Abbey Theatre

Allikas: Vikipeedia
Teatrihoone fassaad

Abbey Theatre ehk National Theatre of Ireland on teater Iirimaal Dublinis.

See avati 27. detsembril 1904 ning see on enam-vähem katkematult tegutsenud tänini, kuigi algne teatrihoone hävis tulekahjus 1951. Aastast 1925 subsideeris teatrit Iiri Vaba Riik.

Algaastatel oli teater tihedalt seotud keldi taassünni (Celtic revival) kirjanikega, kellest paljud osalesid teatri rajamisel ning enamik kirjutas sellele teatrile näidendeid. Abbey Theatre'ist on välja kasvanud paljud 20. sajandi juhtivad iiri näitekirjanikud ja näitlejad. Tänu arvukatele külalisetendustele välismaal ja tuntusele teistes maades, sealhulgas USA-s, on Abbey Theatre ka tähtis turismisihtkoht.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Eellugu[muuda | muuda lähteteksti]

Lady Gregory

Irish Literary Theatre, mille asutasid 1899. aastal Isabella Augusta Gregory, Edward Martyn ja William Butler Yeats George Moore'i kaasabil, andis etendusi Ancient Concert Roomsis ja Gaiety Theatre'is. Etendused said küll häid arvustusi, kuid publikumenu oli väike.

Iirlane William Fay oli 1890ndatel Iirimaal, Šotimaal ja Walesis rändava teatritrupi liige. Tema vend Frank Fay tegutses harrastusnäitlejana Dublinis. Kui William naasis Dublinisse, hakkasid vennad lavastama näidendeid linna saalides. Lõpuks moodustasid nad W. G. Fay's Irish National Dramatic Company, mis keskendas tähelepanu noortele andekatele iiri näitlejatele. Aprillis 1902 etendasid nad Dublinis Clarendon Streetil ühes St Theresa's Halli saalis kolm korda George William Russelli (pseudonüüm Æ) näidendit "Deirdre" ja Yeatsi näidendit "Cathleen Ní Houlihan". Publik koosnes peamiselt töölisklassi esindajatest, mitte keskklassi dublinlastest, kes moodustasid linna tavalise teatripubliku. Etendused olid väga menukad, osalt tänu sellele, et Yeatsi näidendis mängis peaosa Maud Gonne.

Keskklassi kuuluv inglanna Annie Elizabeth Fredericka Horniman, kes 1894. aastal osales Londonis George Bernard Shaw' näidendi "Arms and the Man" lavaletoomises, läks 1903 Dublinisse, kus ta asus tööle Yeatsi tasustamata sekretärina ning hakkas tegema kostüüme Yeatsi näidendile "The King's Threshold". Tema raha abil saigi teoks Abbey Theatre.

Teatri asutamine[muuda | muuda lähteteksti]

Julgustatuna St Theresa's Hallis toimunud etenduste menust asutati 1903. aastal Irish National Theatre (Iiri Rahvusteatri Selts). Asutajateks olid Yeats (president), Lady Gregory, Æ, Martyn ja John Millington Synge. Finantseeris Annie Horniman.

Algul anti etendusi Molesworth Hallis. Et tuletõrjeteenistus sulges tuleohutusnõuete rikkumise tõttu teatri Hibernian Theatre of Varieties (Mechanics' Theatre), siis vabanesid ruumid Lower Abbey Streetil ning kõrvalmajas Marlborough Streetil. Horniman ja William Fay ostsid need ära ning lasksid need seltsi jaoks ümber ehitada. 11. mail 1904 võttis selts ametlikult vastu Hornimani pakkumise neid ruume kasutada. Horniman maksis küll asutamisdokumentide eest (Royal Letters Patent), kuid kuna ta ei olnud Iirimaa alaline elanik, siis registreeriti need Lady Gregory nimele. Teatri juhiks määrati William Fay, kes võttis enda peale vastrajatud repertuaariteatrile näitlejate koolitamise. Yeatsi vend Jack Yeats palgati maalima seltsi juhtivate tegelaste portreesid fuajeesse ülespanemiseks. Sarah Purser kujundas fuajeesse klaasmaali.

Avaõhtu plakat

27. detsembril 1904 oli teatri avaetendus. Kavas oli kolm ühevaatuselist näidendit: Yeatsi "On Baile's Strand" ja "Cathleen Ní Houlihan" ning Lady Gregory "Spreading the News". Teisel etendusel mängiti teise Yeatsi näidendi asemel John Millington Synge'i näidendit "In the Shadow of the Glen". Need kaks eeskava vaheldusid viie õhtu jooksul.

Esimene näitleja uue teatri laval oli Frank Fay, kes mängis näidendis "On Baile's Strand" Cúchulainni.

Kuigi Horniman kavandas kostüümid, ei olnud kohal ei teda ega Lady Gregoryt. Horniman oli Inglismaale tagasi läinud ning järgnevatel aastatel seisnes tema tegevus uue teatri finantseerimises ning külalisetenduste korraldamises Londonis ja mujal Inglismaal.

Aastal 1905 otsustasid Yeats, Lady Gregory ja Synge muuta teatri piiratud vastutusega ettevõtteks (limited liability company), rääkimata Hornimaniga korralikult läbi. Viimane solvus ning palkas Abbey Theatre'i töötaja Ben Iden Payne'i endale appi oma uude repertuaariteatrisse Manchesteri.