Aasta keskkonnasõbralik ettevõte

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Aasta Keskkonnasõbralik Ettevõte)

Aasta keskkonnasõbralik ettevõte oli Keskkonnaministeeriumi korraldatud konkurss ja ühtlasi selle konkursi võitjatele antud aunimetus.[1]

Konkurssi korraldati eesmärgiga selgitada välja keskkonnasõbralikud ettevõtted, kes on oma tegevusega silmas pidanud keskkonna heaolu, panustanud keskkonnasaaste vähendamisse ja keskkonnahoiu suurendamisse.[1]

Keskkonnasõbraliku ettevõtte nimetuse pälvis ettevõte, kes oli konkursi väljakuulutamisele eelnenud 12 kuu jooksul keskkonnasaaste vähendamise ja keskkonnahoiu suurendamise nimel enim panustanud. Nimetuse pälvinud ettevõte sai Keskkonnainvesteeringute Keskuse toel kuni 35 000 euro väärtuses enda keskkonnategevust veelgi paremaks muuta. Lisaks sai võitja õiguse kasutada keskkonnamärgist "Aasta keskkonnasõbralik ettevõte".

Aunimetust anti välja ajavahemikus 2012–2020. Enne seda, aastatel 2001, 2003 ja 2005 korraldas Keskkonnaministeerium konkurssi "Keskkonnasõbralike ettevõtete TIPP" ja aastatel 2007–2011 andis Keskkonnaministeerium välja aunimetust "aasta keskkonnategija".[2]

Laureaadid[muuda | muuda lähteteksti]

2007 – aasta keskkonnategija[muuda | muuda lähteteksti]

  • keskkonnajuhtimise valdkonnas: AS Triip – ettevõtte keskkonnapoliitika vastab standardi ISO 14001:2005 nõuetele. Ettevõte on end tõestanud keskkonnasõbraliku trükitoote valmistajana ning on selles edukas.
  • keskkonnasõbraliku toote või teenuse valdkonnas: Väätsa Prügila AS – Väätsa Prügila teeb täna rohkem kui teised sarnased ettevõtted Eestis. Väätsa Prügila AS on ainus lahuskogumisega ja taaskasutusega prügila Eestis.
  • keskkonnasõbraliku protsessi valdkonnas: Silbet AS – ettevõttes toodetakse poorbetoonist seinaplokke, mis on hinna- ja keskkonnasõbralikud. Poorbetooni tootmistehnoloogia tootmises kasutatavad kallis tsement ja lubjakivi on asendatud odava põlevkivituhaga. Silbeti tehnoloogia annab võimaluse kokku hoida naturaalset loodusressurssi.

Ära märgiti

  1. AS Tallinna Vesi – ettevõttel on keskkonnajuhtimissüsteemi ISO 14001 ning EMAS sertifikaadid. Ettevõte näitab pidevat arengut ning täidab nii ISO 14001 kui EMAS-i nõudeid.
  2. Eesti Energia AS – ettevõttel on keskkonnajuhtimissüsteemi ISO 14001 ning EMAS sertifikaadid. Muljet avaldab kõik see, mida ettevõte teeb kontserni tasemel keskkonnasõbralikkuse taseme tõstmiseks.
  3. Eesti Energia ASi tütarettevõte AS Balti Elektrijaamad – ettevõttes on töötatud välja uudne keevkihtpõletus tehnoloogia, millega toodetud uus toode on oluliselt puhtam vana tehnoloogiaga toodetud analoogilisest tootest.

2008 – aasta keskkonnategija[muuda | muuda lähteteksti]

2009 – aasta keskkonnategija[muuda | muuda lähteteksti]

  • Paekivitoodete Tehase OÜ keskkonnasõbraliku toote juurutamise eest (paekivisõlmetest paeliiva tootmine)
  • AS Ecoprint keskkonnasõbraliku tootmisprotsessi juurutamise eest (ettevõtte trükikoja niisutussüsteemis kasutatakse kogutud sademevett)

2010 – aasta keskkonnategija[muuda | muuda lähteteksti]

  • keskkonnajuhtimise kategooria: Tallinna Vesi – tarbijate keskkonnaalane harimine
  • keskkonnasõbraliku protsessi kategooria: Ecometal – naatriumsulfaadi kristalliseerimisprotsessi väljatöötamise ja juurutamine
  • keskkonnasõbraliku toote/teenuse kategooria: MTÜ Viru Folk – jäätmekäitlus suurüritustel
  • aasta keskkonnategija 2010 tunnustus keskkonnasõbraliku toote/teenuse kategoorias: AS Pühajärve Puhkekodu – mahetoidu propageerimine

