2011. aasta Suurbritannia rahutused

Allikas: Vikipeedia
Mahapõletatud pood Londonis Tottenhamis
Märulipolitsei Croydonis

2011. aasta Suurbritannia rahutused on 6. augustil Põhja-Londonis Tottenhamis pärast Mark Duggani surma alanud tänavarahutuste laine, mis kestis 10. augustini. Sajad märatsejad süütasid sõidukeid ja hooneid ning rüüstasid poode üle Suurbritannia[1].

6. augustil hakkasid sündmused arenema Tottenhamis Haringey linnaosas, Tottenham Haleis ja Wood Greenis.

8. augustil kandusid korratused juba üle pealinna. Noorte jõugud märatsesid kesklinnas Oxford Circuse piirkonnas, lõunas Brixtonis ja idas Waltham Foresti[2]. Väljaspool Londonit toimusid korratused Birminghamis, Bristolis, Dundees, Glasgow's, Liverpoolis, Medways, Nottinghamis, Oxfordis ja Readingis[3].

9. augustil haaras rahutuselaine juba Birkenheadi, Bristoli, Cambridge'i, Huddersfieldi, Liverpooli, Manchesteri, Nottinghami, Portsmouthi ja Salfordi[4][3].

Rüüstajad kasutasid mitmesuguseid suhtlusvõrgustikke teabe jagamiseks ja oma tegevuse kooskõlastamiseks. Samas kasutas ka politsei suhtlusvõrgustikke inimeste kindlakstegemiseks, pannes fotod ja videod tundmatutest isikutest internetti üles.

Paljud rüüstajad ei vaevunud oma tegevust varjama. Nad ei katnud oma nägu valvekaamerate ees, kui poode rüüstasid, ning postitasid suhtlusvõrgustikesse pilte enesest koos varastatud kaupadega. See lihtsustas politseil kurjategijate jälile saamast.

Rahutustes sai viga 186 politseinikku ja 5 politseikoera. Vigastada sai ka 10 tuletõrjujat. Tavakodanikest sai 5 surma. Kolm meest said surma, kui püüdsid oma naabruskonda kaitsta rüüstajate eest, ja 68-aastane mees tapeti, kui ta püüdis kustutada põlevat prügikasti.

Kokku toimus Londonis 3443 rahutustega seotud kuritegu. 15. augustiks oli vahistatud umbes 3100 inimest, kellest rohkem kui 1000 oli juba saanud süüdistuse kuriteo toimepanekus. Justiitsministeeriumi andmetel olid 90% rahutustega seotud isikutest mehed ning üldiselt olid nad noored: 26% oli 10–17 aastat vanad, 27% olid 18–20 aastat vanad ja kõigest 5% olid üle 40 aasta vanad.

Juba augustikuu jooksul, 1. septembriks oli kohtu ette astunud 1566 inimest, neist 1027 Londonis, 190 Suur-Manchesteris, 132 West Midlandsis, 67 Merseyside'is ja 64 Nottinghamis.

Kahele mehele, kes Facebookis õhutasid rahvast rahutustele, mõisteti kummalegi neli aastat vabaduskaotust. Nende edasikaebus lükati tagasi.

Neegreid oli kohtu alla antute hulgas rohkem kui Suurbritannia rahvastiku rassilise koostise järgi arvata võiks. Suurbritannia 2001. aasta rahvaloenduse järgi moodustasid neegrid rahvastikust 2%, aga kohtualustest 46%. Siiski olenes see piirkonnast. Londoni linnaosas Haringeys moodustasid neegrid elanikest 17% ja kohtualustest 55%, aga Manchesteri eeslinnas Salfordis oli vastupidi: valged moodustasid elanikest 88% ja kohtualustest 94%. Lisaks Suurbritannia kodanikele vahistati 44 välisriigi kodanikku, kõige rohkem Jamaica kodanikke.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Heikki Aasaru. Londonis puhkesid suured tänavarahutused. ERR, 7. august 2011
  2. Heikki Aasaru. Rahutused Londonis laienesid Thamesi lõunakaldale. ERR, 8. august 2011
  3. 3,0 3,1 England riots: Timeline and map of violence. BBC News, 10 August 2011
  4. Heikki Aasaru. Vandaalitsemine levis Londonist Inglismaa teistesse linnadesse. ERR, 9. august 2011

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]