Ásgeir

Allikas: Vikipeedia
Ásgeir
Sünninimi Ásgeir Trausti Einarsson
Sündinud 1. juuli 1992
Laugarbakki, Island
Stiilid alternatiivrokk, indie folk
Pill kitarr, klaver
Tegev 2012-
Veebileht asgeirmusic.com

Ásgeir (täisnimi Ásgeir Trausti Einarsson; sündinud 1. juulil 1992 Laugarbakkis Norðurland vestra piirkonnas Islandil) on islandi laulja ja laulukirjutaja. Kuni 2013. aastani tunti teda kui Ásgeir Trausti, kuid kui temast sai rahvusvaheline artist, siis otsustas ta esinejanime Ásgeir kasuks.

Tal on bänd Ásgeir Trausti Band.

Albumid[muuda | muuda lähteteksti]

2012. aastal ilmus tema debüütalbum "Dýrð í dauðaþögn", mis osutus väga edukaks. Albumi ingliskeelne versioon, mis ilmus 27. jaanuaril 2014, kannab pealkirja "In the Silence". Ameerika laulja John Grant aitas lugusid tõlkida ja albumit välja anda. Album oli eriti populaarne Belgias ja Hollandis.

5. mail 2017 ilmus Ásgeiri teine album "Afterglow".

Turnee[muuda | muuda lähteteksti]

2019. aastal korraldas Ásgeir Euroopas, Kanadas ja Ameerika Ühendriikides turnee "Ásgeir the day after tour". Turnee algas 13. veebruaril Rootsist. Seejärel olid kontserdid Norras, Taanis, Saksamaal, Hollandis, Belgias, Prantsusmaal, Suurbritannias ja Türgis. Turnee jätkus Ameerika Ühendriikides, kus Ásgeir esines Brooklynis, Bostonis, Minneapolises, Los Angeleses ja San Franciscos. Kanadas andis ta kontserte Montrealis ja Torontos.

2017. aastal ilmus Ásgeiril uus album "Afterglow", mistõttu oli see aasta Ásgeirile väga tihe. Kõigepealt toimus Euroopa turnee "Ásgeir Spring Tour", mis algas 6. mail Taanist. Veel andis ta kontserte Saksamaal, Šveitsis, Prantsusmaal, Belgias, Hollandis ja Suurbritannias. Sellele järgnes albumi tutvustusturnee "Ásgeir Australian Tour" Austraalias, kus ta väisas kolme linna: Sydneyt, Melbourne'i ja Perthi. Sügisel toimus "Ásgeir Autumn Tour", mille käigus Ásgeir külastas Prantsusmaad, Hollandit, Suurbritanniat, Saksamaad, Taanit, Rootsit, Norrat, Belgiat, Itaaliat ja Austriat. Veel leidis aset "Ásgeir North American Tour", mille käigus ta andis Ameerika Ühendriikides ja Kanadas kokku 19 kontserti. Ka nendel turneedel esitles Ásgeir oma uut albumit "Afterglow".

2013. aasta kevadel käis Ásgeir Ameerika Ühendriikide ja Kanada turneel. Samal aastal jõudis ta kontserte anda ka Euroopas.

Muu[muuda | muuda lähteteksti]

2012. aastal võitis ta Islandi muusikaauhindadel aasta albumi, parima uustulnuka, icelandicmusic.com-i ja rahvalemmiku auhinna.

2014. aastal võitis ta Euroopa Komisjoni European Border Breakers Awardi (EBBA) ehk Euroopa piireületava muusika auhinna.

Tema viiele loole on tehtud ka muusikavideod: "King and Cross" (2013), "Torrent" (2013), "Unbound" (2017), "Stardust" (2017), "I Know You Know" (2017).

Tema isa on luuletaja Einar Georg Einarsson, kes on aidanud ka loometöös.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]