Agence France-Presse

Allikas: Vikipeedia

Agence France-Presse ehk AFP on rahvusvaheline uudisteagentur, mille peakorter on Pariisis.

AFP edastab lepingupõhiselt poliitilisi, majanduslikke ja muid telegrammuudiseid umbes 1500 alaliselt korrespondendilt kogu maailmas.

Prantsusmaa rahvusliku teadeteagentuurina saadab AFP väljavõtteid neist uudistest ning siseuudiseid Prantsusmaa ajalehtedele ja nuudle tellijatele.

Agentuur on tunnustatud eriti Aafrika ja endiste Prantsusmaa asumaade uudiste vahendajana. Ka nende maade ja Ladina-Ameerika teavitajana on agentuuril tugev positsioon.

Agentuuril on ka ulatuslik fototeenistus.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Agence France-Presse asutati 1944 Prantsusmaa vabastamisel ajutise valitsusdekreediga, mis sidus selle otseselt valitsusega; siiski peab ta end 1832 asutatud Bureau Havasi (1835. aastast Agence Havas; töötas okupatsiooni ajal sakslaste kontrolli all) otseseks jätkuks ning kasutas ka algusest peale endisi tolle agentuuri kaastöölisi.

AFP moodustati Londonis töötanud agentuuri Agence Française Indépendante ja Prantsusmaal põranda all töötanud agentuuri Agence d'Information et de Documentation ühendamisel.

Toetus riigieelarvest oli rahvusvahelisele teadeteagentuurile tollal hädavajalik. Agentuuri õiguslik staatus jäi ebamääraseks. Aastal 1957 muudeti AFP avalik-õiguslikuks ning selle juhtimine anti üle nõukogule. Pärast seda on agentuuri laiendatud, et teha sellest üks maailma suuremaid teadeteagentuure.