2011 – aasta keskkonnategija[muuda | muuda lähteteksti]

  • keskkonnajuhtimise kategooria: Viru Keemia Grupp AS, kes järjekindlast on oma keskkonnajuhtimissüsteeme arendanud ning täiustanud. Samas valdkonnas tunnustati väga tubli töö eest Pärnu NOTE OÜd.
  • keskkonnasõbraliku toote/teenuse kategooria: Baltic Agro AS, kes pakub teenustööd spetsiaalse lägalaotusmasinaga. Hindamiskomisjon leidis, et mainitud teenus toob kasu keskkonnale ning on jätkusuutlik. Keskkonnasõbraliku toote/teenuse valdkonnas tunnustati lisaks leidlike lahenduste eest UltraKub OÜd ja suure pühendumuse ja keskkonnasõbralikkuse eest MTÜd POHLAD.
  • keskkonnasõbraliku protsessi kategooria: Ragn-Sells AS, kelle uudne bakteriaalne tunnelkuivatuse protsess võimaldab üha enam jäätmeid suunata taaskasutusse. Lisaks võitjale tunnustati ka Eesti Energiat, kes vääristas tuhavälja, Eesti Meremuuseumi nutika merekütte lahenduse eest ja Mäetaguse Vallavalitsust, kes konverteeris kaevanduse valla kasuks tööle.

2012 – aasta keskkonnasõbralik ettevõte[muuda | muuda lähteteksti]

  • keskkonnasõbraliku toote või teenuse kategooria: OÜ Rexest Grupp, kes on leidnud lahenduse muidu prügilasse kuhjuvatele segaplastijäätmetele, tootes uudse tehnoloogia abil ilmastikukindlat ja pikaealist plastikprofiili Plastrex. Ettevõtte ja PLASTREX toodete loomise peamine eesmärk on vähendada jäätmeteket Eestis ning suunata ringlusse Eestis tekkivaid plastijäätmeid. PLASTREXi toodetakse 100% segaplastijäätmetest, sh kodumajapidamise plastikpakenditest ning ka toode ise on 100% taaskasutatav.

Ära märgiti

  1. MTÜ Uuskasutus, kes suunab taaskasutusse igal aastal suure koguse kasutatud kaupa, andes seejuures suure panuse ka inimeste tarbimisharjumuste keskkonnasõbralikumaks muutmisse. Ühing annetab esemeid heategevuse korras ka käsitöölistele ja puudustkannatavatele peredele. Samuti tehakse investeeringuid säästliku tarbimisega seotud teavitusprojektidesse.
  2. OÜ Nordic Bioproducts, kelle kodupuhastusvahendite sari Biominerata on keskkonna- ja kasutajasõbralik. Eelneva tõestuseks kannab tootesari rahvusvahelist rangete kriteeriumitega ökomärgist Ecocert.
  3. OÜ Sense, kes projekteerib ning ehitab energiatõhusaid hooneid, mis on lisaks energiasäästlikkusele ja väiksele keskkonnamõjule ka kvaliteetseks elukeskkonnaks. Ehituse lõppjärgus on eesti esimene sertifitseerimisel olev passiivmaja, mille neto küteenergiavajadus on väiksem või võrdne 15 kWh/m2a.
  • Keskkonnasõbraliku protsessi kategooria:

OÜ Aravete Biogaas, kes rajas ja pani esimesena Eestis tööle veise tahe- ja vedelsõnniku kääritamisprotsessil baseeruva 2 MW elektrilise ja 2 MW soojusliku võimsusega koostootmisjaama. Protsessi tulemusel saadav kasu on mitmekülgne: põllumajanduslike jääkide väärindamise tulemusel toodetakse elektri- ja soojusenergiat ning saadakse kvaliteetset väetist põldudele. Eelnevast tulenevalt väheneb reostuskoormus nitraaditundlikele aladele ja lõhnaprobleem kohalikele elanikele.

AS Tallinna Vesi, kes on kohalikke olusid arvestades viinud oma reoveepuhastusprotsessi maksimaalse efektiivsuseni. Ettevõte rajas uudse biofiltri, mis suurendab nitraatide eraldust reoveest, andes seeläbi suure panuse Läänemere olukorra paranemisse. Biofiltri näol on tegemist ainulaadse keskkonnaprojektiga kogu Baltikumis ja Ida-Euroopas nii oma investeeringumahult kui keerukuselt. Eesmärgiks seati denitrifikatsiooniprotsessi tõhustamine, et vähendada nitraatide (NO3) osa väljundis.

