2017. aasta Zimbabwe riigipööre

Allikas: Vikipeedia
Zimbabwe riigipööre
Toimumisaeg 14. – 21. november 2017
(1 nädal)
Toimumiskoht Harare, Zimbabwe
Tulemus Riigipööre õnnestus, endine president Robert Mugabe astus tagasi
Osalised
Zimbabwe kaitsejõudude väeosad
ZANU-PF (pärast 19. novembrit)
Zimbabwe valitsus ja sellele lojaalsed riigiinstitutsioonid
Väejuhid või liidrid
Emmerson Mnangagwa
Endine esimene asepresident
Constantino Chiwenga
Kaitsejõudude ülemjuhataja
Christopher Mutsvangwa
Zimbabwe Rahvusliku Vabadussõja Veteranide Assossatsiooni juht
Robert Mugabe
Zimbabwe president
Grace Mugabe
Zimbabwe esileedi ja G40-e juht
Phelekezela Mphoko
Esimene asepresident
Sydney Sekeramayi
Jonathan Moyo
Saviour Kasukuwere
Ignatius Chombo
Patrick Zhuwao
Walter Mzembi

14. novembri õhtul 2017 kogunesid osad Zimbabwe kaitsejõududest (ZDFist) Harare, Zimbabwe pealinna, ümbrusesse ning võtsid enda kontrolli alla Zimbabwe Rahvusringhäälingu ning teisi pealinna osi.[1] Järgmisel päeval teatas ZDF, et tegu polnud riigipöördega ning president Robert Mugabe turvalisus on tagatud. Lisaks sellele avaldasid nad, et situatsioon normaliseerub vaid siis, kui ZDF on tegutsenud Mugabet ümbritsevate "kriminaalidega", kelle süü läbi olid Zimbabwes süvenenud sotsiaalmajanduslikud probleemid. Lõuna-Aafrika Vabariigi president Jacob Zuma helistas Mugabele ning sai teada, et viimast hoitakse koduarestis, kuid muidu olevat kõik korras.

Ülestõus oli võimuparteis ZANU–PF tekkinud pingete kulminatsioon. Pinged olid tekkinud endise esimese asepresidendi Emmerson Mnangagwa (keda toetas ZDF) ning esileedi Grace Mugabe (keda toetas palju noorem G40) vahel, kuna ei suudetud otsustada, kellest võiks saada 93-aastase Robert Mugabe mantlipärija. Nädal pärast seda, kui Mnangagwa vabastati ametist ning oli sunnitud riigist pagema ning päev enne sõjaväe sissetungi Hararesse, ütles kaitsejõudude ülemjuhataja Constantino Chiwenga oma avalduses, et Mugabele ebameeldivate kõrgete ZANU-PFi ametnike süstemaatiline ametist vabastamine peab lõppema.[2][3]

21. novembril saatis Mugabe Zimbabwe parlamendile kirja, milles avaldas, et astub presidendi ametikohalt tagasi.[4] Esimene asepresident Phelekezela Mphoko hakkas ajutiselt presidendi kohustusi täitma, kuid juba 24. novembril vannutati Mnangagwa presidendi ametisse.[5]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Zimbabwe pealinna poole nähti liikumas tankikolonni". Postimees. 14. november 2017. Vaadatud 25. november 2017.
  2. "Zimbabwe president vallandas mantlipärijaks peetud asepresidendi". Postimees. 6. november 2017. Vaadatud 25. november 2017.
  3. "Zimbabwe sõjaväe juht nõuab lõppu puhastusele võimuerakonnas". Postimees. 14. november 2017. Vaadatud 25. november 2017.
  4. "Mugabe astus tagasi". Postimees. 21. november 2017. Vaadatud 25. november 2017.
  5. "Galerii ja video: Zimbabwe sai kümnete tuhandete silme all uue presidendi". Postimees. 24. november 2017. Vaadatud 25. november 2017.