Hülgvara

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Abandonware)

Hülgvara või vanavara[viide?] (inglise keeles abandonware 'hüljatud vara/kaup') on tarkvara, mida levitatakse selle moraalse vananemise tõttu vabalt, kuigi sellise tegevuse seaduslikkus on sageli kaheldav.

Iseloom ja juriidiline staatus[muuda | muuda lähteteksti]

Internetis on palju saite, kust saab hülgvara alla laadida, eriti hülgvara staatuses arvutimänge, aga ka rakendustarkvara, utiliite ning isegi operatsioonisüsteeme. Paljudel juhtudel on hülgvara kvaliteetsem kui suurem jagu vabavara, sest seda on kunagi rahastatud kommertsproduktina ning see vastab seega minimaalsetele kvaliteedistandarditele. Samas on hülgvara moraalselt niivõrd vananenud, et lisaks vähesele kasutusmugavusele võib tekkida sobivusprobleeme ka tänapäevase riistvara ja tarkvaraga. Seetõttu kasutatakse hülgvara jooksutamisel arvutis sageli mitmesuguseid emulaatoreid.

Terminil "hülgvara" pole juriidilist tähendust. Sisuliselt võiks käsitleda hülgvarana tarkvara, millele kuuluvatest õigustest on nende omanik loobunud, kuid niimoodi hülgvara levitajad tegelikult ei tee. Sestap tähendab hülgvara nimi praktikas, et tegemist on tarkvaraga, mida enam avalikult ei müüda. Mõnikord palutakse sellise tarkvara levitamiseks õiguste omaniku luba ning mõned neist on tasuta levitamisega nõus. Enamasti aga omanike poole ei pöörduta.

Levitamise õigustatus[muuda | muuda lähteteksti]

Hülgvara levitajad põhjendavad oma tegevuse õigustatust sellega, et sellisel tarkvaral on esiteks ajalooline väärtus, mistõttu hülgvara kogujaid võib võrrelda muuseumitöötajate või vanavara kogujatega, teiseks ei tekita hülgvara levitamine õiguste omanikule kahju, kuna see ei vähenda mingil viisil müügist saadavaid tulusid. Hülgvara levitajad võivad endid käsitleda kultuuri- ja intellektuaalse väärtuse säilitajate ning edasikandjatena, mis annab nende tegevusele üldsuse heakskiidu. Kui aga õiguste omanik leiab, et tema tarkvara sellisel kujul levitamine ja kasutamine on talle kahjulik, siis pole levitajal ühtki tõsist juriidilist õigustust.