brodmann. Tema koostatud inimese neokorteksi nummerdatud jaotusskeem on tänapäevani kasutusel.[1]

Ka piirkondlikud erinevused peaaju talitluses on tänapäeval üldtunnustatud. Nii näiteks osaleb mitu piirkonda pea tagaosas (nägemiskorteks) eelkõige nägemises, teised piirkonnad vastutavad nähtavasti teiste meelte, motoorika kavandamise ja juhtimise ning teiste vaimufunktsioonide eest. Üksikute piirkondade kahjustus võib järelikult viia üksikute funktsioonide väljalangemiseni (näiteks pimesuseni nägemiskorteksi kahjustuse korral), ilma et teised vaimsed võimed oleksid kahjustatud.

Siiski puuduvad tänapäeval ühtsed peaaju jaotused funktsionaalseteks piirkondadeks. Asi on selles, et peaaju modulaarsus paistab piirduvat mõne põhifunktsiooniga, enamikku vaimuprotsesse ei saa piiritleda ühe piirkonnaga. Samuti on peaaju anatoomilised ja funktsionaalsed sageli oluliselt erinevad, nii et piirkondi pole võimalik funktsionaalselt piiritleda.[2]

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Karl F. Masuhr, Florian Masuhr, Marianne Neumann. Neurologie, Duale Reihe Neurologie, Thieme: Stuttgart 2013, lk 516–518. ISBN=978-3-13-151697-8.
  2. D. U. Silverthorn. Physiologie, Pearson Deutschland 2009, lk 474–476. ISBN=978-3-8273-7333-5.