Agroturism

Allikas: Vikipeedia

Agroturism ehk põllumajandusturism on turism, mis toob külastajaid põllumajandusliku tegevusega tegelevasse kohta, näiteks talusse või rantšosse. Agroturism on põllumajandustootmise ja turismi kombinatsioon, mis pakub võimalust külastada talusid või põllumajanduslikke ettevõtteid, kogeda maaelu ning lüüa kaasa igapäevases talutöös.[1] Üleüldiselt hõlmab agroturism mitmesuguseid tegevusi, sealhulgas toodete ostmine otse talumajapidamisest, maisilabürindis orienteerumine, puuviljade korjamine, loomade söötmine või kodumajutuse pakkumine talus. [2]

Agroturism ei võrdu maaturismiga, vaid on selle oluline tugiharu. Kui maaturismiga saavad tegeleda peaaegu kõik maapiirkonnas tegutsevad turismitalud, siis agroturismiteenust saab pakkuda vaid ettevõte, kelle põhitegevusalaks on põllumajandus- või kalandustoodete valmistamine.[3] Põllumajandusturismi tegevused jagunevad viite kategooriasse ja need omakorda võivad hõlmata mitut kategooriat.

Viis kategooriat:

  • otsemüük tarbijale (nt turul);
  • põllumajanduslik haridus (nt kooli külastused tallu);
  • külalislahkus (nt ööbimine talus);
  • puhkus (nt jahindus, ratsutamine);
  • meelelahutus.[4]

Agroturism on üks nišiturismi vorm, mida peetakse kasvavaks tootmisharuks paljudes maailma osades, sealhulgas Austraalias,[5] Kanadas,[6] Ameerika Ühendriikides[7] ja Filipiinidel[8]. Muud agroturismiga seotud mõisted on “säästev põllumajandus”, “lisandväärtusega tooted” ja “talude otseturundus”.

Rahva teadlikkus[muuda | muuda lähteteksti]

Inimesed on aina rohkem hakanud huvi tundma sellest, kuidas nende toitu valmistatakse. Nad tahavad kohtuda farmerite ja töötlejatega ja rääkida nendega, mis üldse läheb toidutöötlusesse. Paljud, kes külastavad farme, eriti lapsed, näevad esimest korda oma toidu päritolu, olgu see kas lehm, põllul kasvav mais või õun, mida nad saavad puu otsast korjata.[9]

Turvalisus[muuda | muuda lähteteksti]

Samal ajal kui tulu ja haridus on tihti peamised näitajad talunike puhul, et mitmekesistuda ja kutsuda enda juurde külalisi, siis turvalisus ei pruugi olla nende peamiseks prioriteediks.[10] Õnnetused seotud traktorite, vaguniveo, rännakute, kukkumiste ja liiklusega põllumajandusturismi operatsioonidel, on regulaarne nähtus. Teadlased jälgivad ja säilitavad põllumajandusega seotud vigastuste andmeid ja konkreetseid juhtumeid.[11] Osa nendest andmetest on saadaval avalikult juurdepääsetavatel veebilehekülgedel nagu, näiteks AgInjuryNews.org.[12]

Majanduslikud kasutegurid[muuda | muuda lähteteksti]

Põllumajandusturism on saanud üheks suureks osaks väike farmide ellujäämisel. Mitmekesistades ärioperatsioone, on farmi ülalpidajad võimelised kindlustama oma stabiilse sissetuleku. Selle võimaldab tegevuste teke, mil põllukultuurid ei kasva veel ning toovad üles täiesti eraldi sissetuleku.[13] Osad uurimused on leidnud, et operatsioonid sõltuvad nende ümber olevast kommuunist, tänu turistide alale toomisega. Majanduslik tõus võib olla kasulik maakohtadele, mis vajavad erinevaid sissetulekuid.[14]

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Eestimaa talupidajate keskliit". Vaadatud 28.11.2019.
  2. Biuso, Emily (23. november 2007). "Down on the Farm With Your Sleeves Rolled Up". The New York Times.
  3. "Eestimaa talupidajate keskliit". Vaadatud 28.11.2019.
  4. Chase, Lisa C.; Stewart, Mary; Schilling, Brian;Smith, Becky; Walk, Michelle. "Agritourism: Toward a Conceptual Framework for Industry Analysis".{{netiviide}}: CS1 hooldus: mitu nime: autorite loend (link)
  5. The Hollow Log Country Retreat. "Accommodation, Tours, Farmstay, B&B Options in Regional Australia". Originaali arhiivikoopia seisuga 10. aprill 2012.
  6. "Opportunities for Diversifying our Farms". Growing Forward and Manitoba Agriculture Food and Rural Initiatives.
  7. Michelle Nowak. "The Farm Stay Project".
  8. Wesvarrdec. "Leading innovations in R&D for 2011-2016: Negros agri-tourism booms in 2009".
  9. USDA. "Know Your Farmer, Know Your Food".
  10. "Ag Injury News Clippings".
  11. Weichelt, Bryan; Gorucu, Serap. "Supplemental surveillance: a review of 2015 and 2016 agricultural injury data from news reports on AgInjuryNews.org".{{netiviide}}: CS1 hooldus: mitu nime: autorite loend (link)
  12. "Ag Injury News Clippings".
  13. Khanal, Aditya; Mishra, Ashok. "Agritourism and off‐farm work: survival strategies for small farms". via Wiley Online Library. {{netiviide}}: puuduv või tühi |url= (juhend)CS1 hooldus: mitu nime: autorite loend (link)
  14. Barbieri, Carla; Sotomayor, Sandra; Aguilar, Francisco. "Perceived Benefits of Agricultural Lands Offering Agritourism". Tourism Planning and Development. {{netiviide}}: puuduv või tühi |url= (juhend)CS1 hooldus: mitu nime: autorite loend (link)