2013 – aasta keskkonnasõbralik ettevõte[muuda | muuda lähteteksti]

  • Keskkonnajuhtimise kategooria: Werrowool OÜ, kellel on lõppjärgus EMAS määrusele vastava keskkonnajuhtimissüsteemi juurutamine.

Ära märgiti

  1. DPD Eesti AS DHL Estonia AS

Eriauhinna sai Pärnu Ülejõe Lasteaed.

  • Keskkonnasõbraliku toote/teenuse kategooria: Werrowool OÜ, kes toodab Eesti paberijäätmetest keskkonna- ja tervisesõbralikku ning innovaatilist soojustusmaterjali; ja AusDesign OÜ, kes toodab partnerite abiga tekstiilitehase jääkidest kohapeal upcycling-tootmisliini kasutades uusi, väiksema keskkonnamõjuga rõivaid

Ära märgiti

  1. Bikeep OÜ
  2. Tallinna Paberikoda OÜ
  • Keskkonnasõbraliku protsessi kategooria: Saidafarm OÜ, kes alustas piimatankide jahutusvee taaskasutamisega. Uuenduslik süsteem töötab nii, et ringlusse suunatud vesi sorteeritakse vastavalt vee temperatuurile kolme eri mahutisse ning eri temperatuuriga vett taaskasutatakse farmi tegevustes.

Ära märgiti

  1. Green Marine AS, kes töötas koostöös eri maade inseneridega välja uudse ja innovaatilise tootmisprotsessi õliseguste jäätmete käitlemiseks.
  2. Sisustusekspert AS, kes kasutab hoone kütmiseks ja sooja vee tootmiseks ainult poe külmasüsteemist vabanevat soojust.

2014 – aasta keskkonnasõbralik ettevõte[muuda | muuda lähteteksti]

  • keskkonnajuhtimise kategooria: Logistika Pluss OÜ
  • keskkonnasõbraliku toote/teenuse kategooria: OÜ Cityntel

Ära märgiti

  1. OÜ Hepsor
  2. OÜ Rohekuller
  3. Tartu Keskkonnahariduse Keskus

Ära märgiti

  1. Loodusvägi OÜ

Eriauhind: OÜ Sümbio

2015 – aasta keskkonnasõbralik ettevõte[muuda | muuda lähteteksti]

  • aasta keskkonnasõbralik ettevõte: Baltic Fibres OÜ
  • keskkonnajuhtimise kategooria: Baltic Fibres OÜ

Ära märgiti

  1. Ensto Ensek AS
  • keskkonnasõbraliku toote/teenuse kategooria: Au Energiateenus OÜ

Ära märgiti

  1. MTÜ Uuskasutus – sotsiaalse ettevõtte, Uuskasutuskeskuse eesmärk on saata kasutuskõlblikud asjad ringlusse ning teha uus- ja taaskasutamine kõikidele Eesti inimestele lihtsasti kättesaadavaks ja igapäevaseks. Uuskasutuskeskus, juriidilise nimega MTÜ Uuskasutus, on suurim Eestis tarbitud kasutatud asjade koguja ja ringlusse saatja siinsamas kohapeal. Eelmisel aastal  andis Uuskasutuskeskus uue elu ja päästis prügilasse sattumast ligi 500 tonnil kasutatud esemetel.
  2. OÜ ArborEst – aitab oma tegevusega kaasa puhtama ja turvalisema keskkonna loomisele. Puude õige ja õigeaegne hooldus hoiab ära õnnetusjuhtumid ning tagab puudele märgatavalt pikema eluea ning inimestele rohelisema keskkonna. ArborEst on püüdnud muuta üleüldist suhtumist puudesse ühiskonnas ja igal võimalikul juhul tutvustanud õiget ja tänapäevast puuhooldust. Maaelu Arengu Euroopa Põllumajandusfondi (EAFRD) projekti toetuse abil soetati 3D impulsstomograafi. Tänu seadmele saab hinnata puu olukorda seestpoolt ja päästa puid asjatust raiest või vastupidi, likvideerida kiirelt seest mädanikuga ja ümbritsevale ohtlik puu.

