Aita Nõrgemat MTÜ

Allikas: Vikipeedia
Fail:Aita nõrgemat.jpg
Aita Nõrgemat reklaam 2012. aastal. Reklaam avaldati ajalehtedes (Eesti Päevaleht, Maaleht, Eesti Ekspress)

Aita Nõrgemat MTÜ on Eesti heategevusorganisatsioon ja mittetulundusühing, mille missioon on kodutute loomade heaolu eest seismine ning inimeste teadlikkuse suurendamine kodutute loomade olemasolu kohta loomade varjupaikades. MTÜ eesmärk on loomade varjupaikade toetamine ning koduloomi puudutava teavitustöö tegemine Eestis ja Euroopas. Aita Nõrgemat asutasid 2008. aastal Tallinnas Risto Kask ja Priit Parve.[1].

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Aita Nõrgemat MTÜ sai alguse 2008. aasta sügisel, kui grupp Tallinna noori otsustas eelolevate jõulupühade puhul koguda kingitusi ja annetusi kodutute loomade tarbeks. Selgus, et ülesanne ei olnud nii lihtne, kui esmapilgul tundus, ja inimeste huvi heategevuse vastu oli üllatavalt väike. See motiveeris neid veelgi rohkem pühendama enda aega hüljatud koduloomade kaitseks[2].

2008. aasta detsembris alustas tööd Aita Nõrgemat annetusliin numbril 9001212[3]. Annetusliini eesmärk oli omapoolse panuse andmise lihtsamaks muutmine. Inimesed, kes ei soovi ise varjupaikadesse kohale minna või kelle jaoks on pangaülekannete tegemine tülikas, saavad endapoolse panuse anda ilma suurema vaevata, kasutades laua- või mobiiltelefoni.

Esimesel tegevusaastal toetati põhiliselt MTÜ-d Loomade Hoiupaik, mis pakub loomahoiuteenust Harjumaal Tallinna külje all. Suurema osa antud abist moodustas loomatoit[4].

2009. aastal ehitas Aita Nõrgemat Loomade Hoiupaigale kolm kvaliteetset koerakuuti, mis paigaldati Tallinnas Viljandi mnt 24d asuva varjupaiga hoovile ning mis on siiani kasutusel.

2009. aastal hakati suuremat tähelepanu pöörama teavituskampaaniatele ning korraldati heategevuskampaania "Võta koduloom loomade hoiupaigast"[5]. Kampaania sisaldas üleskutse levitamist televisioonis, raadios ja välimeedias. Selle tulemusena suurenes hoiupaigast loomade võtmine 22%.

Alates 2011. aastast hakkas Aita Nõrgemat keskenduma rohkem koerte heaolu tõstmisele Eesti varjupaikades.

Aita Nõrgemat liikmed on osalenud konkursil "Ajujaht" ideedega, mis puudutavad muuhulgas ka kodutuid loomi[6].

2010. aastal võeti uus suund individuaalse nõustamise valdkonda ning alustati inimeste nõustamist tänavatel. Aita Nõrgemat korraldas Tallinnas ja Pärnus teabepäevad, kus jagati inimestele infomaterjale varjupaiga loomade kohta.

2012. aastal korraldati üle-eestiline heategevuskampaania "Aita nõrgemat", mille käigus ehitati loomade varjupaikadele 50 uut koerakuuti. Uued koerakuudid said Pärnu, Valga, Viljandi, Virumaa ja Võru varjupaik[7].

Juhatusse kuuluvad Risto Kask ja Priit Parve.

Uus ajastu koerakuutide ehitamisel[muuda | muuda lähteteksti]

2012. aastal koostas Aita Nõrgemat koostöös ehitusspetsialistidega uued nõuded ja tehnilised tingimused varjupaikades kasutatavatele koerakuutidele. Koerakuutide ehitamisel prooviti järjest enam lähtuda varjupaikade vajadustest, loomade heaolust ja ohutusest ning põhimõttest, et loomal peab olema kuudis hea ja soe olla. Ühtlasi peab koerakuut olema ohutu nii loomale kui ka kuuti hooldavale personalile. Koerakuut peab olema ehitatud nii, et selle eluiga varjupaiga keskkonnas on 10 aastat.

Minimaalsed nõuded sätestati koerakuutide soojusmaterjalidele, sise- ja välisvoodri materjalidele, katusekattematerjalile ja kuutide mahule. Koerakuutide viimistlemisel võeti kasutusele tsinkplekkliistud, millega kaeti kõik koerakuutide kuluvad osad. Sestpeale hangib MTÜ koerakuute vaid eeltoodud nõuetele tuginedes.

Koostöö kohalike omavalitsustega[muuda | muuda lähteteksti]

2009. aastal alustas Aita Nõrgemat koostööd Tallinna Linnavalitsusega. Koostöös Tallinna Keskkonnaametiga korraldati üle Tallinna teavituskampaania „Võta koduloom loomade hoiupaigast“. Tallinna Keskkonnaamet oli kampaania suurtoetaja. Kampaania käigus eksponeeriti välireklaami mitmes Tallinna piirkonnas. Kampaania eesmärk oli Loomade Hoiupaigast loomade koju võtmise aktiivsuse suurendamine ning inimeste teavitamine probleemist, et varjupaikades on loomade üleküllus[8].

Kampaania tulemusel suurenes loomade kojuvõtmine 20%. Koostööd Tallinna Linnavalitsusega jätkati ning 2010. aastal korrati sama kampaania väiksemas mahus. 

2013. aastal alustati koostööd Viljandi Linnavalitsusega seoses täitematerjali hankimisega Viljandi varjupaigale.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Kes me oleme? Aita Nõrgemat MTÜ, armasta.ee. Vaadatud 20.02.2018.
  2. "Arhiivikoopia". Originaali arhiivikoopia seisuga 21. veebruar 2018. Vaadatud 3. juulil 2019.{{netiviide}}: CS1 hooldus: arhiivikoopia kasutusel pealkirjana (link)
  3. https://elu24.postimees.ee/202241/kallis-sober-vota-koduloom-loomade-hoiupaigast
  4. Ilusmees Risto Kask aitab kodutuid kiisusid ja kutsusid. elu24.ee, 27. mai 2009. Vaadatud 20.02.2018.
  5. https://elu24.postimees.ee/193660/kallis-sober-vota-koduloom-loomade-hoiupaigast
  6. Ajujaht: ideed 2012.
  7. Annetuste toel ehitati varjupaikadele poolsada uut koerakuuti. Maaleht, 25. juuli 2013. Vaadatud 20.02.2018.
  8. Kallis sõber, võta koduloom loomade hoiupaigast!. elu24.ee, 27. november 2009. Vaadatud 20.02.2018.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]