Ökomodernism

Allikas: Vikipeedia

Ökomodernism on keskkonnafilosoofia, mis väidab, et tehnoloogiline areng aitab kaitsta keskkonda ja parandada inimeste heaolu.

Kirjeldus[muuda | muuda lähteteksti]

Ökomodernism hõlmab loomulike loodushüvede asendamist energia, tehnoloogia ja sünteetiliste lahendustega, selleks et vähendada mõju keskkonnale.

Ökomodernistid usuvad, et inimtegevuste – eriti põllumajanduse, metsanduse ja asustuse intensiivistamine on võti inimarengu lahtisidumiseks keskkonnamõjudest. Nad usuvad, et nii kasutavad inimesed vähem maad ja sekkuvad vähem loodustegevusse. Need sotsiaalmajanduslikud ja tehnoloogilised protsessid on majanduse moderniseerimise ja keskkonnakaitse seisukohalt kesksel kohal. Üheskoos võimaldavad need inimestel leevendada kliimamuutusi, säästa loodust ja leevendada ülemaailmset vaesust.[1]

Ökomodernistlik manifest[muuda | muuda lähteteksti]

2015. aasta aprillis avaldas 18 ökomodernisti ühiselt Ökomodernistliku Manifesti. Avaldajate hulgas on nii professorid kuulsatest ülikoolidest nagu Harvard ja Jadavpur kui teadlased Breakthrough Instituudist ja Long Now Sihtasutusest.

Manifestiga tahavad nad selgitada ökomodernistliku liikumise põhimõtteid: "Me kinnitame üht kauaaegset keskkonnaideaali, et inimkond peab vähendama oma mõju keskkonnale, et teha rohkem ruumi loodusele, samas kui me lükkame tagasi idee, et inimühiskonnad peavad olema kooskõlas loodusega, et vältida majanduslikku ja ökoloogilist kokkuvarisemist."[2]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "An Ecomodernist Manifesto - English". The Breakthrough Institute (inglise). Vaadatud 7. detsembril 2023.
  2. "An ECOMODERNIST MANIFESTO". An ECOMODERNIST MANIFESTO (Ameerika inglise). Vaadatud 7. detsembril 2023.