2016 – aasta keskkonnasõbralik ettevõte[muuda | muuda lähteteksti]

  • aasta keskkonnasõbralik ettevõte: Starship Technologies
  • keskkonnajuhtimise kategooria: Ensto Ensek AS
  • keskkonnasõbraliku toote/teenuse kategooria: Starship Technologies OÜ

Ära märgiti

  1. OÜ Nordic Botanical
  2. pakendivaba toidupood Paljas Pala
  3. Epokate OÜ
  4. AS Estko

2017 – aasta keskkonnasõbralik ettevõte[muuda | muuda lähteteksti]

  • aasta keskkonnasõbralik ettevõte: Advanced Sports Installations Europe AS, kes rajab kunstmuruväljakuid taaskasutatavast materjalist
  • keskkonnajuhtimise kategooria: Ericsson Eesti AS

Ära märgiti

  1. DHL Estonia AS
  • keskkonnasõbraliku toote/teenuse kategooria: Advanced Sports Installations Europe AS

Ära märgiti

  1. Hepta Group Energy OÜ

Äri- ja elurikkuse tunnustus: Tallinna Sadam AS

  • keskkonnasõbraliku tootmisprotsessi kategooria: Eesti Energia AS (Enefixi mullaparendaja, Osamat, ESTONIA settebassein)

Ära märgiti

  1. Gelatex Technologies OÜ
  2. Redeem Nordics OÜ
  • rahva lemmik: Ericsson Eesti AS

2018 – aasta keskkonnasõbralik ettevõte[muuda | muuda lähteteksti]

Ära märgiti:

  1. FIE Tiit Eensalu – ettevõte toodab põllumajandustootmise kõrvalproduktidest biobriketti. Tooraine (hein, põhk ja pilliroog) saadakse looduslike ja kultuurheinamaade hooldamisel, põhu kogumisel ja talvisel pilliroo lõikamisel mererannast. Tooraine purustatakse ja pressitakse briketiks kokku sidusaineid lisamata. Briketi põletamisel tekkiv tuhk sobib väetiseks. Kiirelt taastootvast toorainest biobriketi tegemine aitab hooldada looduslikke rohumaid ja säästab metsa küttematerjalina kasutamisest.
  2. Pillirookõrs (GReat OÜ) – Pillirookõrs kaubamärgina on vaid mõned kuud turul olnud Saaremaa roheinnovatsiooni ettevõte, kelle esimeseks tooteks oli pilliroost valmistatud keskkonnasõbralik korduvkasutatav joogikõrs. Vaid nelja tegutsemiskuu jooksul on Eesti disainiauhindade konkursil võidetud elumuutva tootedisaini auhind, saadud esikoht Prototroni võistlustel ning jõutud rohkem kui 15 000 kõrrekasutajani kuues riigis. Rannaniite tuleb hooldada ning pilliroost tehtud tooted on hea võimalus seda väärindada. Lisaks on väljatöötamisel uudne pillirool põhinev materjal, mis võimaldab luua alternatiive ühekordsetele plastiknõudele.
  3. Aus Design OÜ – Aus Design OÜ (kaubamärk Reet Aus) on ettevõte, kelle eesmärk on rõivadisaini ja -tööstuse arendamine väärtustava taaskasutuse (ingl k: upcycling) printsiibil. Väärtustav taaskasutus suunab rõivatööstuse ülejäägid disaini abil tagasi ringlusse: neist valmistatakse uusi tooteid, vähendades seeläbi masstootmise keskkonnamõju ning tekstiiliprügi hulka. UPMADE® sertifikaadiga tooted valmistatakse 90–100% ulatuses masstööstuse tekstiiliülejääkidest. Samuti kasutatakse ära vanad teksariided: need lõhustatakse kiududeks, millest omakorda valmistatakse lõng ning disainitakse ja kootakse uued tooted – kampsunid, kleidid jm.
  • rahva lemmik: Woodbright OÜ

2019 – aasta keskkonnasõbralik ettevõte[muuda | muuda lähteteksti]

2020 – aasta keskkonnasõbralik ettevõte[muuda | muuda lähteteksti]

  • aasta keskkonnasõbralik ettevõte: Comodule OÜ – Comodule on maailma üks juhtivamaid mikromobiilsuse arendajaid, tootes nii asjade interneti (IoT) mooduleid/lahendusi, mis võimaldavad hallata jagamismajanduse süsteeme, kui ka maailma kõige keskkonnahoidlikumaid elektritõukerattaid brändidega Tuul ja Äike. Comodule’i tootearendus on väga selgelt suunatud pilguga tuleviku ja rohepöörde suunas. Lisaks valis rahvas Comodule oma lemmikuks.
  • keskkonnajuhtimise valdkonna eriauhind: AS Tallinna Sadam
  • ringdisaini edendaja tunnustus: Artisana OÜ (Stella Soomlais stuudio)
  • jäätmekäitleja edendaja tunnustus: Weerec OÜ

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. 1,0 1,1 Aasta keskkonnasõbralik ettevõte. Keskkonnatunnustused.
  2. Tunnustatud ettevõtted. Keskkonnatunnustused.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]