Vene maailm

Allikas: Vikipeedia

Narratiiv "Vene maailm" (vene keeles Русский мир, Russkii mir) on Venemaal loodud ideoloogiline ja poliitiline doktriin, mille põhisisuks on Venemaa kultuuriline ja poliitiline mõjusfäär ja selle kinnistamine ning laiendamine. Ideoloogia on kesksel kohal praeguse Venemaa imperialistlikuna vaadeldavas välispoliitikas.

Väljendit "Vene maailm" on Venemaa president Vladimir Putin avalikult oma sõnavõttudes kasutanud alates 2001. aastast. Kontseptsioon on tänapäeval üks putinismi alussambaid. Sellega seotud ideoloogilised, poliitilised, identiteedilised ja geopoliitilised seisukohad laiendatakse lisaks Venemaa elanikkonnale ka vene diasporaale, eriti naaberriikides, ja välisvenelaste järeltulijatele, kes ideoloogia kohaselt on osa Venemaa totaalse mõjusfääri baasist.

"Vene maailm" on Venemaa imperialistliku ideoloogia tööriist. Idee keskmeks on 'Vene maailm', mis tugineb vene tsivilisatsioonile, mille kandjaks on kogu suur-vene rahvas, kes kannab ühist vene ideed ning jagab ühist vene hinge (eristuvat vaimsust, moraali ja kultuuri), ühist poliitilist keskust (Moskva), ühist hälli (Kiiev, “ema Rus”), ühist keelt (vene keel) ning ühist kirikut (vene õigeusu kirik), mida ühendab ühine patriarh (Moskva patriarh), kes töötab “sümfoonias” ühise ilmaliku liidri (Vladimir Putin) juhtimisel, et valitseda seda “maailma” de facto ühise territooriumi peal (mida kehastab Venemaa kontroll oma lähinaabruskonna üle ja selle integreerimine euraasia ideoloogia alusel).[1]

"Vene maailma" ideoloogiat kasutab Venemaa Ukraina-vastase agressiooni õigustamiseks.[2]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]