ÉSTIE

Allikas: Vikipeedia

ÉSTIE on Eestist välja kasvanud moemaja, mis sai alguse 2015. aastal.[viide?]

Brändi esialgne eesmärk oli luua kultuuritähis, mis vastaks põhjamaise rahva soovidele ning oleks põhjus, mille üle eestlased saavad uhked olla.

Esialgu kavandati ÉSTIE loomingut ja tehti nahatöö Stuudio Nahk vabrikus. Tellimuste kasvu ning seejuures tootmismahtude suurenemise tõttu koliti õige pea tootmine Tartusse ning sealt edasi Narva. Juba mõne aastaga õnnestus eestlaste loomingut pakkuda nii enamikku Euroopa riikidesse kui ka Ameerika Ühendriikide, Araabia Ühendemiraatide ja Austraalia turule.

ÉSTIE kollektsioonid[muuda | muuda lähteteksti]

ÉSTIE esimene kollektsioon oli inspireeritud modernsest arhitektuurist ja iidsetest Tallinna tänavatest, kus kõrgetasemelist nahakunsti harrastati. Sellest tulenevalt sai esimese kollektsiooni materjaliks valitud kõrgetasemeline Itaalia nahk, mida ilustas ennenägematu süsinikkiu imitatsioon. Samuti oma lõigete poolest tundus ÉSTIE kollektsioon olevat modernsem kui klassikalised nahktoodete pakkujad valmistasid.

Tänu 2018. aasta Itaalia moe- ja nahamesside külastusele õnnestus luua partnerlussuhe tunnustatud itaalia disaineri Tommaso Rovielloga, kellega õige pea alustati uue kollektsiooni arendamist. Samuti, tänu headele kontaktidele nahavabrikutes, õnnestus arendada uus kollektsioon, milles on suur rõhk 3D-heksagoonil. Heksagoon, mis sümboliseerib looduses ideaalsust, on aluseks ka peagi valmivale ÉSTIE kollektsioonile.

Brage by ÉSTIE[muuda | muuda lähteteksti]

Pärast tormilisi laiendusi ning tootearendusprotsesse oli tähtis hakata keskenduma brändi levikule. Sellest tulenevalt loodi omanimeline rõivakett Brage by ÉSTIE.

Brage by ÉSTIE eesmärk oli koondada Põhjamaade parimad rõivaste ja jalanõude brändid. Bragest sai vaheetapp ÉSTIE brändile, mis tulevikus peaks pakkuma kogu rõivastust – jalanõudest ja aluspesust ülikondade ja mantliteni, asendades täna Brages pakutavad brändid.

Brage avati 2. aprillil 2019 T1 Mall of Tallinnas. Nagu ka eesmärk oli, saadi esindusbutiiki esindatud kõik kõige paremad põhjamaise päritoluga brändid. Tiger of Sweden oli esindusbutiigis esindatud formaalse rõivastuse poolel, mida täiendasid hästi ETONi kõrgekvaliteedilised triiksärgid. Nendele pakkus alternatiivi ja vabamat tunnet J. Lindeberg. Universaalseks ja praktiliseks ülerõivastuseks olid ka Norra kuningliku soo poolt kantud Ubr mantlid ja parkad. Igapäevase ja mugava jalanõu eest vastutas kodumaine jalanõubränd Uncle Paul. Selleks, et iga härrasmees oma kellaaegadest kinni saaks pidada, olid valikus Sebastian Frosti käekellad. Kosmeetika ja ilutoodete valdkonnas valitsesid Nõberu of Swedeni ning TUUL tooted. Kirsina tordil täiustas kõiki brände just ÉSTIE kottide ja aksessuaaride valik.[1]

Esimese tegevusaasta möödudes otsustas moemaja laieneda ning kaasata oma tegevusse naisterõivastuse ja põhjamaise elustiili. Tänu sellele on 2020. aastal valmimas põhjamaist kunsti, elustiili, rõivastust ja toiduaineid pakkuv 333 m² suurune butiik.

ÉSTIE meedias[muuda | muuda lähteteksti]

Kohalikest meediakanalitest on ÉSTIE moeloomingut märganud Gentleman, Prestiiž, Staatus, Magnaat, Eesti Ekspress, Eesti Päevaleht, Postimees, Mood.ee, Portail.ee ja mõned teisedki väljaanded. Välismaistest meediakanalitest väärib kõige enam mainimist rahvusvaheline meeste elustiiliajakiri GQ, milles on ÉSTIE ning nende süsinikkiuga kollektsioon olnud esindatud neljal puhul.

Enim kõneainet tekitas 19. augustil 2019 ilmunud Eesti Ekspressi veebis ja paberväljaandes ilmunud intervjuu ÉSTIE tegevjuht Samuel Vardiga[2]. Intervjuu tehti ajal, mil T1 Kaubanduskeskus oli tugeva avalikkuse surve all vähese külastatavuse ja lahkunud rentnike tõttu. Poleemikat tekitas intervjuu eelkõige seetõttu, et ÉSTIE tegevjuht oli ainuke, kes T1 Kaubanduskeskust kaitses ning pidas meediakära konkurentide ässitatud ärisõjaks. Intervjuu sai kõlapinda nii Eestis kui ka lähiriikides, kus arvati, et noorest vanusest ja vähesest kogemusest sõltumata suutis ÉSTIE tegevjuht turule selguse tuua ning meediakära lõpetada.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Heidi Toome (25. aprill 2019). "T1 Mall of Tallinnast leiad peene poe, mis on suunatud ehtsale härrasmehele". Mood.ee. Vaadatud 08.04.2020.
  2. Palm, Andreas (19.08.2019). "T1 keskuse poepidaja: ainult tugevamad jäävad ellu". Eesti Päevaleht. Vaadatud 08.04.2020.