Vikipeedia:Nädala artiklid/26 (2023)

Allikas: Vikipeedia
Mobutu Sese Seko (1983)
Mobutu Sese Seko (1983)

Mobutu Sese Seko Nkuku Ngbendu wa za Banga (kuni 1972. aastani Joseph-Désiré Mobutu; 14. oktoober 19307. september 1997) oli Kongo Demokraatliku Vabariigi sõjaväelane ja poliitik, aastatel 19651997 president.

Mobutu Sese Seko korraldas 1965 sõjaväelise riigipöörde ja valitses seejärel riiki ainuisikuliselt kuni 1997. aastani, mil opositsiooni väed ta naaberriikide toel kukutasid.

Jaanuaris 1972 võttis Mobutu enda uueks nimeks Mobutu Sese Seko Koko Ngbendu Wa Za Banga ("Kõikvõimas sõdalane, kes tänu oma visadusele ja murdmatule võidujanule sammub võidult võidule, jättes oma teele tulesaba"). Umbes samal ajal võttis ta omaks ka talle hiljem iseloomulikuks saanud stiili – lihtsa kuue, paksu raamiga prillid, jalutuskepi ja leopardinahast mütsi. Keelati läänepärane rõivastus, sealhulgas lipsud. Mehed kohustati kandma Mao Zedongi stiilis lihtsat kuube. Naised ei tohtinud kanda pikki pükse. Kongolased said range korralduse kõik Euroopa nimed Aafrika nimedega asendada. Vaimulikke ähvardas Euroopa nimedega laste ristimise eest viieaastane vanglakaristus.

Tema valitsemisaega iseloomustas äärmuslik kleptokraatia. Loe edasi ...