AIML

Allikas: Vikipeedia

AIML (lühend ingliskeelsetest sõnadest Artificial Intelligence Markup Language) on tehisintellekti märgistuskeel, mis on loodud loomulikus keeles suhtlevate vestlusagentide loomiseks. See on XML-i dialekt, mille on loonud Richard Wallace.[1]

AIML-i osised[muuda | muuda lähteteksti]

Kategooria[muuda | muuda lähteteksti]

Kategooriad (ingl k category) on AIML-i teadmiste baasühikud. Iga kategooria koosneb sisendiks olevast küsimusest ja väljundiks olevast vastusest. Teisiti öeldes, kategooriad koosnevad vähemalt kahest elemendist: mustrist (ingl k pattern) ja mallist (ingl k template). Järgnevalt on üks lihtne näide kategooria ülesehituse kohta:

<category>
<pattern>MIS ON SINU NIMI</pattern>
<template>Minu nimi on Jaan.</template>
</category>

Kui juturoboti või dialoogsüsteemi programm sisaldab sellist kategooriat, siis (arvuti)kasutaja küsimusele "Mis on sinu nimi?" vastatakse lausega "Minu nimi on Jaan."

Muster[muuda | muuda lähteteksti]

Muster on sõne, mis klapib ühe või mitme (arvuti)kasutaja sisendiga. Mustrid ignoreerivad lauselõpumärke, kirjavahemärke ega tee vahet suurtel ja väikestel tähtedel.

Muster võib koosneda ainult sõnadest, näiteks:

<pattern>MIS ON SINU NIMI</pattern>

Selline muster on vastavuses ainult ühele kasutaja küsimusele, milleks on "Mis on sinu nimi?". Ent muster võib sisaldada ka ühte või enamat metamärki, näiteks muster

<pattern>MIS ON SINU * </pattern>

on vastavuses sisenditega nagu "Mis on sinu nimi?", "Mis on sinu kinganumber?", "Mis on sinu lemmikvärv?", "Mis on sinu elueesmärk?" jne.

Mall[muuda | muuda lähteteksti]

Mall on sisendile programmi (juturoboti, DS-i vms) vastuseks antav väljund. Mall kajastab kirjavahemärke, lauselõpumärke ning eristab suuri ja väikseid tähti. Mall võib koosneda ainult sõnadest:

<template>Minu nimi on Jaan.</template>

Mall võib sisaldada ka muutujaid, näiteks

<pattern>OLE *</pattern>
<template>Olgu, ma proovin olla <person/></template>

korral saab kasutaja lausung "ole tubli" vastuseks "Olgu, ma proovin olla tubli" ja lausung "ole kiirem" vastuseks "Olgu, ma proovin olla kiirem".

Mallid võivad sisaldada ka teisi mustreid. Sel juhul kasutatakse elementi srai.

<category>
<pattern>TERE</pattern>
<template>Tere!</template>
</category>
<category>
<pattern>HEI</pattern>
<template><srai>TERE</srai></template>
</category>
<category>
<pattern>HEI * </pattern>
<template><srai>TERE</srai></template>
</category>

Esitatud näites saab nii kasutaja "tere", "hei" kui "hei arvuti" vastuseks "Tere!", sest srai viitab mustrile TERE, mille vastuseks on märgitud "Tere!".

Kriitika[muuda | muuda lähteteksti]

Kuna AIML on lihtne märgistuskeel, on see sobilik algajatele DS-ide ja juturobotite loojatele. AIML-i kriitikud leiavad, et see märgistuskeel ei ole hea keerulisemate süsteemide loomiseks. Siiski, AIML-is on loodud mitmed tipp-dialoogsüsteemid. Näiteks juturobot A.L.I.C.E. sai 2010. aastal Loebneri auhinna võistlusel[2] teise koha ja 2013. aastal sai juturobot Mitsuku Loebneri auhinna võistlusel esimese koha[2] ja 2012. aastal võistlusel Chatterbox Challenge[3] teise koha, olles ühtlasi kõige populaarsem süsteem.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Press Release: AIML 1.0 Standard Passed (A.L.I.C.E. AI Foundation) vaadatud 11.12.2013
  2. 2,0 2,1 "Home Page of the Loebner Prize". Originaali arhiivikoopia seisuga 30. detsember 2010. Vaadatud 11. detsembril 2013.
  3. http://www.chatterboxchallenge.com/

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]